FOTO VIDEO Transformări importante în comuna Târgușor în ultimii ani. Primăria a reabilitat unități de învățământ, a modernizat terenul de sport și căminul cultural și a început asfaltarea străzilor

Primăria Târgușor. FOTO Paul Alexe

Comuna constănțeană Târgușor a cunoscut, în ultimii ani, transformări importante, menite să aducă cele două unități administrative componente, satele Târgușor și Mireasa, la standarde europene de confort și civilizație. Aflat la primul său mandat, primarul Viorel Petre (PNL) este mulțumit de cele realizate în ultimii patru ani, dar, în același timp, este conștient că mai sunt multe proiecte de implementat pentru a veni în întâmpinarea dorinței legitime a locuitorilor de a beneficia de condiții de trai cât mai bune.

Din acest motiv, pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele deja demarate și aflate în curs de realizare, dar și cele aflate în faza de documentare, Viorel Petre a decis să candideze pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Târgușor. Un demers în sprijinul căruia, așa cum singur afirmă, stau proiectele implementate până în prezent și care demonstrează, în fața locuitorilor comunei, că este un primar care, împreună cu echipa sa, lasă faptele să vorbească.

De altfel, în discuția cu jurnaliștii Constanța News, Viorel Petre a dorit să ieșim din confortul biroului său, locul în care, împreună cu Consiliul Local și echipa de specialiști a primarului, se iau decizii importante pentru bunăstarea comunității, și să mergem pe teren, atât la Mireasa, cât și la Târgușor, pentru a vedea cum au fost implementate proiectele demarate în mandatul său.

Un capitol important pentru primar se referă la educație și învățământ, Viorel Petre făcând o prioritate din asigurarea unor condiții cât mai bune, moderne, pentru desfășurarea procesului de învățământ.

Învățământul reprezintă o componentă foarte importantă pentru dezvoltarea localității. Prima dată trebuie să începi cu asigurarea unui învățământ de calitate, apoi cu celelalte componente. Asftel, am reabilitat Școala gimnazială din Târgușor, unde au fost făcute lucrări de izolare termică, am schimbat sistemul de încălzire, cu unul nou și modern, am dotat clasele cu mobilier nou, cu table de curs interactive, care permit desfășurarea orelor atât în clase, cât și online. Investiția s-a făcut din bugetul local și s-a ridicat la 150.000 lei, a declarat primarul

Pentru că antrenarea trupului este la fel de importantă ca și antrenarea minții, investiția de la școala din Târgușor a inclus și modernizarea terenului de sport. Tot în cadrul proiectului de modernizare și reabilitare a școlii am inclus și acoperirea terenului de sport, multifuncțional. Neavând posibilitatea să facem o sală de sport, vom acoperi acest teren cu prelată, iar incinta va fi încălzită pe timpul iernii, iluminată corespunzător, astfel încât orele să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Evident, aici vor fi bine veniți toți tinerii care iubesc sportul, pentru a desfășura activități sportive. Investiția în terenul de sport a fost realizată din bugetul local și se ridică la 420.000 lei, a povestit Viorel Petre.

Tot pentru practicarea sportului, recent, chiar la intrarea în localitate, a fost dat în folosință un nou teren de sport, dotat cu suprafață artificială și porți de handbal și minifotbal.

Nu a fost uitat nici aspectul cultural, iar clădirea căminului cultural din Târgușor se află în plin proces de reabilitare, printr-un proiect finanțat din bugetul local.

Am demarat reabilitarea și modernizarea căminului cultural din Târgușor, clădire ce se afla într-un stadiu avansat de degradare. Astfel, am decis să-l reabilităm și să-l dotăm cu toate cele necesare pentru a permite desfășurarea evenimentelor din localitate, precum nunți, botezuri, spectacole. Lucrările au avut în vedere reabilitarea termică a clădirii, reparații la scenă, modernizarea toaletelor și realizarea accesului din Căminul cultural, dotarea bucătăriei, realizarea unei săli de protocol, astfel încât să creștem gradul de utilitate pentru locuitorii comunei, a explicat Viorel Petre.

Un proiect similar este în pregătire și în satul Mireasa, acolo unde, la începutul lunii septembrie vor începe lucrările de reabilitare a clădirii vechii școli din localitate și transformare a acesteia în cămin cultural.

Nu au fost uitate nici momentele mai puțin fericite, dar inevitabile, din viața oricărei comunități, fiind realizate, atât în Târgușor, cât și la Mireasa, două capele mortuare, care să asigure condiții decente de desfășurare a practicilor funerare.

Cele două case mortuare sunt dotate cu toate cele necesare unei înmormântări, pentru depunerea persoanelor decedate la capela mortuară, în condiții igienice corespunzătoare: capac frigorific, bucătărie cu plită electrică, frigider, filtru de cafea, veselă și absolut tot ceea ce este necesar în astfel de ocazii. Mai mult, ambele capele mortuare sunt construite în imediata apropiere a bisericilor, a explicat primarul Viorel Petre.

Fără îndoială, realizarea unei infrastructuri moderne pentru comunitate, cu toate componentele sale, reprezintă piatra de încercare a oricărei administrații publice locale. Pentru un vizitator venit din exterior, prima impresie este lăsată de calitatea drumurilor dintr-o localitate.

Am început un proiect deosebit de important pentru comunitate, care are în vedere asfaltarea străzilor. Era absolut necesar, deoarece toate străzile erau pietruite, iar pentru a oferi un confort cât mai ridicat cetățenilor comunei era necesară asfaltarea. Am început în satul Mireasa, cu asfaltarea unor străzi ce însumează patru kilometri, urmează să continuăm la Târgușor cu alți șapte kilometri, dar după ce vom înainta cu infrastructura pentru alimentare cu apă potabilă și canalizare, vom merge în paralel și cu asfaltarea. Apoi, avem pentru restul străzilor un proiect depus deja, la Ministerul Dezvoltării, pentru încă 14 kilometri de asfaltare, spune primarul Viorel Petre.  

Lucrările constau în pietruire, asfaltare în două straturi, marcare, dotare cu indicatoare rutiere, realizare de rigole de scurgere betonate, de o parte și de cealaltă a străzii, în funcție de configurația terenului, astfel încât locuitorii comunei să beneficieze de drumuri moderne. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2021, iar aici mă refer și la lucrările pentru apă și canalizare, precum și la cele de asfaltare, a punctat primarul din Târgușor.

Prin accesarea unor fonduri PNDL, va fi reparat și asfaltat și drumul comunal  care duce la Mănăstirea Sf. Efrem Dionisie, de la Gura Dobrogei, în lungime de 7 kilometri.

Lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere este complementar celui de modernizare a iluminatului public, prin care se urmărește creșterea siguranței cetățenilor.

Proiectul de modernizare a iluminatului public a fost realizat cu bani din bugetul local și a constat în înlocuirea cablurilor și a lămpilor de iluminat. Dacă înainte exista o lampă la doi stâlpi, acum avem lămpi pe LED, cu iluminat corespunzător, pe fiecare stâlp, ceea ce a ridicat gradul de confort și siguranță în comună. Acest sistem implementat prezintă o serie de avantaje, o iluminare mai puternică, consum mai mic de kilowați, ceea ce a redus și costurile pentru comunitate, a explicat Viorel Petre.

Perfect conștientă că iarna nu-i ca vara, primăria a finalizat recent un alt proiect important, accesat prin intermediul unui program GAL (Grupul de Acțiune Locală), cu finanțare europeană.

Pentru a gospodări cât mai bine domeniul public al comunei a fost necesară achiziționarea unor utilaje, tractor, remorcă, perie de măturat șoseaua, freză pentru înlăturarea stratului de zăpadă de pe șosele, plug de zăpadă, tocmai pentru a asigura condiții optime de circulație pe teritoriul comunei, indiferent de anotimpul în care ne aflăm, a prezentat, primarul Viorel Petre, noile achiziții.

O problemă importantă cu care se confruntau locuitorii din satul Mireasa era cea a aprovizionării cu apă potabilă curentă. Lucrurile au fost rezolvate prin accesarea unui proiect PNDL, care a avut în vedere modernizarea și tehnologizarea rețelei de alimentare cu apă, din localitate.

Localnicii din Mireasa își văd rezolvată o problemă veche, cu care se confruntau în fiecare vară secetoasă. Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a presupus înființarea unei stații de pompare și tratare a apei potabile, prin captarea unui dren și realizarea unui bazin de acumulare, care să asigure apă potabilă pentru locuitorii din satul Mireasa. Este o investiție deosebit de importantă. Țin să precizez că aceasta este singura sursă de apă care putea fi captată, pentru a asigura necesarul de apă în localitate, a explicat Viorel Petre.

Pentru viitorul apropiat, planurile de dezvoltare sunt ambițioase, iar unele proiecte fac deja primii pași, precum realizarea unei platforme de gunoi de grajd, în conformitate cu normele europene, realizarea rețelei de apă și canalizare în satul Mireasa, asfaltarea strazilor care nu au fost cuprinse în primele proiecte de asfaltare, reabilitarea și dotarea cu aparatură modernă a dispensarului din satul Târgușor, refacerea aleilor pietonale, dar și racordarea la rețeaua de alimentare cu gaze naturale, pentru care s-a realizat deja studiul de fezabilitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*