FOTO VIDEO Lucrări ample de asfaltare pe zeci de străzi din Murfatlar. Muncitorii au termen până la toamnă să pună totul în ordine

Străzi asfaltate la Murfatlar. FOTO Adrian Boioglu

Primăvara aduce cu sine miresmele dulci ale pomilor fructiferi proaspăt înfloriți, parfumul zambilelor, narciselor și lalelelor din curțile gospodarilor, însă la Murfatlar, primăvara aceasta miroase și a asfalt proaspăt pe majoritatea străzilor din localitate.

După ce a încheiat de executat lucrările la reînnoirea rețelelor de apă și canalizare și pe cea de introducere a rețelei de gaze naturale, Primăria a dat startul asfaltărilor și lucrărilor de modernizare a trotuarelor care rămăseseră dezafectate.

„Ne aflăm acum pe strada Mihai Eminescu. Este prima stradă din cele 20 de care ne apucăm. Din partea de est, unde de aflăm acum și până în capătul celălalt al Murfatlarului, cu excepția unei străzi, toate se vor asfalta. Nu este un simplu proiect de asfaltare. Așa cum vedeți, de fapt se reabilitează toate trotuarele, cu borduri noi, cu ridicări de capace de canalizări”, a declarat primarul Gheorghe Cojocaru.

Mai mult decât atât, pe străzile unde spațiul o permite, Primăria are în plan și amenajarea de noi locuri de parcare.

„Am avut de ales de unde să începem asfaltarea și am început-o pe strada care a avut cel mai mult de suferit în urma lucrărilor. Este spartă de trei ori în trei ani. S-a introdus rețea de canalizare nouă, s-a introdus rețea nouă de alimentare cu apă, cu branșament la fiecare gospodărie. Apoi rețea de gaze cu branșament la fiecare gospodărie. Totuși, toate lucrările s-au făcut într-o ordine firească”, mai spune primarul.

Gheorghe Cojocaru mai mărturisește că echipa sa a ales ca lucrările de asfaltare să înceapă într-o ordine anume generată de fapt de stadiul anterior al șantierelor pentru montarea rețelei de gaze naturale.

„Am început cu această stradă pentru că este și prima din partea de est, dar un alt principiu a fost să le facem în ordinea în care s-a introdus rețeaua de gaze, să aibă un timp suficient de a se tasa natural aceste străzi”, explică edilul.

Asfaltarea carosabilului unei străzi vine, de cele mai multe ori la pachet și cu reabilitarea spațiilor destinate circulației pietonilor. Lucrarea curentă de la Murfatlar nu face excepție. Primăria reface de la zero anumite porțiuni de trotuare care au avut de suferit în urma șantierelor care s-au desfășurat în localitate în ultimii trei ani. Este timpul, consideră primarul, ca cetățenii să aibă, în sfârșit trotuarele impecabile și locurile de parcare pe care le merită, după tot disconfortul pe care l-au îndurat.

Întregul proiect valorează patru milioane de euro, iar banii au fost obținuți prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Contribuția Primăriei la acest cost este în jurul sumei de 800.000 de euro.

„Este cea mai mică valoare a contribuției pe care trebuie s-o facem la un proiect. Avem proiecte cu contribuții mult mai mari. La acest proiect avem o contribuție doar de patru milioane de lei”, a punctat Cojocaru.

Iar firma care a câștigat licitația pentru asfaltări și modernizarea trotuarelor ar trebui să aibă totul gata finalizat până în toamna acestui an, a mai ținut să precizeze edilul. Conform contractului încheiat de Primărie cu Guvernul pentru finanțare, durata de execuție este de doar șapte luni. Un termen strâns, dar căruia primarul Gheorghe Cojocaru este convins că îi va face față.

„Nu cred că vom avea probleme pe partea aceasta de cofinanțare. Avem 15 milioane de lei obținuți prin Programul «Anghel Saligny» și patru milioane contribuția bugetului local”, a reiterat Cojocaru.

Locuitorii de pe străzile cărora se desfășoară cele mai intense lucrări s-au obișnuit deja cu disconfortul și îl acceptă ca atare, conștienți fiind de faptul că doar câteva săptămâni de zgomot și praf reprezintă un preț mic plătit pentru un crearea unei infrastructuri de nivel urban care să le asigure confortul ani de zile.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*