La Cernavodă are loc Festivalul Internaţional de Muzică Corală „I.D.Chirescu”

Cernavodă este gazda Festivalului Internaţional de Muzică Corală. FOTO Primăria Cernavodă

Capitala muzicii corale româneşti se mută în weekendul 16-17 noiembrie, 12 ansambluri corale, din ţară şi din străinătate, dar şi alţi invitaţi de seamă, se vor reuni la Casa de Cultură „I.D. Chirescu” Cernavodă, pentru a participa la „Festivalul Internațional de Muzică Corală „I.D.Chirescu”.

Deşi deţine o tradiţie locală, luând naştere în urmă cu 38 de ani, în memoria marelui dirijor şi compozitor Ioan Dumitru Chirescu, manifestarea artistică reuşeşte, odată cu fiecare ediţie, să aducă bucurie în sufletele cernavodenilor, dar şi un mare aport în creşterea şi valorificarea culturii locale. În acest an, evenimentul va căpăta o mai mare strălucire, fiind o ediţie aniverară, dedicată celor 130 de la naşterea marelui maestru I.D.Chirescu (1889-1980).

„Un om care cântă este un om bun. Un om care cântă bine este un om fericit şi care îi face fericiţi pe ceilalţi. Corul, cântând, este o stare de graţie şi fericire a celor care cântă şi a celor care îi ascultă şi cu care intră într-o sublimă rezonanţă. În noiembrie, la noi în Cernavodă, timp de două zile, suntem împreună corişti, juriu şi spectatori, adică cei care mai iubesc încă acest minunat gen muzică“, au transmis reprezentanții Primăriei Cernavodă, care îi invită pe toţi iubitorii de muzică să petreacă două zile de armonie alături artişti de pretutindeni.

Ca şi în celelalte ediţii, festivalul se va desfăşura pe parcursul a două secţiuni:

  • LAICĂ – va reuni ansamblurile participante pe scena Casei de Cultură
  • RELIGIOASĂ – găzduită de Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, edificiu istoric, ctitorit chiar de tatăl marelui compozitor, părintele Dimitrie D. Chirescu, fondatorul primei şcoli în limba română din Dobrogea, dar şi al corului “I.D.Chirescu”.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, orele 16.00, Secţiunea laică (Casa de Cultură)

  • Corul “I.D.CHIRESCU”- Cernavodă – Dirijor: Manuel Bălănică
  • Grupul coral “ARPEGGIO &ROUA”-Roma, Italia-Dirijor- Simona Vasile
  • Corul “PREOT ION IONESCU”- Topoloveni – Dirijor: Prof. Preot Ion Isăroiu
  • Corul“MISTYKA”- Dobrich, Bulgaria – Dirijor: Rositza Bojidarova
  • Corala bărbătească ortodoxă “ARMONIA”- Arhiepiscopia Tomisului- Dirijor: Arhidiacon Drd. Iulian Dumitru
  • Corala Camerală “MUZICOR”- Ploieşti- Dirijor:Cornel Mutu
  • Corala bărbătească “D.G.Kiriac”- Piteşti, Dirijor: Silviu Deaconescu
  • Corul mixt “TRISON” – Brăila – Dirijori: Prof. Marcica Lupu şi Prof. Ştefan Lupu
  • Corul de Cameră “SONG”- Bucureşti – Dirijor: Prof. Emanuel Pecingina

Duminică, 17 Noiembrie, orele 16.00, Secţiunea religioasă (Biserica Sf. Împăraţi “Constantin şi Elena”)

  • Corul de Copii “DANUBIUS” Cernavodă- coordonatori: Iuliana Ţăranu şi Lucreţia Marinescu
  • Corul “I.D.CHIRESCU”- Cernavodă – Dirijor: Manuel Bălănică
  • Grupul coral “ARPEGGIO &ROUA”-Roma, Italia-Dirijor- Simona Vasile
  • Corul Mixt “VILLANELLA” Universitatea Ovidius Constanţa- Dirijor Lect.Univ. Dr. Ruxandra Mirea
  • Corala bărbătească ortodoxă “ARMONIA” – Arhiepiscopia Tomisului – Dirijor: Arhidiacon Asist. Univ. Drd. Iulian Dumitru
  • Corul “CAMERATA DANUBII” Călăraşi- Dirijor: Diana Vieru- Burlescu
  • Corul“MISTYKA”- Dobrich, Bulgaria – Dirijor: Rositza Bojidarova
  • Corala Camerală “MUZICOR”- Ploieşti- Dirijor:Cornel Mutu

Alături de ansamblurile corale participante, sunt invitate personalităţi marcante ale muzicii corale româneşti, reunite pentru a forma juriul de onoare al festivalului: dirijorul Voicu Enăchescu – Preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România, Constantin Arvinte – compozitor, I.P.S. Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, prof. univ. dr. Mariana Popescu – compozitor, muzicolog, dirijor, membru în Consiliul Director al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Liliana Pispiris – membru fondator, secretar general al Fundaţiei Madrigal – Marin Constantin, prof. Alina Pârvulescu – secretar general al Asociaţiei Naţionale Corale din România, prof. Valeria Rădulescu – preşedintele Corului N. Oancea al Casei Corpului Didactic Bucureşti, Teodor Rădulescu – prof. la Centrul Cultural Judeţean Constanţa, membru fondator al Festivalului I.D. Chirescu, Ioan Pelearcă- profesor de muzică, dirijor şi compozitor.

Atracţia ediţiei va fi ansamblul coral cernăvodean „I.D.Chirescu”, care se bucură de 120 de ani de existenţă, înfiinţat de către preotul şi învăţătorul Dimitrie Chirescu, slujitor în oraşul Cernavodă, ctitor al primei şcoli româneşti din localitate, patriot înflăcărat şi ambasador al românismului în vechea provincie dintre Dunăre şi Marea Neagră, aflată sub stăpânire otomană. Prima prestaţie artistică a ansamblului a avut loc în cadrul inaugurării Podului de peste Dunăre “Carol I”, la care a fost prezent chiar şi majestatea sa Regele Carol I.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*