FOTO VIDEO Tratament fără durere pentru pietrele la rinichi, la Ovidius Clinical Hospital. Pietrele sunt transformate în pulbere cu ajutorul unui aparat cu laser  

Pietrele la rinichi pot fi îndepărtate cu un aparat laser la Ovidius Clinical Hospital. FOTO OCH

Într-un top al celor mai cumplite dureri pe care un om le poate simți de-a lungul vieții, pietrele la rinichi dau o magnitudine care le plasează pe locul doi, imediat după durerile nașterii. Majoritatea oamenilor de știință au căzut de acord asupra acestui lucru, fapt care face ca litiaza renală să fie o afecțiune foarte luată în serios de către comunitatea medicală. Sunt statistici care arată că 5% dintre oameni dezvoltă pietre la rinichi cândva, de-a lungul vieții, iar unul din 10 români suferă grav din cauza asta.

Sunt și vești bune din fericire: cel mai nedureros tratament sau manoperă chirurgicală prin care scăpăm de pietrele la rinichi a intrat de curând în funcțiune la Ovidius Clinical Hospital. Aparatul se numește Ureterorenoscopul Flexibil cu Laser și este singurul din acest colț de țară. În sud-estul României, îl găsim doar la Spitalul OCH.

“Ureterorenoscopul flexibil folosește laserul ca să spargă în bucăți mici pietrele de la rinichi. Este noutatea noastră și exclusivitatea noastră pe zona de sud-est a țării. Cu ajutorul unor fibre foarte mici de ordinul micronilor, fragmentăm acești calculi situați direct în sistemul pielo-caliceal, adică în rinichi.

În funcție de dimensiunea, volumul și localizarea calculilor, indicațiile sunt speciale. În cazul calculilor mai mari (peste 1,5 centimetri) situați la nivelul rinichiului, indicația terapeutică este de nefrolitotomie percutanată, iar în cazul dimensiunilor până la aceste valori indicația ar fi de ureterorenoscopie flexibilă laser” explică medicul Olgun Azis, specialist urolog la Ovidius Clinical Hospital.

Să le luăm pe rând. Nefrolitotomia percutanată este o manevră medicală folosită în cazul pietrelor mari la rinichi. Această procedură chirirgicală folosește un instrument telescopic subțire, care este introdus în corpul pacientului printr-o foarte mică incizie făcută în piele. Când ajunge la rinichi, prinde piatra într-un clește sau într-un coșuleț, și-o scoate mai apoi din organism. Dacă piatra este prea mare, o sparge mai în bucăți mici. Intervenția se efectuează sub anestezie totală și este eficientă în cazul pietrelor care au 2-3 centimetri în diametru. Adica mari și foarte mari.

Ureterorenoscopia flexibilă e altceva. Nu are nevoie nici măcar de acea mică tăietură făcută în piele. Ureterorenoscopul flexibil este un tub foarte subțire semi-rigid sau flexibil care se introduce în corpul pacientului prin căile urinare naturale (prin uretră în vezică și în ureter.) În vârful său are o cameră video și când ajunge la rinichi, le arată medicilor cum și unde e poziționată piatra care trebuie distrusă. Prin acest tub, pe care îl numim “canal de lucru” se introduc diferite dispozitive (sonde și cleme specifice) cu care chirurgul va distruge piatra din rinichi. Altfel spus, o transformă în pulbere și va fi eliminată natural de către organism, prin urină.

“Ambele sunt intervenții chirurgicale și necesită pregătirea pacientului. Asta înseamnă o primă zi de internare în care se fac investigațiile medicale pregătitoare, urmând ca a două zi, ziua operatorie, să aibă loc intervenția. Evoluția ulterioară este determinată de tipul de intervenție și de complexitatea ei, urmând ca mai apoi pacientul să fie urmărit, evaluat și externat, a doua sau a treia zi după operație. Operația poate dura de la câteva minute până la câteva ore. Totul se petrece sub anestezie regională sau generală, iar suferința pacienților este minimă în cazul acestor intervenții”, spune urologul Olgun Azis, de la spitalul OCH.

Litiaza urinară este o patologie destul de zgomotoasă, manifestată prind dureri bruște și acute care determina prezentarea de urgență a pacientului la specialist. Aceste simptome sunt în special dureri la nivelul zonei lombare, adică acolo unde sunt poziționați rinichii, iar durerea poate să iradieze și la nivelul abdomenului și către zonele genitale externe.

“Din clipa când pacientul intră pe ușa noastră, îl preluăm și îl trecem printr-o serie de teste bioumorale: analize de sânge, analize de urină și investigații imagistice. Ecografia este una dintre primele investigații care pot fi efectuate și este foarte importantă în orientarea diagnosticului. Analizele de sânge ne arată nivelul ureei și nivelul creatininei, iar analizele din urină ne arată evaluarea sumarului de urină și uroculturii. Acestea trebuiesc completate cu un computer tomograf, ori cu rezonanța magnetic-nucleară sau pe stil vechi, cu urografia intravenoasă” explică medicul urolog Olgun Azis.

Urmează operația, care în zilele noastre nu mai are aceleași ecouri în mintea pacienților, ca pe vremuri. Cuvântul de ordine, la spitalul OCH este “minim invaziv”. Adică tăieturi cât mai puține: mici sau foarte mici, iar dacă se poate, deloc. În cazul intervențiilor chirurgicale care nu necesită incizii, cum este ureterorenoscopia flexibilă, pacientul poate pleca acasă și a doua zi. Marele avantaj al intervențiilor minim invazive este reintegrarea socială și profesională foarte rapidă. În 3-4 zile pacientul care s-a operat la OCH  se poate reintegra în sânul familiei și să meargă la serviciu. Va trebui doar să țină cont de câteva recomandări legate de dietă în zilele care urmează. Atât.

“Îmi doresc să știe toată lumea că aici la OCH avem posibilitatea tratamentului litiazei urinare oriunde s-ar afla aceasta și cu metode minim-invazive. Odată cu introducerea ureterorenoscopiei flexibile laser, acoperim întreg spectrul intervențiilor chirugicale minim-invazive urologice, fapt pentru care nu avem nicio rezervă în a trata orice tip de pacient cu patologie litiazică” spune doctorul Olgun Azis, medic specialist urolog la Ovidius Clinical Hospital.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. povesti!! Mama mea a fost la consultatie la dr Dragomiristeanu care consulta in OCH si pentru o piatra la rinichi de 3cm a spus ca poate fi sfaramata prin aceasta procedura in 2-3 operatii (ureterorenoscopie flexibila- pretul unei operatii, ca asigurat , e minim 8000 lei).
    Din filmulet reiese ca se rezolva dintr-o operatie.Din filmulet reiese ca se rezolva dintr-o operatie.
    Bani platiti degeaba la consultatie (500 lei), caci noi stiam ca avem piatra , stiam dimensiunea, dar ca sa ni se faca operatia trebuia sa mergem la consultatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*