FOTO VIDEO Mamograf de ultimă generație, la Spitalul Orășenesc Cernavodă. Primele mamografii vor putea fi realizate de la sfârșitul lunii august

Mamograf de ultimă generație la Spitalul Orășenesc Cernavodă. FOTO CTnews.ro

Pe 25 august se vor realiza primele mamografii digitale la Cernavodă. Este data de la care femeile din orașul de pe Dunăre nu vor mai fi nevoite să bată drumul până la Constanța sau, mai rău, la București. Spitalul Orășenesc din Cernavodă va pune aparatul în funcțiune după o serie de teste care se fac zilele acestea.

“Este o investiție a Consiliului Local Cernavodă împreună cu Societatea Națională Nuclear-Electrica. Este un mamograf de ultima generație achiziționat spre sfârșitul anului 2019, pe care acum am reușit să-l autorizăm și să-l punem în funcțiune, mai mult datorită nu atât procedurilor, dar a trebuit amenajată camera lui, pentru că trebuie izolată la radiații și această a durat destul timp, plus că a trebuit să obținem niște autorizări de la cei care se ocupă de activități nucleare. Suntem bucuroși că am reușit să facem acest lucru într-un timp foarte scurt” a declarat pentru Constanța NEWS Ciprian Viorel Copilu, director financiar-contabil la Spitalul Orășenesc din Cernavodă.

Mamograful digital realizează o serie de radiografii care arată medicului imagini ale țesuturilor moi ale sânului. În acest fel, mamografia poate detecta cancerul de sân într-un stadiu incipient, chiar cu doi ani înainte ca un nodul să poată fi palpat. La Cernavodă, medicul care se va ocupă de mamografii este Valentina Despina Rusu, specialist în radiologie.

“Un mamograf este util în oricare centru medical tocmai pentru a avea un acces cât mai mare la investigații și la un diagnostic complet. În România ca și în celelalte țări se pune baza screening-ului și depistării precoce a leziunilor. Cu cât sunt depistate mai din timp leziunile mamare, și cancerul mamar într-un stadiu incipient, cu atât mai ușor poate fi vindecat. Orice persoană, anual, trebuie să-și facă o serie de investigații, tocmai pentru a avea o evaluare completă a statusului funcțional al organismului. Doamnelor cu vârstă de peste 40 de ani, anual le este recomandat să facă o mamografie și ecografie de sân plus alte investigații, în funcție de zona pe care doresc să fie explorată” spune Valentina Despina Rusu, medic specialist în radiologie la Spitalul din Cernavodă.

Mamografia este o analiză rapidă și care nu doare. Durează cel mult jumătate de oră, în funcție de câte radiografii se fac sânului. Fiecare radiografie durează câteva secunde însă cel mai mult timp se consumă pentru poziționarea corectă a sânului și a corpului pacientei, la fiecare radiografie. Mamograful depistează cancerul de sân atunci cand e în stadii mici și incipiente. Cu alte cuvinte, mamografia salvează vieți.

“Mamograful va deservi atât localitățile din județul nostru cât și orașul Fetești și zona limitrofă Cernavodei. Pot veni să facă mamografii începând cu data de 25 august pentru că până atunci durează să-i mai facem niște teste și câteva probe. Sperăm ca oamenii să înțeleagă faptul că datorită condițiilor pe care le trăim cu toții în acestă pandemie, nu putem face mai mult de opt programări pe zi. Și datorită condițiilor de igienă dar și datorită condițiilor de funcționare al acestui tip de aparat” precizează Ciprian Viorel Copilu.

Mamograful a costat aproximativ 1 milion de lei, iar banii provin din sponsorizare de la Societatea Națională Nuclear-Electrica, și datorită demersurilor făcute de primărie oamenii de la spital au reușit să-l pună în funcțiune într-un timp relativ scurt. Ca orice aparat, și mamograful presupune niște costuri de întreținere și de funcționare. Nu sunt foarte mari, dar pentru a putea amortiza aceste costuri existe niște tarife pentru pacienți: o mamografie completă plus o ecografie va costa 200 de lei, iar o mamografie simplă va fi la 120 de lei. Rezultatele mamografiilor se vor elibera pe suport magnetic (CD) cât și în formatul clasic, de film celuloid ca la orice radiografie, pentru a putea fi citit de orice medic.

“Aparatul din Cernavodă este un mamograf 2D digital și începând din data de 25 august așteptăm pacientele pentru evaluare și bineînțeles începerea screening-ului. Mamografia este una din cele mai importante investigații radiologice pentru depistarea cancerului de sân. Pentru orice oraș și pentru orice comunitate, un mamograf este important. Mamografia este recomandată ca și screening pacientelor în vârstă de peste 40 de ani. Ca excepție de la regulă se recomandă și pacientelor cu vârsta sub 40 de ani în condițiile în care ecografic este vizibil o leziune suspectă. Pot veni orice paciente, pot avea recomandare de la medicul de familie sau pur și simplu putem să facem screening-ul anual” a precizat doctorița Valentina Despina Rusu.

Medicii le sfătuiesc pe doamne ca să evite deodorantele, cremele sau pudrele în zona subraţului, atunci când vin să facă o mamografie. Cosmeticele au tot felul de compuși care pot genera erori de imagine pe mamografie, iar acestea ar putea fi confundate cu semnele unei afecțiuni ale sânului. Alt sfat este să evităm cafeaua sau energizantele care conțin cafeină, cu două zile înainte de mamografie, pentru că ajută, la reducerea sensibilității sânilor. Sunt paciente care simt disconfort la sâni în timpul analizei: mamograful presează sânul timp de câteva secunde.

“Este foarte importantă și caracteristica pacientei. În mod normal, mamografia este o investigație care durează între 10 și 30 de minute, dar sunt persoane care au un prag al durerii foarte scăzut și atunci trebuie să le creem condiții optime pentru ca investigația să nu fie dureroasă. Sunt persoane care au un prag mai ridicat al durerii și atunci nu simt presiunea care se exercită asupra sânului și investigația va dura un timp mai scurt. Depinde și de emoțiile pe care pacienta le are în momentul acela, că de ce să nu o recunoaștem, prezența la medic sau un cabinet medical este un factor de stress și îi determină pe unii să devină ușor anxioși” spune medicul radiolog.

Pentru programări și pentru mai multe detalii, Spitalul Orășenesc din Cernavodă pune la dispoziția publicului numărul de telefon 0744.651.811

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*