Mamă și fiu, puși sub control judiciar după ce au reclamat în fals că li s-a furat un telefon scump, pe care, ulterior l-au amanetat

Telefonul mobil reclamat ca fiind furat. FOTO IPJ Constanța

O mamă care a ales să se ia dupa fiul său ce avea nevoie de bani pentru a-și duce iubita în vacanță în Bulgaria, a ajuns împreună cu acesta în arestul IPJ Constanța, după ce polițiștii le-au descoperit înșelătoria.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța, Biroul Investigații Criminale au primit o sesizare a unei femei, în vârstă de 49 de ani, din Constanța, care a reclamat faptul că ar fi fost deposedată de un telefon mobil – model iPhone X, în valoare de 5350 lei. Aceasta a declarat că a fost furată în timp ce se deplasa cu un maxi-taxi între municipiului Constanța și stațiunea Mamaia.

Persoana în cauză a efectuat sesizarea pe data de 31 iulie, iar polițiștii constănțeni au demarat imediat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

După efectuarea de investigații complexe, polițiștii constănțeni au stabilit că femeia, fiind instigată de fiul ei, în vârstă de 25 ani, din Constanța, a formulat sesizarea de furt știind că este nereală, pentru ca mai apoi să obțină de la organele de urmărire penală dovada existenței plângerii. De asemenea, cu toate că telefonul în cauză se afla în posesia lor, femeia a deschis, în ziua introducerii plângerii, un dosar de daună, apoi împreună cu fiul ei, au solicitat și obținut de la compania de asigurare un alt telefon mobil cu specificații și caracteristici identice cu cel declarat furat, telefon pe care ulterior tânărul l-a amanetat, obținând la schimb suma de 2200 lei.

Cu banii astfel obtinuti individul și-a programat și efectuat un concediu de două zile în Bulgaria, împreună cu prietena sa.

În tot acest timp, tânărul se lăuda în cercul de prieteni cu fapta sa, fiind convins că nimeni nu-i va descoperi strategia adoptată.

La data de 3 septembrie, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța au pus în aplicare două mandate de percheziții la domiciliile celor doi suspecți, o adresă din municipiul Constanța, iar cealaltă locație într-un cartier rezidențial situat în nordul municipiului Constanța.

Cu ocazia acestor activități, polițiștii au identificat și ridicat telefonul mobil declarat inițial ca fiind sustras, alături de alte înscrisuri ce constituie mijloace de probă.

Având în vedere descoperirea de noi probe, organele de urmărire penală au dispus în aceeași zi reținerea pe bază de ordonanțe a celor doi suspecți și introducerea lor în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța.De asemenea, organele de urmărire penală au dispus extinderea urmăririi penale și ulterior punerea în mișcare a acțiunii penale față de femeie pentru săvârșirea infracțiunii de ,,inducerea în eroare a organelor judiciare” și ,,înșelăciunea privind asigurările”, fapte pedepsite de Codul Penal cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar față de fiul acesteia pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la ,,inducerea în eroare a organelor judiciare” și ,,înșelăciunea privind asigurările”, fapte pedepsite de asemenea de Codul Penal tot cu închisoare de la 1 la 5 ani.

La data de 4 septembrie, suspecții au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, cu propunerea de dispunere a măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Cu această ocazie, cei doi au fost audiați în calitate de inculpați, după care procurorul de caz a dispus prin ordonanță măsura controlului judiciar atât față de femeie, cât și față de fiul acesteia.

Polițiștii constănțeni au mai instrumentat două fapte similare, în decursul anilor 2015 și 2016, când o femeie, respectiv un bărbat, au reclamat în mod mincinos furtul de telefoane mobile cu valoare economică ridicată, urmârind obținerea de documente justificative pe care ulterior le-au folosit pentru a înșela companiile de telefonie mobilă, având ca scop final despăgubirea în bani sau în alte aparate similare, cauzând prejudicii însemnate.

Polițiști constănțeni atrag atenția asupra gravității unor astfel de fapte penale, având în vedere, că printre altele, infracțiunea de ,,inducerea în eroare a organelor judiciare” este regăsită în Codul Penal la titlul IV, care reglementează infracțiunile contra înfăptuiri justiției, astfel că fapta este cu atât mai gravă cu cât aduce atingere activităților desfășurate de organele de urmărire penală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*