Membrii Societății Ornitologice Române vor monta căsuțe și hrănitori pentru păsări în parcul Tăbăcărie din Constanța

Reprezentanții SOR vor amplasa căsuțe și hrănitori. FOTO SOR

Proiectul „România Prin Aripi”, dezvoltat de Societatea Ornitologică Română (SOR), a ajuns la al treilea an consecutiv în care ajută păsările cântătoare să supraviețuiască iernilor grele.

Prin acest proiect sunt amplasate hrănitori pentru păsări, care sunt alimentate cu semințe pe timp de iarnă, sunt amplasate cuiburi artificiale și panouri informative în parcurile din cele mai mari orașe. Până la această oră, pe listă sunt București, Cluj Napoca, Bistrița, Slănic Moldova, Sinaia, Craiova, Oradea, Baia Mare, Iași, Brașov, Buzău și urmează Tulcea, Sibiu și Constanța pe 13 februarie, în Parcul Tăbăcărie

În urma câștigării unui grant la concursul „Țara lui Andrei”, SOR poate să ajute tot mai multe păsări din România. Câștigarea concursului ne dă posibilitatea să amplasam câte două panouri, 15 cuiburi arificiale și două hrănitori în localități unde nu există așa ceva.

„Anul acesta, mottoul nostru este – Fără pâine! – ca un semnal de alarmă către oamenii care vor să ajute păsările să treacă de iarnă, dar greșesc și le oferă pâine. Păsările au nevoie de nucă, de semințe, de fructe, nu de alimente procesate. Pâinea le face rău, iar dacă e în cantități prea mari – mucegăiește și ajunge să fie consumată de șobolani. La semințe însă, vin mai multe specii de păsări, de la vrăbii la pițigoi și ciocănitori, dar și…veverițe (…) Lista de orașe nu este aleatorie, reprezintă centre unde avem voluntari care să ne ajute să alimentăm aceste mici cantine pentru păsări. E mai greu în primele zile, până descoperă resursele de hrană, dar apoi chiar folosesc la maximum aceste hrănitori. Anul trecut, numai în București, păsările au mâncat trei tone de semințe de floarea soarelui”, a mai spus Valentin Marin.

Hrănitorile amplasate de SOR sunt curățate și alimentate de voluntari de toate vârstele. La Oradea, voluntarii sunt elevii de la școala gimnazială „Szacsvay Imre”, în timp ce în parcul Herăstrău din București, o parte din hrănitori sunt deservite de septuagenarul Adrian Mitiș.

SOR îi încurajează pe români să hrănească păsările cântătoare, dar nu cu pâine. Majoritatea speciilor care vin la hrănitori sunt păsări insectivore. Au nevoie de hrană suplimentară pentru a trece peste sezonul geros, când pot pierde și 33% din masa corporală într-o singură iarnă.

Cele mai bune alimente pentru păsări sunt miezul de nucă (pițigoi, ciocănitori), semințele de floarea soarelui crude (pițigoi, vrăbii, cinteze, florinți, scatii), fructele (mierle, sturzi). Pițigoii și ciocănitorile nu refuză nici slănina de porc. O precizare importantă – alimentele trebuie să fie crude, nu prăjite, sărate sau afumate.

Prin acest proiect încercăm să oferim un model pentru cei care doresc sa se implice în activități de protecția pasărilor și a mediului. În SUA, peste 60% din case și grădini au hrănitori de păsări, iar în Marea Britanie procentul trece de 80.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*