Observatorul Astronomic din Constanța, gazdă pentru Săptămâna Mondială a Spațiului

Observatorul Astronomic din Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Observatorul Astronomic din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

În săptămâna 4-10 octombrie se sărbătorește „Săptămâna Mondială a Spațiului“, ediția din acest an celebrând rolul spațiului de a unii oamenii de pe întreg globul. Cu această ocazie, la Observatorul Astronomic din cadrul CMSN Constanța a avut loc conferința cu tema „Spațiul unește lumea“.

La conferința ținută în sala de conferințe „ing. Marcel Stanciu“ a Observatorului Astronomic au participat Marian Bănică din cadrul Consiliului Județean Constanța, precum și elevi ai Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, elevi ai profesorului Ion Băraru – Ambasador al astronomiei.

Săptămâna Mondială a Spațiului (World Space Week — WSW), este cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrării spațiului, ce are loc anual, în perioada 4-10 octombrie.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă: 4-10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957 – lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naționali, care promovează celebrarea Săptămânii Mondiale a Spațiului în propriile țări. În România, evenimentul este coordonat de către Agenția Spațială Română (ROSA).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*