FOTO VIDEO Iași City Tour – locul în care cultura și istoria se întâlnesc cu arta culinară

Palatul Culturii din Iași. FOTO Adrian Boioglu
Palatul Culturii din Iași. FOTO Adrian Boioglu

Se spune că drumul cel mai scurt de la Constanța la Iași îl faci cu microbuzul până la Otopeni și de acolo iei o cursă către capitala culturală a Moldovei.

Traseul este mai scurt și mai ieftin decât o plimbare cu mașina personală pe traseul Constanța – Iași. Cu acest gând am plecat și noi. Ne-am urcat în microbuzul Direct Aeroport și am ajuns pentru prima dată la Iași. Turul orașului este un concept gândit de ceva vreme, dar ghidul nostru, Florin Bărhălescu l-a pus acum în practică și a reușit să îmbine reprele istorice și culturale cu o experiență culinară inedită.

Prima oprire a fost la Biblioteca Universității “Gheorghe Asachi” din Iași. Palatul Universitar de la Copou a fost construit la sfârșitul secolului 19 și acum are un fond de carte de peste un milion de titluri. De cum îi treci pragul, nu poți să-ți iei ochii de la tavanul renovat și de la scările care merg către zona superioară. Nu degeaba a fost votată ca fiind cea mai frumoasă bibliotecă din lume.

Vizitatorii au parte de o adevărată întoarcere în timp. Ei pot să vadă primele fișe de lucru ale bibliotecii, cele scrise cu tocul pe hârtie, dar în același timp se pot bucura de computerele instalate pe mesele de lemn masiv.

Sala poate fi vizitată în fiecare zi, de luni până sâmbătă, între orele 8 și 14.00. Pasionații de cultură și istorie trebuie să bifeze și un alt reper al Iașului – Fundația Regală, actualmente Biblioteca Centrală Universitară.

Florin Bărhălescu și cele 7 ore pe drumurile Iașiului

Ghidul nostru, Florin Bărhălescu, mărturisește că este născut la malul mării, dar și-a definitivat studiile la Iași și apoi a rămas acolo, atras fiind de frumusețea și puterea de dezvoltare a orașului. Turul său este unul de forță. Durează cel puțin 6-7 ore și nu este întrerupt decât de o pauză de o oră la masă sau de momentele de liniște din Catedrala Metropolitană din Iași.

“Pornim de la teiul lui Eminescu – este un simbol al Iașiului. De fapt în tot turul vom gasi câteva simboluri ale Iașului. De aici coborâm în zona Academică. Dacă este ziua potrivită putem să vedem chiar două biblioteci, Sala pașilor pierduți și vorbim despre istoria Academică a orașului. Cu puțin noroc îl întâlnim și pe bătrânul anticar și intrăm în lumea cărților vechi, a lui Napoleon sau a lui Jules Verne”, începe Florin Bărhălescu povestea sa despre o zi plină în Iași.

Florin Bărhălescu, ghid Iași City Tour. FOTO Daniel Năstase
Florin Bărhălescu, ghid Iași City Tour. FOTO Daniel Năstase

Picturile din Sala Pașilor Pierduți îi aparțin lui Sabin Bălașa. Vizitarea sălii se face în mod gratuit și nu este nevoie de o programare prealabilă.

Vizitatorii pot să vadă catedrala Mitropolitană din Iași, dar și pe cea catolică și apoi să meargă către Palatul Culturii din Iași. Zona din spatele palatului a fost reamenajată și transformată dintr-un maidan unde își făceau adăpost oamenii străzii, într-o grădină care poate să concureze una de la Paris.

Delicatese la etajul 13

Restaurantul Panoramic se află la etajul 13. La 55 metri deasupra solului, vizitatorul poate să se bucure de o priveliște unică.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale zilei este chiar cel de la restaurantul care oferă o vedere panoramică asupra orașului. Dacă nimerești acolo de sărbători sau seara, când se aprind luminile pe străzile Iașului, vei avea cu siguranță parte de o priveliște superbă.

“Aici putem să servim ceva European care să ne ajute să mergem mai departe sau ceva mai moldovenesc”, ne îmbie Florin Bărhălescu.

Localul are 140 locuri, muzică live și ghidul nostru nu pierde ocazia de a ne spune mai multe despre cartierele Iașului.

Religie și cultură

Toți românii au auzit de Catedrala Metropolitană din Iași, cea care poartă numele Sfintei Parascheva, dar nu oricine a vizitat-o și s-a bucurat de liniștea de acolo. Biserica monumentală a fost ridicată în prima parte a anilor 1800 de către domnitorul Mihail Surdza. A fost nevoie de 60 ani pentru ca această Catedrală să fie inaugurată în prezența regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Stilul neocalasic, dominat de baroc este inspirat de Renașterea Italiană. An de an, acolo se strâng credincioși din toate colțurile țării care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Turiștii sunt așteptați însă în oricare dintre celelalte 51 săptămâni ale anului pentru momente de liniște și spiritualitate.

Palatul Culturii din Iași este perla orașului. Clădirea construită în urmă cu 100 ani a fost inițial Palat Administrativ și acum este gazda evenimentelor culturale ale Iașiului. Amatorii de priveliști moderne se pot delecta pe terasa Mall-ului, zona care dă exact spre acea frumoasă grădină a Palatului și care este înconjurată de clădirile unde-și au sediul marile companii multinaționale.

Iași City Tour poate fi făcut în fiecare zi de sâmbătă, în extrasezon, dar la cerere organizatorii pot să-l facă în fiecare zi, atât în română, cât și în limbile engleză și franceză. Informații despre turul organizat de Florin Bărhălescu pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook, Iași City Tour.

Cu Direct Aeroport la Palatul Culturii din Iași. FOTO Adrian Boioglu
Cu Direct Aeroport la Palatul Culturii din Iași. FOTO Adrian Boioglu

Ți-a plăcut acest reportaj? Invită echipa Constanța NEWS în zona ta și o promovăm cu drag.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*