Hram la mănăstirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou

Sf. Dionisie Exiguul
Sf. Dionisie Exiguul

Pe data de 1 septembrie, Biserica Ortodoxă îl serbează pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit) și începutul anului bisericesc. Cu acest prilej, joi, 1 septembrie, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire a noului corp de chilii, urmată de Sfânta Liturghie arhierească la mănăstirea „Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor (Peștera Liliecilor), așezământ monahal care își serbează hramul.

Printre sfinții dobrogeni, sinaxarul consemnează prezenţa Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, monah cu preocupări cărturărești şi iniţiatorul cronologiei creştine. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Mic sau Smerit) s-a născut în Scythia Minor între anii 460-470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. Cercetătorii l-au numit fie „erudit daco-roman”, fie „Dionisie Romanul, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti”.

S-a format în şcolile şi mănăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în mănăstire şi a ajuns în Orient pentru a cunoaşte mediul monahal din aceste părţi, dar, din cauza răspândirii monofizitismului, a rămas puţină vreme acolo, plecând la Constantinopol, iar spre sfârşitul anului 496 a mers la Roma, la chemarea papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din limba greacă în limba latină. În Italia a rămas până la sfârşitul vieţii.

Avea bune cunoştinţe de astronomie, fapt dovedit în lucrările de cronologie bisericească, fiind inițiatorul calculării erei creştine (actuala cronologie a anilor calendaristici), adică numărarea anilor de la naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Sf. Dionisie Exiguul a tradus din greacă în latină canoanele primelor patru sinoade ecumenice – Niceea, Constantinopol, Efes şi Calcedon – şi a unor sinoade locale.

Cuviosul Dionisie Exiguul este considerat părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc. A fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din 8-9 iulie 2008, cu data de prăznuire 1 septembrie, când este începutul anului bisericesc. Proclamarea locală a canonizării a avut loc pe 2 noiembrie 2008, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

Sf. Cuv. Dionisie Exiguul este și ocrotitorul spiritual al Seminarului teologic liceal ortodox din Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*