FOTO VIDEO Ziua Mondială a Vederii, marcată la Constanța de către voluntarii Lions Club Constanța

Consultații la Mrini Eye Hospital. FOTO Paul Alexe

În fiecare an, în cea de-a doua zi de joi din luna octombrie este marcată Ziua Mondială a Vederii (“World Sight Day” – WSD), o zi ce își propune să atragă atenția asupra problemelor de vedere și care reprezintă angajamentul făcut de medicii oftalmologi de pe toate meridianele de a utiliza toate mijloacelor posibile pentru îngrijirea şi menţinerea vederii sănătoase a populaţiei.

În mod tradițional, la Constanța, Lions Club Constanța împreună cu partenerul său, Mrini Eye Hospital, desfășoară o serie de activități de voluntariat, dedicate ocrotirii vederii și care se adresează persoanelor cu venituri mici. Astfel, pentru al 13-lea an consecutiv, cei doi parteneri își apleacă atenția asupra pacienților cu probleme oculare, aflați în mare nevoie de a primi ajutor de specialitate.

În acest an, ne-am orientat către un grup țintă alcătuit din persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Este bine știut că majoritatea pacienților aflați la o vârstă mai avansată suferă de scăderea acuității vizuale, datorită opacifierii cristalinului, iar acest lucru necesită înlocuirea cristalinului, a explicat dr.Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog la Mrini Eye Hospital.

Ca și în anii precedenți, prin efortul conjugat al Lions Club Constanța și al Mrini Eye Hospital, prin dr.Hicham Mrini (Past President și membru LLC) și echipa sa de specialiști, mai mulți pacienți fără mijloace materiale vor beneficia, în mod gratuit, de consult oftalmologic, cu efectuarea analizelor medicale necesare, precum și de intervențiile chirurgicale de care au nevoie, urmate de suport post-operator.

Prima pacientă este o femeie în vârstă de 80 de ani, din localitatea Valu lui Traian, care va beneficia de o operație de cataractă, plus implant de cristalin, a punctat medicul specialist constănțean. 

În acest an, Ziua Mondială a Vederii se desfășoară sub tema Speranță în vedere (Hope In Sight) și are drept scop de a concentra atenția întregii lumi asupra orbirii și tulburărilor de vedere.

“Un miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vedere care poate fi prevenită sau care nu a fost încă abordată. Vederea redusă sau absentă poate avea efecte majore și de lungă durată asupra tuturor aspectelor vieții, inclusiv activitățile personale zilnice, interacțiunea cu comunitatea, școala și oportunitățile de muncă, dar și capacitatea de a accesa serviciile publice, se arată într-un comunicat publicat, astăzi, de către Organizația Mondială a Sănătății (WHO).

Conform acestuia, scăderea vederii poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv boli precum diabetul și trahomul, traumatisme oculare sau afecțiuni, precum erori de refracție, cataractă, degenerescență maculară legată de vârstă sau glaucom. Majoritatea persoanelor cu deficiențe de vedere au peste 50 de ani, însă pierderea vederii poate afecta persoanele de toate vârstele.

În România, Ziua Mondială a Vederii este marcată din anul 2016.

Lions Club Constanța aniversează, în această toamnă, 28 de ani de la înființare și are printre preocupările sale permanente organizarea de acțiuni de voluntariat destinate ocrotirii vederii, iar aici amintim screeninguri vizuale pentru copii preșcolari și școlari, screeninguri oftalmologice adresate persoanelor în vârstă și oferirea de ochelari gratuit, precum și sponsorizarea unor intervenții chirurgicale pentru redarea vederii.

Lions Club Constanţa este o organizaţie neguvernamentală, democratică, non-profit, necondiţionată politic şi religios. Scopul asociaţiei este pur filantropic şi altruist. Toţi membrii clubului activează ca voluntari, nefiind retribuiţi. Motto-ul leilor din întreaga lume este: Noi servim (We Serve).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*