FOTO VIDEO Lucrare amplă de reabilitare, la Cernavodă. Primăria reface trotuarul de-a lungul a trei dintre cele mai importante străzi din oraș

Primăria Cernavodă reabilitează trotuarul pe 3 străzi din oraș. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Finalul de an găsește orașul Cernavodă în plin proces de reabilitare a trotuarelor care mărginesc carosabilul străzilor Medgidiei, Canalului și Drumul de Centură, șosele intens circulate, care, de asemenea, au fost asfaltate în urmă cu aproximativ trei ani. Zona destinată pietonilor are o lungime de circa șapte kilometri, iar întreaga lucrare finanțată preponderent cu bani de la Guvern, ar trebui să fie gata în cel mult șase luni.

Vestea bună vine din faptul că șantierul este în lucru de mai bine de o lună, iar lucrările avansează cu repeziciune, constructorul având de partea sa și vremea neobișnuit de favorabilă pentru această perioadă din an. În acest ritm, spune viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali, cernavodenii vor putea circula pe noile trotuare chiar odată cu sosirea primăverii.

De ce era nevoie de această investiție și mai ales de ce abia acum s-a dat startul proiectului, a explicat tot ajunctul primarului din Cernavodă, într-un interviu acordat CTnews.

Noi am făcut proiectul, a fost o necesitate, mai întâi am făcut asfaltarea – este vorba despre strada Medgidiei, Canalului și drumul de centură. Arătau deplorabil, erau cu betoanele ale vechi spate, acum arată ca o autostradă zona asta, e și cea mai circulată. Avem camionoane care tranzitează și autocare care tranzitează orașul spre drumul de centrură, iar în prima fază, după cum spuneam, am făcut șoseaua, acum, ulterior am făcut proiect și pentru trotuare”, a explicat viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali, pentru CTnews.

Investiția în folosul comunității se ridică la suma de 6,5 milioane de lei, bani pe care administrația publică locală a reușit să îi absoarbă, în mare măsură, prin intermediul liniilor de finanțare deschise în anul 2023, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Domnul primar s-a gândit să nu dăm bani din bugetul local, motiv pentru care a trebuit să mai așteptăm un pic, un răgaz din cauza căruia cetățenii au fost cam supărați, pentru că pe porțiunea care duce spre cartierul Columbia nu se putea circula. Mașinile circulau cu mare viteză, iar cetățenii, neavând la dispoziție un trotuar, erau nevoiți să meargă pe spațiul verde. Deci da, am așteptat un pic și am accesat bani pe programul «Anghel Saligny». Suma a fost de 6,5 milioane de lei. Suma pe care a trebuit să o punem noi a fost de 900.000 de lei și a fost vorba doar de niște lucrări care s-au finanțat din buget”, a mai afirmat ajunctul primarului Liviu Negoiță.

La licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a trotuarului pe suprafața de șapte kilometri, au participat cinci firme, iar cea mai bună ofertă a venit din partea cernavodenilor de la Getnic Construct Serv, firmă de construcții care, de altfel, a mai executat și alte lucrări destinate reabilitării și modernizării domeniului public, în orașul Cernavodă.

„Chiar am noroc cu faptul că și de această dată a participat la licitație firma Getnic din Cernavodă, care chiar mișcă lucrurile și când spune ceva, chiar se face și lucrările niciodată nu au întârziat. Trotuarele de pe străzile Medgidiei și Canalului se întind pe o distanță de șapte kilometri, iar termenul de execuție este de șase luni, dar noi sperăm că vom termina mai repede, pentru că, după cum se vede, de o lună, o lună și jumătate de când s-a semnat contractul lucrurile chiar se mișcă”, a mai completat viceprimarul Șerif Cîrjali.

Muncitorii de pe șantier lucrează indiferent de vreme, a mai adăugat reprezentantul administrației publice locale Cernavodă, iar acesta este faptul care stă la baza optimismului că cetățenii din oraș vor avea parte de trotuare noi, de calitate și complet finalizate cel târziu în primăvara anului 2024.

„Este și interesul constructorului să prea mai repede lucrarea pentru a încasa banii, a și venit cu un preț bun, la trei milioane și jumătate a licitat. Și-a făcut calculele, nu este o firmă din afară, ca să aibă și organizare de șantier, dar ce pot să vă spun din experiența de lucru de până acum, este vorba de o firmă serioasă și lucrările se vor termina în timpul prevăzut”, anticipează viceprimarul orașului Cernavodă.

Lucrările de reabilitare a trotuarelor care completează trei dintre cele mai intens circulate artere rutiere din Cernavodă au loc după ce, în urmă cu trei ani, Primăria a asflatat în întregime cele trei străzi: Medgidiei, Canalului și Drumul de Centură. În 2020, reprezentanții administrației publice locale din Cernavodă explicau importanța refacerii complete, dar mai ales de calitate a acestor străzi, inclusiv a trotuarelor, afirmând la acea vreme, că vor face tot posibilul pentru a atrage fonduri guvernamentale, indiferent de culoarea politică a Executivului. Trei ani mai târziu, primarul Liviu Negoiță și echipa sa demonstrează că au avut capacitatea și ambiția de a se ține de cuvânt.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*