Început de an școlar inedit pentru Școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța: grevă japoneză a cadrelor didactice

Școala 30 din Constanța

Cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța vor începe luni, 13 septembrie, noul an de învățământ cu o grevă japoneză, motivul invocat fiind „nepăsarea autorităților locale, atât din administrația Făgădău, cât și din cea actuală, condusă de Vergil Chițac, de a găsi soluții pentru a mări spațiul pentru numeroși elevii ai acestei instituții.

„Este o situație ce trenează de nouă ani, când, odată cu reforma curriculară ce a dus la înființarea claselor pregătitoare în școli, clasele a IV-a au intrat în program de după-amiază. Cu timpul, problemele s-au acutizat. Creșterea continuă a numărului de elevi care își doresc să studieze la această școală, motivată de performanțele obținute de cadrele didactice de aici, a dus, treptat, la transformarea în săli de clasă a spațiului destinat orei de educație fizică, a bibliotecii, a laboratorului de fizică-chimie. Aceste măsuri afectează, pe termen lung, buna derulare a procesului instructiv-educativ. Nu putem îngrădi copiilor accesul la cărți ori la baza materialelor a laboratoarelor, a căror folosință spre experimentare ar trebui să completeze armonios lecțiile teoretice”, au precizat reprezentanții școlii.

Cu această ocazie, conducerea unității de învățământ a înaintat o petiție către Primăria Municipiului Constanța și către Consiliul Local, în care propune mai multe soluții pentru rezolvarea acestei probleme:

  1. amplasarea și dotarea adecvată a șase, șapte săli de clasă în containere, în curtea școlii, care să permită funcționarea celor șase clase pregătitoare în condiții optime. Astfel, clasele a IV-a ar putea reveni în program de dimineață, iar spațiul destinat laboratoarelor și bibliotecii ar fi eliberat. Sau, relocarea a șase, șapte săli libere din cadrul Liceului Tehnologic „Tomis” pentru funcționarea acestor clase;
  2. aprobarea folosirii sălii de sport a Liceului Tehnologic „Tomis” pe baza unei programări proporționale cu numărul de elevi ai fiecărei unități. A se lua în considerare faptul că elevii Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Țițeica” au 96 de ore educație fizică și sport pe săptămână, la care se adaugă cele șase ore de joc și mișcare de la clasele a IV-a;
  3. respectarea hotărârii consiliului local nr. 359 din septembrie 2018 și a sentinței civile definitive nr. 569 a Curții de Apel Constanța, din aprilie 2019, care ar duce intrarea în administrarea Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a cantinei, internatului, sălii de sport și a unei suprafețe de teren, care urmau să fie transformate în săli de clasă și laboratoare și care erau folosite până atunci de Liceul Tehnologic „Tomis”.

„Sperăm ca autoritățile locale să ne sprijine hotărât și să continue demersurile juridice pe care le-au început în 2018 pentru rezolvarea definitivă a problemei în interesul elevilor de la Țițeica, o comunitate de peste 1.400 de elevi. Până atunci, vom continua derularea actului educativ la aceleași standarde de calitate cu care i-am obișnuit pe copii. Suntem o echipă puternică și vrem să fim sprijiniți pentru a ne face meseria cât mai bine”, a declarat directorul instituției de învățământ, prof. Dumitru-Sorin Cernăianu.

Cei implicați au conchis faptul că vor continua cu acțiunile de protest, fără afectarea procesului instructiv-educativ, până la găsirea unor soluții optime pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Țițeica”. Ei cer sprijinul moral al comunității locale, al elevilor foști și actuali, al părinților acestora, în speranța remedierii unei situații ce nu mai poate continua astfel.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*