FOTO VIDEO Ședință a CJSU Constanța pentru lucrările de consolidare a malului de pământ de la Cumpăna. Proiectul stă pe loc momentan

Malul prăbușit de la Cumpăna. FOTO Primăria Cumpăna

La finalul anului trecut lucrările de consolidare a malului Canalului Dunăre-Marea Neagră din dreptul localității Cumpăna au fost suspendate. Potrivit prefectului județului Constanța, în zonă a fost distrus în mare parte de alunecări și un canal de colectare a apelor uzate. Prin urmare, spune Silviu Coșa, lucrările nu pot avansa până când nu se va realiza o relocare a sistemului de canalizare. În plus, reprezentantul Guvernului în teritoriu a menționat că lucrările, așa cum sunt prevăzute de expertiză în prezent, ar fi un pericol și pentru muncitori pentru că malul canalului este foarte abrupt în acea zonă.

“Expertul a recomandat, pe de-o parte, o relocare a instalației de canalizare a comunei cu o arie de afectare a aproximativ 600-900 de locuințe. Pe de altă parte, este vorba despre 97 de locuințe aflate în aria de siguranță, o zonă în care nu este posibilă efectuarea de săpături sau de lucrări, aceasta fiind o altă lucrare, pe care experții contractați de Primărie (n.r. Cumpăna) ar trebui să o soluționeze.” a declarat prefectul.

Silviu Coșa a menționat că acel canal colector distrus este administrat de SC RAJA SA și este în proprietatea Unității Administrativ-Teritoriale Cumpăna. Potrivit estimărilor autorităților, relocarea sistemului de canalizare în zonă ar putea dura până la un an. Prefectul a făcut declarațiile la finalul unei ședințe de lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență la care au participat și reprezentanți ai RAJA, precum și din partea Inspectoratului de Stat în Construcții și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

“Am luat măsuri pentru menținerea îin funcțiune a canalului colector, am bypass-at zona afectată, montând o electropompă într-un cămin și mondând o conductă de refulare până în primul cămin întreg, funcțional. Din notele tehnice și expertiza comandată de Administrația Canalelor Navigabile s-a recomandat în mod expres demolarea canalului colector și a stației de pompare aferente de pe strada Dunării.” a declarat directorul tehnic al SC RAJA SA, Adrian Florea. 

Autoritățile au menționat că în prezent nu există niciun pericol iminent în zonă pentru localnici. În trecut, 7 case au fost evacuate imediat după ce malul a început să se prăbușească. Potrivit Prefecturii alte 17 imobile sunt vizate de măsuri similare, potrivit studiilor, dar o decizit în acest sens nu a fost luată. La rândul său, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții, a dat asigurări că momentan nu există niciun pericol pentru locuitori, deși a precizat ca în aval și amonte de locul lucrărilor de consolidare malul este în… dinamică.

“După cum știți, de-a lungul întâlnirilor CJSU s-a efectuat un plan de acțiune, iar Inspectoratul (n.r de Stat în Construcții) în calitate de suport tehnic a urmărit și va urmări în continuare măsurile dispuse, în concordanță cu concluziile expertului tehnic, până la punerea în siguranță a cetățenilor.” a spus Cosmin Sava, reprezentant al ISC.

Autoritățile spun că lucrările de consolidare a malului stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră au ajuns la cota 46 plus și că în prezent nu s-au înregistrat fenomene care să pună în pericol stabilitatea lui. Potrivit prefectului, valoarea de până acum a lucrărilor se ridică la peste 30 de milioane de euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*