FOTO VIDEO Litoralul românesc, pregătit să se reinventeze. Jurnaliști români și străini au fost invitați să ia la pas riviera românească și să-i descopere poveștile

Conferință de presă pentru promovarea litoralului românesc. FOTO Adrian Boioglu

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia Constanța organizează, în perioada 29 mai – 2 iunie, un infotrip prin care riviera românească, de la Mamaia la Mangalia, să prindă glas pentru a-și spune povestea. Evenimentul este dedicat jurnaliștilor din domeniul turismului atât români, dar și străini. Practic, se poate afirma că litoralul românesc este gata să își extindă, din nou, strălucirea și farmecul către turiștii din străinătate.

Vineri, 31 mai, a avut loc, în stațiunea Mamaia, conferința de presă prin care voci importante implicate în promovarea turismului pe litoralul românesc al Mării Negre au dorit să facă știute obiectivele acestui infotrip de cinci zile.

Un susținător de marcă al turismului autohton, vicepreședintele ANAT Adrian Voican a vorbit despre relevanța incontestabilă a litoralului românesc în economia generală a turismului pe care România îl propune atât propriilor cetățeni, dar și categoriilor de public din afara granițelor.

„Litoralul este și va fi o nucă tare a turismului românesc. Nu se poate fără litoralul românesc, chiar dacă sunt români care vor să meargă și în alte părți, foarte bine, e frumos, dar noi am crescut cu gândul la vacanța mare și la vacanța mare ne duceam pe litoralul românesc și atât cât vom fi vom susține litoralul românesc din toată inima.

Acum, dacă avem alături de noi Ministerul Turismului și știm cât de mult a contat în pandemie faptul că am avut vouchere de vacanță – noi le-am păstrat cu greu, pentru că au fost tot felul de negocieri politice. Ații le-au introdus ca măsură de revenire după pandemie și ne-au felicitat că avem o astfel de măsură în România”, a  declarat Voican.

Ca un fin observator al evoluției turismului românesc și în special a strategiilor și tehnicilor de promovare care se pun în practică, vicepreședintele ANAT a adus în discuție și tematica bugetului aproape infim pe care România îl pune la bătaie pentru promovare, în comparație cu alte țări de pe glob.

„Deci să ținem minte bine că dacă noi avem un buget minuscul, avem patru milioane și un pic de euro, anul acestași ne batem cu țări care au bugete de promovare de zeci sau de sute de milioane de euro și bugete multianuale, nu aflăm în decembrie cât o să fie bugetul la anul și ne raportăm… Nu poți să faci turism pe termen scurt, trebuie să faci turism pe termen lung.

Deci trebuie să promovăm turismul românesc pentru că sunt alții care promovează destinațiile lor și ne fură clienții. Toată lumea vrea să profite de banii făcuți în alte economii. Hai să profităm și noi! România are 1% din nopțile de cazare europene. Avem 30 de milioane de nopți de cazare din trei miliarde. Este ușor să aducem turiști, pentru că au buget, au bani, consumă bani pe vacanțe, putem să îi aducem aici, dar ne batem cu marketing profesionist. Toată lumea vrea să își aducă turiștii la el acasă”, a atras atenția Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și fondator Bibi Touring.

De la organizarea infotripului menit să atragă lumina reflectoarelor asupra litoralului românesc nu putea să lipsească OMD Mamaia Constanța, entitate care, prin vocea președintelui său, George Măndilă, și-a anunțat intenția de a face din acest infotrip o tradiție a începutului de sezon estival la malul mării.

„Intenționăm, în colaborare cu OMD-ul județean, în colaborare cu ANAT, cu celelalte patronate și bineînțeles și cu Ministerul Turismului ca, în fiecare an, acest infotrip să devină din ce în ce mai mare, să se manifeste ca o tradiție de început de sezon pe litoralul românesc. Anul acesta am ales un nume: «De la Mamaia la Mangalia», dar așteptăm și celelalte stațiuni turistice să ni se alăture, încât să facem, de la Vama Veche și până la ieșirea din Năvodari, tot litoralul o singură destinație, dacă se poate spune așa”, a mărturisit președintele OMD Mamaia Constanța, George Măndilă.

Criticată de-a lungul ultimilor ani pentru decădere, alunecare în zona kitch-ului și a vulgarității, stațiunea Mamaia este departe de a coborî ștacheta calității, după cum dă asigurări vicepreședintele OMD Mamaia Constanța, Sebastian Ionuț Puznava. Adjunctul lui George Măndilă a dezvăluit în conferința de presă de vineri că stațiunea Mamaia se află pe o rampă puternică a investițiilor care să o ducă în topul celor mai selecte destinații turistice de pe litoral, pe timpul verii, dar nu numai.

„Stațiunea Mamaia este o stațiune care se dezvoltă în continuare, cu toate că uneori se crede că nu. Pe această cale vă spun că urmează să se deschidă în Mamaia trei hoteluri de patru stele, un hotel de lanț internațional, Crown Plaza. Vă pot spune că în ultimii doi ani s-au renovat hoteluri de trei și de patru stele aici, la Mamaia, și în continuare sunt investiții noi pregătite pentru a acorda facilități și o bunăstare turiștilor care vin în destinația Mamaia Constanța.

Cu toții am fost parteneri la acest mare eveniment și sperăm să îl avem an de an prezent pe litoral în această perioadă de început a sezonului estival și ne-am dori să avem un astfel de eveniment și la sfârșitul sezonului estival, unde cred că ar trebui cu toții să tragem linie, să vedem ce am făcut bine, ce nu am făcut bine, ce putem îmbunătăți și unde vrem să ajungem cu toții în următorul an.

În stațiunea Mamaia, pe lângă investițiile care se desfășoară în momentul de față, trebuie precizat faptul că ne dezvoltăm și pe zona de wellness și wellbeing, deoarece hotelul Siret din stațiunea Mamaia este primul în care o astfel de bază și-a deschis porțile, în completarea celorlalte hoteluri în care se oferă facilități de acest tip prin spa-uri și piscine interioare, locuri în care inclusiv în perioada iernii am avut turiști”, a explicat vicepreședintele OMD Mamaia Constanța, Sebastian Puznava.

Pentru a fi mai atractiv pentru turiștii români, dar mai ales pentru cei străini, litoralul românesc, indiferent că este vorba de zona de nord sau de salba stațiunilor din sud, are nevoie acută de eficientizarea infrastructurii de transport. Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” se declară pregătit să facă față provocărilor sau mai degrabă oportunităților de dezvoltare pe care litoralul românesc și-o dorește.

„Am avut discuții cu compania aeriana Fly One, High Sky, pentru anul acesta și cu Tarom. Taromul după cum știți este în reorganizare, nu poate deschide curse noi. Anul trecut noi am avut operarea împreună cu compania Air Connect, companie care, din punctul meu de vedere, nu mai este o certitudine, nu mai au aeronavă, a fost mutată pe alte destinații. Nu vă ascund faptul că suntem deschiși la orice destinație și suntem pregătiți să operăm orice fel de zboruri.

Și pe extern avem negocierile cu LOT și mai avem negocieri cu companii din România și sper să ajungem la un numitor comun. Aici vreau foarte mult să punctez faptul că mai ales turoperatorii ne pot ajuta în această negociere. Pachetele turistice care se fac din septembrie anul acesta să includă și transportul cu avionul și atunci negocierea va fi mult mai lejeră, compania aeriană (n.red) știind că o parte din aeronavă este alocată deja turoperatorilor de pe litoral pentru sezonul estival viitor”, a ținut să puncteze Laurențiu Oprescu, șeful Serviciului Marketing din cadrul Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din Constanța.

Dezvoltarea unei destinații turistice de anvergură, așa cum este, de departe, și litoralul românesc nu poate rămâne o sarcină care să cadă strict în grija asociațiilor patronale din turism. Organizațiile de Management al Destinației trebuie să preia frâiele, iar prin intermediul lor, autoritățile locale să pună umărul la creșterea calității serviciilor, facilităților și atracțiilor pe care fiecare stațiune românească de la Marea Neagră le propune celor dornici să își facă vacanțele pe litoral. În acest sens, președintele OMD Județul Constanța, Enache Bucovală, a subliniat în conferința de presă de vineri necesitatea elaborării unor strategii individuale puternice ale fiecărui OMD, strategii ale căror caracteristici să întărească strategia de la nivel județean, astfel încât politica de promovare a turismului pe litoralul românesc să fie unitară, fluidă și consecventă.

În cele cinci zile ale excursiei de informare pe litoralul românesc al Mării Negre, la Mamaia și la Mangalia, jurnaliștii au ocazia să cunoască tipurile de cazare pe care turiștii le vor putea accesa în acest sezon estival, facilitățile cu care hotelierii și nu numai caută să-și seducă și fidelizeze clienții, însă accent se pune și pe opțiunile de agrement pe care mizează, în prezent, cei doi poli ai litoralului românesc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*