Mircea Banias reamintește că, din 4 iulie, dosarul cu șină a devenit, prin lege, interzis în România

Mircea Banias

Deputatul PNL de Constanța, Mircea Banias, reamintește că, prin legea 9/2023, inițiată de Partidul Național Liberal, dosarul cu șină a devenit, prin lege, interzis în România, iar acest fapt va aduce o relație mai simplă între stat și cetățeni.

Potrivit acestuia, proiectul PNL are ca scop desființarea dosarului cu șină și transferul documentelor emise de alte instituții ale statului către o singură instituție publică, facilitând astfel interacțiunea cetățeanului cu statul.

„Proiectul PNL desființează dosarul cu șină și aducerea la o instituție publică a unor documente emise, în prealabil, de alte instituții ale statului. Astfel, interacțiunea cetățeanului cu statul va fi mai simplă, mai eficientă și mai agreabilă. Legea 9/2023 completează un pachet de legi concepute de PNL, ce vizează reducerea birocrației și digitalizarea administrației publice”, a declarat Mircea Banias.

Astfel, legea 9/2023 prevede câteva schimbări semnificative. În primul rând, instituțiile publice nu mai pot solicita copii ale documentelor emise de alte instituții publice sau alte obiecte de papetărie și birotică. Copia legalizată a fost eliminată complet, iar fotocopierea documentelor este acum gratuită. Funcționarii vor verifica în mod direct conformitatea copiilor cu originalul.

O altă noutate adusă de legea 9/2023 este posibilitatea trimiterii copiilor după documente și în format electronic, prin e-mail. În plus, modelele tipizate de formulare vor fi publicate pe site-urile instituțiilor, astfel încât cetățenii să le poată descărca în mod facil.

Pe lângă aceste modificări, instituțiile publice vor fi obligate să ofere și alte modalități de plată în afara cash-ului, cum ar fi plata cu cardul. Astfel, se urmărește simplificarea procesului de plată și adaptarea la nevoile moderne ale cetățenilor.

Deputatul Mircea Banias încurajează cetățenii să nu se lase influențați de funcționarii publici care continuă să solicite dosare cu șină sau alte obiecte de papetărie, ci să raporteze astfel de cazuri prefectului din județul lor sau să le semnaleze pe platforma www.romaniafaradosar.ro.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*