Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, condamnat la 4 ani de închisoare în Dosarul elicopterului SMURD căzut în lacul Siutghiol. Sentința nu este definitivă

Nicușor Constantinescu. FOTO Adrian Boioglu
Nicușor Constantinescu. FOTO Adrian Boioglu

Magistrații de la Tribunalul Constanța au decis astăzi că fostul președinte al Consiliului Județean Constanța se face vinovat de infracțiunea de abuz în serviciu. Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare în Dosarul elicopterului SMURD căzut în lacul Siutghiol.

Iată minuta transmisă de Tribunalul Constanța:

“Instanța condamnă pe inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL – deținut în Penitenciarul Poartă Albă, pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, la

  • pedeapsa de 4 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupă o funcție ce implică exercițiul autorității de stat ) pe o durata de 5 ani.
  • Pedeapsa principala se va executa în regim de detenție, potrivit art.60 C.penal.
  • În baza art. 65alin.1 C.penal aplică inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al.1 lit. a, b C.penal (dreptul de a fi ales în autorită țile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat), pe durata executării pedepsei principale.
  • Constată că inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel este arestat în altă cauza.
  • Admite acțiunea civilă formulată de Județul Constanța și Consiliului Județean Constanța, în contradictoriu cu inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel.
  • obligă inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel la plata către părțile civile Județul Constanța și Consiliul Județean Constanța , a sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile.
  • dispune luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului, până la concurență sumei de 1.082.031,62 lei, reținută prin prezenta, drept prejudiciu.
  • dispune obligarea inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel, la plata sumei de 16.000 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.
  • dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiției în favoarea domnului expert fiscal judiciar Iorgu Constantin, a sumei de 10.410 lei, onorariu cuvenit pentru realizarea raportului de expertiză și a suplimentului la raportul de expertiză dispus în cauza (suma de 2000 lei, onorariu provizoriu, fiind achitată de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, conform chitanței nr.10397179/1/19.01.2017 emisă de CEC BANK Constanța).
  • Respinge cererea formulată de domnul expert fiscal judiciar Iorgu Constantin pentru achitarea contravalorii celor 35 de ore, pentru analiză și sistematizarea documentelor scanate.

Nicușor Constantinescu poate să atace sentința prin apel în termen de 10 zile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*