FOTO VIDEO Mii de constănțeni au participat la manifestările religioase de Bobotează

Mii de constănțeni au participat la manifestările religioase de Bobotează. FOTO Ovidiu Oprea

Mai mult de 10.000 de persoane au mers joi, 6 ianuarie, în Portul Tomis din Constanța acolo unde, împreună cu un sobor de preoți, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat slujba de sfințire a apelor. Apoi, conform tradiției, a aruncat trei cruci în apele mării ce au fost recuperate de tot atâția tineri curajoși.

Sute de constănțeni au mers încă de dimineață la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, unde IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului. Majoritatea participanților aveau mască, deși mulți dintre ei nu au purtat-o corespunzător, însă distanțarea fizică a fost greu de respectat, oamenii bulucindu-se pentru a ajunge la budanele cu apă sfințită.

După slujbă, în jurul orei 11.30, clerul şi credincioșii au pornit în procesiune spre Portul Tomis unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, IPS Teodosie a oficiat slujba de Sfințire Mare a apei, la sfârșitul căreia a aruncat trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Muzica Militară a Forțelor Navale şi Garda de Onoare au însoțit procesiunea de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”.

În acest an, primii care au ajuns la cele trei cruci de lemn au fost un angajat al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, Victor Fedul, care a recuperat o cruce și anul trecut, alături de Vlad Costache, student la Teologie, și Albert Știopei, scafandru. Imediat după ce au ieșit din mare, cei trei au fost felicitați de către IPS Teodosie, care a apreciat curajul de care aceștia au dat dovadă și i-a binecuvântat.

Arhiepiscopul Tomisului a sfințit apa din mai multe budane mari, din lemn, aflate într-un alai de care trase de boi și măgăruși, iar după ceremonia de la malul mării, alaiul a plecat în procesiune pe străzile orașului pentru a împărți Agheasma Mare și celor ce nu au reușit să participe la slujba din Portul Tomis.

Festivitățile s-au desfășurat fără incidente deosebite, miile de credincioși prezenți fiind vegheați de jandarmi și polițiști. Totodată, la fața locului a fost prezente un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere a incendiilor şi un echipaj de paramedici cu o Autospecială Transport Personal şi Victime Multiple.

La finalul manifestărilor din Portul Tomis, cei prezenți au primit sticle cu agheasmă, Arhiepiscopia Tomisului pregătind pentru acest eveniment aproximativ 150.000 de recipiente cu apă sfințită.

Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*