În pasajul pietonal de la magazinul Tomis se inaugurează galeria de artă „Virgil Coman“

O galerie de artă va purta numele regretatului Virgil Coman

Regretatul prieten Virgil Coman, istoric și director al Arhivelor Naționale, Direcția Județeană Constanța, a fost membru de onoare al Asociației Culturale Wild Art și”povestitorul” evenimentelor culturale organizate de asociație. Pentru că a sprijinit cultura și a fost/este un prieten apropiat al Asociației Culturale Wild Art, noi ceilalți, avem datoria morală de a duce mai departe proiectele inițiate împreună, Ziua Stațiunii Mamaia, (organizată la data de 13 august încă din anul 2014) și fondarea unei galerii neconvenționale de artă în orașul Constanța.

Proiectul Galeria de Artă din pasaj “Virgil Coman” a debutat în luna martie 2017, cu solicitarea inaintată către Primăria orașului Constanța pentru o colaborare culturală și o regândire arhitecturală/artistică a pasajului pietonal din zona magazinului Tomis, fară a se schimba destinația inițială de tranzitare a pietonilor și cu lansarea apelului cultural către elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria”, Constanța, de a realiza proiecte de design, arhitectură și artă monumentală vizând imaginea pasajului –galerie.

În luna mai 2017 a avut loc vensiajul expoziției „Galeria de Artă Virgil Coman”, care s-a desfășurat la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman”, Constanța. Expoziția „Galeria de Artă Virgil Coman” a insumat lucrări/propuneri de viziune asupra organizarii spațiului pietonal fiind realizate de elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” Constanța , sub indrumarea profesorilor Irina Filip, Oana Gardon și Beșcucă Andrei. Lucrarile au fost supuse selecției, iar lucrarea caștigătoare constituie proiectul transpus în realitate pentru realizarea “Galeriei de Artă Virgil Coman”, artiștii câștigători fiind Ingrid Enache, Alexandra Dumitrana, Diana Vâlceanu și Cristina Crețu, coordonator profesorul Oana Gardon.

Proiectul Galeria de Artă din pasaj “Virgil Coman” are ca obiectiv general diversificarea ofertei culturale constănțene, prin crearea unui spațiu expozitional neconvențional, stimularea participării active a cetățenilor la viața artistică și promovarea instituțiilor de cultură și a artiștilor. În final acest proiect a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și susținut de mulți prieteni ai lui Virgil Coman și ai Asociației Culturale Wild Art.

 

Inaugurarea oficială a Galeriei de Artă Virgil Coman va avea loc vineri, 22 septembrie 2017, ora 11.30, pasajul pietonal din zona magazinului Tomis.
„Virgil Coman a simțit să fie Wild Art, a intuit nevoia oamenilor obișnuiți de a lua contact cu istoria, pictura, fotografia, muzica… a dorit să pună în valoare toate acestea într-un mod inedit și ne-a motivat pe toți cei din jur atunci când am fi vrut să abandonăm, să ne vedem de-ale noastre. Întâlnirile cu Virgil, fie că erau într-un cadru sobru, fie că erau la o cafea, debutau cu întrebarea care înca ne răsună în minte Ce mai facem și unde mai expunem de data asta? I-au plăcut toate evenimentele Wild Art și nu a privat echipa de prezența sa, vorbea zile în șir despre galerii și expoziții, La Babu-n bloc, Caricabuzele și Ziua Stațiunii Mamaia organizată trei ani la rând împreună cu el, au fost preferatele sale.

Au rămas cuvinte nespuse, vise neîmplinite, zâmbete suspendate…i-am dăruit prea puțin! O galerie de artă într-un pasaj pietonal simbolizează felui său de a fi, de a trăi, de a schimba pozitiv oamenii și locurile, de a umaniza și înfrumuseța, de a însufleți totul în jur, de a transforma banalul în valoare. …Și totul pentru Oameni!” Asociația Culturală Wild Art

Asociația Culturală Wild Art regretă trecerea în neființă a Magdalenei Coman, mama lui Virgil Coman și la dorința familiei, data de inaugurare a Galeriei de Artă Virgil Coman va rămâne neschimbată, vineri, 22 septembrie 2017, ora 11.30, pasajul pietonal din zona magazinului Tomis.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*