FOTO VIDEO Orașul Ovidiu găzduiește Tabăra Internațională de Scenografie. Primarul George Scupra: “Instalațiile create aici vor fi distruse a doua zi. Rămânem cu amintirile”

Tabăra Internațională de Scenografie de la Ovidiu. FOTO CTnews

Orașul Ovidiu găzduiește în această perioadă Tabără Internațională de Scenografie, eveniment care are loc în Castrul Roman din localitate. Primarul George Scupra a povestit că instalațiile create cu acest prilej vor putea fi văzute sâmbătă, 9 septembrie, dar a doua zi acestea vor fi distruse și vor rămâne amintirile.

Primarul George Scupra a spus astăzi, într-o conferință de presă, că dorește ca acest parteneriat între autoritățile locale organizatorii Taberei Internaționale de Scenografie să devină o tradiție.

Noi sperăm și credem că în acest parteneriat poate deveni o tradiție. Dacă anul trecut eram într-o altă locație superbă, pe o temă aleasă legată de poetul latin Publius Ovidius Naso, al cărui nume în purtăm, și anume opera lui, de fapt, Metamorfoze. Anul acesta mă bucur că organizatorii au ales o temă ce iar are legătură cu Ovidiu, Dobrogea și cu vechea Dobroge de fapt, Sciția Minor și anume totul legat așa cum este și zona castrului, de Sfântul Dionisie Exiguul”, a spus George Scupra.

Acest este primul eveniment major care are loc în Castrul Roman, după inaugurare acestuia de acum două luni.  

Avem invitați de pe mai multe continente, din mai multe țări. Suntem onorați să anunțăm că deși este un sit arheologic inaugurat de curând în această vară putem spune că este primul eveniment major după inaugurare, după restaurare. Sunt convins că va fi un eveniment reușit și petrecere reușită”, a declarat George Scupra.

Primăria Ovidiu nu a cheltuit niciun ban pentru organizarea acestui eveniment.

Pentru Primăria Ovidiu nu este deloc un efort bugetar, ci suntem parteneri punând la dispoziție o anumită locație, puțin din experiența noastră și mai degrabă colaborăm pe tot ceea ce putem susține pe eveniment și atât, nu este o componentă financiară”, a mai spus primarul din Ovidiu.

Scenograful Adrian Damian a povestit ce se va întâmpla la gala de vernisare a acestui eveniment.

Vor fi aproximativ 10 instalații care vor fi expuse și publicul, împreună cu un pahar de proseco va putea să se plimbe exact ca într-un vernisaj. Va fi o gală de vernisare, doar că pe pereți nu vor fi tablouri, ci vor fi instalații de artă create special pentru acest loc. Dacă ele vor fi un tool care se mișcă în vânt, însoțit de lumini și de proiecție, asta este ceea ce lucrează participanții. Am încercat foarte tare să le lăsăm libertatea de a crea și să nu impunem să facă niște lucruri. În centrul programului e întâlnirea și procesul. Nu rezultatul. Este un eveniment cu o singură seară, un eveniment unic, după care a doua zi totul va fi demontat ca și cum nici n-ar fi existat, mai puțin lucrurile pe care ei le-au învățat, simțit, experimentat și sperăm să le ia împreună mai departe”, a spus scenograful Adrian Damian.

Primarul a reamintit că accesul la această gală de vernisaj este liber și nelimitat.

Accesul publicului este nelimitat, sâmbătă seara, începând cu ora 18. Aș face o mică paranteză. La final, deși avem și un lucru palpabil fizic, vizual, totuși nu suntem într-o tabără, așa cum se mai întâmplă în Ovidiu, spre exemplu, o tabară de sculptură în piatră unde îți rămâne o statuie sute de ani. Ceea ce se creează aici, acest tip de instalații pentru scenografie, a doua zi ele sunt distruse. Rămânem cu amintirile, cu plăcerea cu ceea ce s-a întâmplat și cu schimbul de experiență intercultural între acești oameni deosebiți”, a mai afirmat primarul George Scupra.

Castrul Roman din Ovidiu găzduiește în această perioadă International Program in Scenography, un atelier intensiv de zece zile în care artiști emergenți vor lucra cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare, cu caracter performativ.

International Program in Scenography (Programul Internațional de Scenografie) a beneficiat de o ediție pilot în anul 2022 în cadrul festivalului DbutanT organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța. Dată fiind structura festivalului DbutanT, care se adresează în fiecare an altei discipline din domeniul teatrului (actorie, regie, scenografie, coregrafie, muzică, dramaturgie), anul acesta, International Program in Scenography devine un eveniment de sine stătător continuând parteneriatele cu instituțiile fondatoare și dezvoltând contexte de colaborare internațională și perfecționare artistică.

Au fost selectați în program douăzeci și unu de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative.

Tema aleasă pentru ediția de anul acesta a International Program in Scenography este Time Shift. Before | After (Falie Temporală. Înainte | După), temă inspirată de Dionisie Exiguul (cca. 470 – cca. 544), călugăr din Sciția Mică ce a slujit în bazilica paleocreștină ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu. Dionisie este cel care a propus introducerea anului 0, Anno Domini (AD), divizând astfel cronologia istoriei în Înainte și După.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*