FOTO VIDEO Premieră la Constanța: Smart Energy EXPO & TALKS 2022 îi reunește pe toți cei interesați în domeniul energiei inteligente

Deschiderea expoziției Constanța Smart Energy Expo. FOTO Paul Alexe

Pavilionul Expozițional Constanța găzduiește, timp de trei zile (19-21 august) expoziția-eveniment Constanța Smart Energy EXPO & TALKS 2022, în organizarea Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Consiliului Județean Constanța și Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene.

În cadrul evenimentului, care a debutat vineri în prezența reprezentanților organizatorilor, alături de care s-au aflat înalți oficiali ai administrației publice locale și centrale, își dau întâlnire protagoniști din domeniul energiei inteligente, pentru prezentarea, analizarea și accesarea celor mai recente inovații în domeniu.

„Ne bucurăm să găzduim, la Constanța, această expoziție pe tema energiei smart, o temă care preocupă comunitățile nu numai la nivel local și național, ci și la nivel global. Această preocupare vine din obligația pe care o avem, de a găsi soluții durabile și sustenabile privind producerea și consumul de energie, astfel încât să asigurăm pe termen scurt o tranziție energetică la scară mare spre surse de energie prietenoase pentru mediul înconjurător”, a declarat, în discursul de deschidere al evenimentului, Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța.

Conform organizatorilor, inițiativa de la Constanța se dorește a fi o platformă utilă de schimb de informații și exemple de bune practici care să poată contribui la dialogul dintre mediul privat de afaceri și cel public, în contextul potențialului energetic deosebit al județului Constanța și al regiunii Dobrogea.

„Noi, la Constanța, ne calificăm din toate punctele de vedere pentru ceea ce înseamnă energie verde și spun acest lucru pentru că suntem, fără îndoială, primii în țară la energie eoliană și, nu în ultimul rând, primii și singurii la energie nucleară, care de curând a fost declarată ca energie verde. Este o mare provocare, este un domeniu care depinde foarte mult de evoluția tehnologică, este un domeniu a cărui evoluție tehnologică, cercetarea în domeniu, sunt strâns legate de ceea ce se întâmplă pe piața energiei convenționale.

Dacă dăm filmul înapoi și ne aducem aminte boom-ul mașinilor cu propulsie electrică și hibride a fost prin 2008, când prețul petrolului era de 147 de dolari barilul. Iată că și acum ne aflăm într-o perioadă în care, din păcate, țările producătoare de energie convențională și materii prime în acest domeniu se încăpățânează și se agață de orice criză internațională pentru a menține prețul sus, astfel că fără îndoială cercetarea din țările dezvoltate va lua avânt. Vedem randamentele care cresc de la an la an în tot ceea ce înseamnă baterii și așa mai departe”, a spus, la rândul său, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a subliniat rolul important pe care îl are în dezvoltarea acestui domeniu dialogul între mediul public și cel privat, astfel încât să poată fi accesate cele mai recente inovații în domeniul energiei inteligente.

„Parteneriatul public-privat este cheia unei dezvoltări economice sustenabile. Este nevoie de dialog între mediul privat și cel public și de o sincronizare a inițiativelor publice în intențiile de bussines. Noi, ca reprezentanți ai secorului public, vom susține prin toate eforturile administrative dezvoltarea sectorului energiei regenerabile ca principală strategie energetică pentru România. Dobrogea are un potențial energetic deosebit, care trebuie valorificat la maxim.

La Cernavodă avem centrala nucleară, care asigură în prezent 20 la sută din mixul energetic național. Construirea de noi reactoare, cu sprijinul Statelor Unite, precum și decizia Uniunii Europene de a include energia nucleară pe lista energiilor verzi, sunt pași extrem de importanți către independența energetică a țării noastre. Dobrogea este considerată cea mai promițătoare regiune din Europa, ca potențial eolian și nu numai.

Reprezentanții industriei de profil ne compară cu nordul Scoției, iar specialiștii spun că un potențial uriaș pentru amplasarea de eoliene îl are și Marea Neagră și zona costieră. Investițiile în regenerabile nu doar că vor echilibra balanța pe piața de energie, dar vor contribui și la încurajarea cercetării în domeniu și la crearea de locuri de muncă bine plătite”, a punctat Mihai Lupu.

Pe durata evenimentului sunt programate dezbateri pe teme precum sursele de finanțare nerambursabile pentru eficiența energetică, digitalizarea și mobilitatea urbană durabilă, tranziția energetică în domeniul public, eficiența energetică și eficientizarea costurilor companiilor, securitate energetică și geostrategie.

„În urma acestei expoziții dorim, în primul rând, să ne îndeplinim obiectivele de dezvoltare durabilă din Green Deal Agenda 2030, dar și să creăm un mediu prietenos pentru toți cei care doresc să adopte soluții smart în viitor, să existe o vizibilitate și încredere că, la Constanța, lucrurile merg într-o direcție bună, corectă, astfel încât în următorii ani să vorbim despre un salt economic în topul județelor din România”, a concluzionat Ana-Maria Vătămanu.   

Expoziția de la Pavilionul Expozițional Constanța este deschisă și poate fi vizitată până duminică, ora 18.00, reunind expozanți care prezintă produse și soluții din domeniul energiei regenerabile, componente pentru sisteme fotovoltaice, panouri fotovoltaice, invertoare, contoare, tablouri electrice, stații de încărcare pentru mașini electrice, soluții pentru iluminat și alimentare cu energie electrică și termică cu ajutorul dispozitivelor smart home, dar și producătorii de energie din surse convenționale, care prezintă soluțiile identificate pentru facilitarea accesului către tranziția verde.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*