VIDEO Programul complet al Festivalului Antic Tomis

Festivalul Antic Tomis și Corina Martin. FOTO Adrian Boioglu
Festivalul Antic Tomis și Corina Martin. FOTO Adrian Boioglu

Festivalul Antic Tomis, eveniment cultural-istoric major, organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa, a ajuns anul acesta la a cincea ediţie.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 26-28 august 2016 în Parcul Tăbăcărie din Constanţa, cu participarea dacilor, romanilor şi gladiatorilor de la asociaţiile de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Asociaţia Culturală Tomis (Constanţa), Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova (Iaşi) şi Geto-Dacii Sudcarpatici (Piteşti).

Evenimentul va demara vineri, 26 august, la ora 12.00, în Parcul Tăbăcărie cu ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public, teatru pentru copii şi alte evenimente, urmate de parada trupelor militare şi civile pe traseul: Parcul Arheologic Constanta (intrarea de pe Bd. Ferdinand) – Prefectura Constanţa – Bd. Tomis – Statuia “Lupoaica” – Piaţa Ovidiu, începând cu ora 17.00. La ora 17.30 va avea loc Ceremonia de deschidere în Piaţa Ovidiu, iar la ora 19.00 Parcul Tăbăcărie va fi scena reconstituirii unei bătălii între daci şi romani.

In ziua a doua, sâmbătă, 27 august, de la ora 10.00 vizitatorii vor putea participa din nou la atelierele de reconstituire istorică din Parcul Tăbăcărie. Intre orele 15.00-16.00 va avea loc un spectacol de teatru pentru copii, urmat de demonstraţii tactice şi antrenamente militare cu public. La ora 19.30 se va desfăşura o paradă antică în staţiunea Mamaia, pe traseul Piaţeta Cazino – Piaţeta Perla. Pe scena din Piaţeta Perla vom avea pregatită o surpriză pentru public.

Ziua a treia, duminică, 28 august, va începe la ora 10:00, cu atelierele de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public. La ora 15.00 va avea loc ceremonia de închidere, după care se vor continua atelierele de reconstituire istorică, până la ora 21. Toate activităţile din ziua de duminică se vor desfăşura în Parcul Tăbăcărie.

„Pentru al 5-lea an la rând, readucem în lumină istoria antică a cetătii Tomis, prin cel mai așteptat și iubit festival cultural al Constanței, Festivalul Antic Tomis. A fost un proiect inițiat și propus de către Dan Frigioiu-agenția de publicitate Groove Hour, pentru care am luptat să găsim finanțare și să îl transformăm în realitate în 2012, atunci când ne-a fost propus. Nimeni pană atunci nu își asumase realizarea unui asemenea eveniment istoric la Constanța. Mă bucur nespus că am reușit să facem din acest Festival un eveniment care reunește zeci de mii de fani și sustinători și care atrage atât de multă simpatie și interes din partea turiștilor și constăntenilor.

Pentru ultima dată, o readucem din legende și istorie pe cea pe care Herodot, Iordannes, Voltaire, Shakespeare, Mircea Eliade, Mihai Eminescu și alți istorici sau scriitori o evocă în paginile și scrierile lor. În acest an, publicul are ocazia să își ia Rămas bun de la Tomiris, ea se întoarce în legendă și lasă că misiune, comunitătii orașului și conducătorilor săi, continuarea organizării Festivalului Antic Tomis, peste timp. Trebuie să invătăm să ne cunoaștem și prețuim istoria, pentru a ne putea construi viitorul. VIVAT TOMIS!”, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral Deltă Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*