FOTO VIDEO Ministrul Transporturilor, vizită în Portul Constanța. Grindeanu: “Nu am venit să schimb manageri. Valorificarea întregului potențial al portului este o prioritate”

Sorin Grindeanu. FOTO Adrian Boioglu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut, marți, 29 martie, o vizită în Portul Constanța. El a afirmat că nu a venit pentru a schimba conducerea Companiei Naționale Administrație Porturilor Maritime Constanța (CN APMC), ci pentru ca potențialul portului să fie valorificat la întregul potențial. Grindeanu a fost însoțit de președintele Partidului Social Democrat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

La finalul întâlnirii, Sorin Grindeanu a povestit lucrurile care au fost discutate cu conducerea CN APMC.

“Una din primele priorități este valorificarea întregului potențial al Portului Constanța. Știți mai bine decât mine în acest moment, sigur e valorificat într-un procent aproape de sută la sută pe zona rutieră, dar pe zona feroviară lucrurile undeva așa cu generozitate putem spune la 50%. De aceea, azi am venit însoțit și de directorul general de la CFR Marfă și de directorul general de la CFR Infrastructură pentru că astăzi le-am cerut împreună cu responsabilii de aici ca în două zile să prezinte un plan de măsuri astfel încât să degajăm mare parte din liniile care au rămas și sunt blocate în acest moment cu un număr în jurul a 700 de vagoane, unele dintre ele care stau de zeci de ani și au crescut pomii prin ele și vegetația, altele care sigur pot fi valorificate, dar care în mod sigur blochează activitatea Portului Constanța pe zona feroviară”, a spus Grindeanu.

El dorește revitalizarea zonei feroviare a Portului Constanța.

“Rapid vom acționa și pe zona de CFR Infrastructură pentru a veni cu investiții și a revitaliza zona de infrastructură și de a face procedurii rapide astfel încât degajarea acestor vagoane care blochează  cu alte porturi aflate la Marea Neagră, competiție pe care statul român nu își permite să o piardă.

Eu înțeleg interesele și cu toții înțelegem interesele marilor companii care își desfășoară activitatea în Portul Constanța și rostul vizitei noastre nu este acela de a pune frână, ci de a sublinia că primul interes al statului român este de a valorifica potențialul Portului Constanța la maxim”, a explicat Sorin Grindeanu.

Ministrul a prezentat și creșterile înregistrate de Portul Constanța de la începutul conflictului din Ucraina.

“Au fost creșteri în ultima perioadă legate de circulația mărfurilor. Urmare a situației geopolitice a crescut undeva cu 8% traficul. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe zona de produse petroliere, undeva 53% de când a apărut conflictul din Ucraina, pe echipamente mașini – 97,6%, pe îngrășăminte pe la 20% și pe combustibili minerali solizi pe la 17 – 18%.  Dacă vorbim în mii de tone zilnic media zilnică a cantităților de mărfuri operate  a crescut cu circa 30.000 de tone pe zi comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în aceeași perioadă a anului trecut, de la 130.000 cât era anul trecut la 160.000. Anul trecut erau în medie de 33 de nave pe zi care operau aici, acum am ajuns la aproape 50”, a spus Grindeanu.

El a transmis că nu a venit la Constanța să schimbe manageri.

“Nu am venit astăzi aici să schimb manageri. Am venit împreună cu președintele Camerei Deputaților să transmitem un mesaj legat de prioritățile României și să înțeleagă acest mesaj și cei de la CFR Marfă și cei de la CFR Infrastructură și cei de la Portul Constanța. Nu am venit să facem alte lucruri”, a explicat Sorin Grindeanu.  

Cu acest prilej, ministrul Transporturilor s-a referit și la situația ARSVOM.

“În urmă cu aproape o lună jumătate, am avut o întâlnire cu sindicatul de la acolo. ISU şi-a arătat dorința de a prelua activitatea ARSVOM. Din partea noastră și a angajaților ARSVOM există, însă, o reticență de a trece în acel sistem. A rămas, în urma discuției intre mine și domnul Arafat, ca undeva să spunem 1 iunie – 1 iulie, să luăm o decizie pentru că cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie.  Urmarea discuției mele cu Raed Arafat este ca până la finalul primului semestru să luăm o decizie care să ţină cont și de doleanţele angajaților, dar și de o anumită construcție pe care și-o doreşte ISU și anume o unică instituție care să se ocupe de toate aceste situații. Nu se exclud, doar că trebuie să înțeleagă și din partea ISU că aici este un specific aparte și de aceea va fi nevoie de aceste discuții”, a declarat Grindeanu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*