FOTO VIDEO Proiectele de modernizare a infrastructurii, prioritare pentru administrația publică locală a orașului Negru Vodă. Primăria a asfaltat mai multe străzi și construiește o nouă stație de epurare

Primăria Negru Vodă. FOTO Ctnews.ro

Una dintre principalele căi de acces dinspre și spre Bulgaria, din județul Constanța, orașul Negru Vodă a făcut, în ultimii ani, pași hotărâți către modernizare și europenizare. Deși este cel mai mic oraș al județului Constanța, Negru Vodă are o așezare strategică, iar administrația publică locală condusă de primarul Petre Urziceanu (PNL) a înțeles că una dintre prioritățile sale trebuie să fie investiția în proiectele de infrastructură rutieră. De altfel, în 2016, imediat după preluarea mandatului, s-a trecut la lucrul pentru proiectul de infrastructură.

În noiembrie 2016, cererea a fost selctată pentru a fi finanțată, iar din acel moment noi am început lucrul la proiectul de infrastructură. În martie 2017, am semnat contractul de finanțare și de atunci am început efectiv treaba pentru proiectul respectiv. Am finalizat proiectul în martie 2020, prin asfaltarea a 17,4 kilometri de drumuri, dintre care 9 kilometri erau drum de pământ, în orașul Negru Vodă. La acest proiect, în valoare de 4,9 milioane de euro, primăria a contribuit cu doi la sută, restul fiind finanțare europeană, a declarat, pentru Constanța News, primarul Petre Urziceanu.

Acest proiect vizează și îmbunătățirea serviciilor sociale și a spaților publice urbane, fiind avute în vedere amenajarea trotuarelor, a spaților verzi, a stațiilor de autobuze, cu iluminat public pe întreaga lungime a drumului care traversează orașul de la vest la est.

Tot în strânsă legătură cu asigurarea și întreținerea unei infrastructuri rutiere la standarde europene, primăria a achiziționat recent, tot printr-un proiect cu finanțare europeană, un utilaj multifuncțional pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă și vară.

Este un proiect în valoare de 400.000 de euro, bani europeni. Utilajul este dotat cu lamă și freză pentru întreținerea drumurilor pe timp de vară și iarnă, sărăriță, instalație de degivrare, cap tăietor și cap burghiu. De asemenea, putem să cosim iarba și să toaletăm pomii, a explicat primarul constănțean.       

Un alt proiect, aflat în desfășurare, vizează asfaltarea drumurilor din interiorul localităților Darabani și Vâlcele, pe o lungime totală de 15,3 kilometri, proiect finanțat prin PNDL.

Un proiect foarte important pentru comunitate este reprezentat de construcția stației de epurare de ape uzate a orașului Negru Vodă.

Aici, vechea stație a fost demolată, era o stație depășită moral, construită în 1976. Se va rezolva, astfel, o problemă majoră de mediu. Operatorul de apă, împreună cu primăria, construiesc noua stație de epurare, proiect în valoare de 5 milioane de euro. Nu vor mai fi mirosuri neplăcute, cum se întâmplă acum, și se va rezolva o problemă gravă, spun eu, o problemă de mediu, a declarat primarul Petre Urziceanu.

Pe același segment, se înscrie și proiectul de racordare la rețeaua de apă potabilă a localității Vâlcele, proiect realizat împreună cu operatorul de apă, prin POIM, la care primăria contribuie cu doi la sută. Un proiect deosebit de important, în condițiile în care cei aproximativ 200 de locuitori ai satului sunt nevoiți, în prezent, să consume apă cu un nivel de 4 ori mai mare de nitriți/nitrați decât limita admisă.

O altă prioritate a primarului și a echipei sale o reprezintă proiectele de atragere și menținere a populației tinere în oraș. Negru Vodă are o populație de aproximativ 6.000 de locuitori, cu o medie de vârstă avansată, în condițiile în care, în ultimele decade, multe familii tinere au plecat departe de casă, în căutarea unui viitor mai bun. Astfel, Petre Urziceanu a înțeles că singura șansă de a oferi un viitor mai bun comunității pe care o păstorește este reprezentată de investiția în tânăra generație. Pe lângă grădinițe și școli reabilitate și aduse la un nivel optim din punct de vedere al dotărilor, tinerii au nevoie și de locuri de relaxare, iar familiile tinere de parcuri în care să-și lase copiii să se joace, în siguranță.

Este un proiect mai amplu, care a cuprins amenajarea unei zone extinse, de 15.500 hectare, pe care am transformat-o într-un mare parc verde, la marginea orașului, într-o zonă în care, înainte, erau gunoaie și mormane de moloz. În același proiect am inclus și un al patrulea lot, pe strada Cerchezului, în centrul orașului, unde a fost reabilitat un mic părculeț destinat copiilor de vârstă preșcolară. Aici, exista un părculeț realizat de către o fundație din Irlanda, la începutul anilor 90.

Din păcate, în ultimii 20 de ani, nimeni nu a avut grijă de acest părculeț, care ajunsese într-o stare avansată de degradare, fiind un pericol pentru copiii care mai veneau pe aici. Fiind o zonă centrală, cu multe blocuri și case în apropiere, am gândit să o redăm tinerelor familii care să-și poată aduce copiii să se joace. Am înlocuit mobilierul stradal, am dotat locul cu mai multe facilități de joacă pentru cei mici și astfel am readus la viață această zonă a orașului”, a mărturisit Petre Urziceanu.

În viitorul imediat, tot pentru a veni în întâmpinarea necesităților tinerei generații, primăria a demarat proiecte care au în vedere construcția unei noi grădinițe cu program prelungit, la Negru Vodă (prin PNDL), reabilitarea, consolidarea, extinderea și modernizarea Liceului din Negru Vodă (tot prin PNDL), cu realizarea unui corp nou cu amfiteatru și bibliotecă, dar și construcția unei noi școli pentru clasele I-IV, cu sală de sport, în localitatea Darabani (contract semnat pe 27 iulie, cu finanțare europeană).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*