Noi măsuri luate de Primăria Cumpăna în cazul alunecării terenului pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră

Situația surpărilor a fost verificată în teren. FOTO Primăria Cumpăna

În cursul zilei de vineri, 5 iulie, s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență Cumpănă, la care s-a alăturat și Caraivan Glicherie, geolog în cadrul Institutului Geologic Marin.

Temă convocării a constat în analiză situației create de alunecarea terenului pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră , în zonă străzii Dunării , având în vedere că de la o zi la altă alunecarea de teren se extinde spre aval, crăpăturile din masivul de pământ se extind până la limită caselor și până la conductă de canalizare.

Comisia s-a deplasat pe teren, la față locului. S-a vizionat porțiunea de teren alunecată care afectează gospodăriile riveranilor. Au fost purtate discuții cu locuitorii din zonă afectată .

Au fost discuții între membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență și domnul Caraivan Glicherie, că și specialist geolog. Comitetul local pentru Situații de Urgență și- a continuat discuțiile în sală mare de ședințe din cadrul Primăriei Cumpănă, alături de funcționării din cadrul compartimentelor urbanism și registrul agricol , unde au fost propuse următoarele măsuri urgente :

 • Până luni, 8 iulie, ora 12.00, compartimentele urbanism și registrul agricol din cadrul primăriei vor definitivă situația juridică a imobilelor cuprinse între Stradă Dunării și stradă Migdalului (primul și al doilea rând de case).
 • Informarea cetățenilor pe toate căile de comunicare asupra interzicerii
  copiilor de a mai staționa pe malul Canalului, în apropierea zonei afectate.
 • Se va proceda la o acțiune de curățenie pe malul Canalului, ceva fi
  coordonată de către domnul viceprimar .
 • Se va pune la dispoziția lui Caraivan Glicherie a hărților cu zonă
  afectată.
 • Se vor monta de urgență panouri de avertizare cu inscripțiile “ATENȚIE, PERICOL DE PRĂBUȘIRE”.
 • Se va proceda la inventarierea locuințelor de tip ANL ,rămase libere. De asemenea, casă aflată de la intrarea în localitate și care se află în proprietatea comunei Cumpănă,( fostă casă a familiei Baciu) va fi reparată și renovată în vederea punerii la dispoziția familiilor ale căror imobile sunt afectate de alunecările de teren, în cazul unei evacuări . În acest moment sunt disponibile un număr de 3 garsoniere de tip ANL .
 • Se vor identifică și inventaria terenurile rămase libere de pe teritoriul
  Comunei pentru a fi puse la dispoziția familiilor care ar putea fi afectate de prăbușirea malului de pământ.
 • Se va anunța în scris populația cu privire la probabilitatea evacuării dacă situația o va impune.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*