FOTO VIDEO Primăria Hârșova a asfaltat mai multe străzi din oraș și își propune modernizarea trotuarelor. Investiția pentru reabilitarea drumurilor a fost de 10 milioane de lei

Primăria Hârșova a asfaltat mai multe străzi și acum reabilitează intrările în curțile oamenilor. FOTO Cristina Niță

În ultima perioadă, domeniul prioritar pentru Primăria orașului Hârșova l-a reprezentat infrastructura rutieră. Un amplu proiect ce a vizat asfaltarea a 10 kilometri de străzi se apropie de final. Primarul orașului, Viorel Ionescu își dorește un oraș european și, așa cum a anunțat în repetate rânduri, prioritate au străzile. Cei 10 kilometri de străzi asfaltate au fost împărțiți între orașul Hârșova, satul Vadu Oii și Ferma 1.

”Primăria Hârșova a finalizat proiectul de asfaltare de 10 kilometri, proiect prin care am asfaltat și aproximativ 1.3 kilometri în Vadu Oii și aproximativ 700 de metri la Ferma 1, aveam două străzi acolo Văratecul și Voronețu. Diferența de străzi, ca lungime până la 10 kilometri, am asfaltat străzi din Hârșova”, a spus primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Când ministerul Dezvoltării a deschis linia de finanțare pentru asfaltări, echipa de la primăria Hârșova s-a pus pe treabă și a întocmit documentația ca să obțină banii. A făcut studii, a evaluat traficul și densitatea lui, a luat în calcul gradul de uzură al drumurilor și a întocmit lista de lucrări, iar cap de listă a fost strada Tudor Vladimirescu aflându-se în cel mai mare stadiu de degradare, motiv pentru care a reprezentat o prioritate.

”În funcție de gradul de degradare, am stabilit o ordine a asfaltării, astfel încât cetățenii au putut vedea că nu am reasfaltat străzi asfaltate, ci efectiv, cum spuneam, am asfaltat străzi foarte degradate sau chiar străzi care nu au fost niciodată asfaltate doar cu piatră sau cu pământ, o singură stradă aveam cu pământ”, a mai spus Viorel Ionescu

Au fost lucrări ample cu străzi care se aflau în diferite stadii, unele care nu au fost asfaltate niciodată, iar altele au fost asfaltate acum 30 de ani și se aflau într-o stare degradabilă. Proiectul de asfaltare înseamnă însă, mai mult decât îi spune denumirea: s-a făcut fundația drumului, s-a așternut un strat de piatră, iar acum trotuarele primesc borduri, iar localnicilor li se fac punți de acces în curte.

”Acum noi le-am finalizat și începem să reabilităm trotuarele. Le-am explicat cetățenilor că voi reabilita doar intrările în curți: intrare poartă mică, intrare poartă mare, vom pune cu borduri micuțe, cu pavele, cum veți vedea că am făcut”, a mai adăugat primarul Viorel Ionescu.

Odată ce lucrările de asfaltare au fost finalizate, muncitorii și-au mutat șantierul pe trotuarele de pe strada Primăverii, aici se fac alei de acces în curțile oamenilor, se pun borduri, pavele și pământ vegetal pentru amenajarea de spațiu verde, lucrările diferă în funcție de complexitate.

”Ne aflăm pe strada Primăverii care este finalizată în proporție de 90%, asfalt, borduri, intrările în curțile oamenilor. Urmează să finalizăm și pe străzile: Ioan Cotovu, Minervei, Câmpului, Alexandru Ioan cel Bun, sunt străzi pe care le-am asfaltat și urmează amenajarea pe partea de trotuare, intrările în curțile oamenilor, amenajări de spații verzi, unde ne permite locul vom face rigole, unde putem punem flori”, a precizat consilierul Adrian Constantin.

Administrația locală a gândit strategic tot proiectul și a ales cea mai bună variantă, a început cu modernizarea trotuarelor în oraș, urmând ca după finalizare să continue în satul Vadu Oii și în zona Ferma 1.

”În satul Vadu Oii urmează a fi executate lucrările care țin de intrările în locuințe, borduri, pavele. Pe străzile Pescarilor și Plopilor s-au executat și două podețe pentru că mereu erau probleme cu apele de infiltrație, primăvara când crește nivelul Dunării apele nu aveau cum să se scurgă. Urmează, într-un viitor apropiat, mai sunt două străduțe care trebuie executate și ele”, a mai spus Adrian Constantin, consilier personal în cadrul Direcției de Urbanism.

În loc de beton, trotuarele vor fi amenajate cu pământ vegetal unde se vor planta flori. Varianta pe care a ales-o primarul Viorel Ionescu și pe care le-a explicat-o și cetățenilor este în strânsă legătură cu un proiect ce vizează următorii ani.

”Vom pune flori, vom pune gazon, nu vom pune pavele nu vom pune ciment pentru că este un alt proiect în derulare și vor vedea cetățenii că se va finaliza undeva în 2-4 ani racordarea orașului la rețeaua națională de gaze. Din discuțiile avute,  prin proiectare aceste rețele vor veni prin trotuare și atunci nu vreau să intru să amenajez trotuare pentru ca undeva într-un an, doi să le stricăm”, spune primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

După finalizarea proiectului cu gaze naturale, Viorel Ionescu are în plan să acceseze fonduri pentru reabilitarea trotuarelor.

”Știu că am 10 kilometri de asfalt, știu că trebuie să reabilitez 20 de kilometri de trotuar. Și atunci după ce voi finaliza și proiectul acela cu gazele, voi accesa un  proiect de 20 de kilometri de trotuar astfel încât să finalizăm în întregime acest proiect de reabilitare a străzilor din orașul Hârșova”, a mai spus Viorel Ionescu

Până atunci, Primăria orașului îndeamnă cetățenii să li se alăture la amenajarea de spații verzi și plantarea de flori, totodată și cei care-și doresc să-și modernizeze trotuarul din fața curții cu beton sau pavele sunt încurajați de administrația locală.

”Le-am spus că diferența de trotuar va fi amenajat de către autoritatea locală prin completare cu pământ negru, pământ vegetal, astfel încât să venim să punem flori noi sau și cetățenii, pentru că ușor ușor vor învăța că este o ordonanță ce a preluat o lege dinainte de Revoluție în care fiecare ne îngrijim trotuarul din fața curții, din fața străzii, din fața magazinului. Lucrul acesta s-a uitat și vreau să reamintesc cetățenilor că dacă vrem să avem frumos în fața porții trebuie să venim, să punem și noi umărul puțin”, adaugă primarul orașului Hârșova.

Proiectul de asfaltare a celor 10 kilometri de drumuri a fost obținut cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar valoarea lui este de 9.324.000 lei, din care 8.880.000 de la bugetul de stat, iar co-finanțarea de 444.000 lei.

”Orașul Hârșova este responsabil pentru bunurile achiziționate, precum și pentru folosirea cât mai eficientă a banilor pe care i-am primit și pe care îi folosim în continuare, până la finalizarea investiției”, a încheiat Rodica Claudia Ioana, Directorul executiv Direcția Buget, Finanțe, Contabilitate din cadrul Primăriei Hârșova.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*