FOTO VIDEO Fregata „Regele Ferdinand” a raportat misiune îndeplinită în cadrul Operațiunii EUNAVFOR MED IRINI

Fregata „Regele Ferdinand”a revenit din misiune. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Fregata „Regele Ferdinand”, cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și o grupă de operatori pentru forțe speciale ambarcate, a revenit, astăzi, în portul militar Constanța, după participarea la Operația EUNAVFOR MED IRINI, în Marea Mediterană.

„Militarii pe care astăzi i-am primit în portul militar Constanța sunt parte a unei operații care are un scop bine definit, acela de a consolida siguranța navigației în bazinul mediteranean și de a combate traficul ilegal de arme, de substanțe interzise, produse petroliere și chiar de persoane. Pentru realizarea acestui obiectiv, fregata «Regele Ferdinand» a interogat peste 160 de nave comerciale care au tranzitat zona de responsabilitate, iar la bordul unor dintre acestea s-au executat și inspecții de verificare și prezentare a rolului prezenței grupării navale a Operației în Marea Meditereană”, a transmis șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait.

La sosirea în portul militar Constanța, marinarii au fost întâmpinați, pe dana de fregate, atât de familii și prieteni, cât și de șefii Statului Major al Apărării, Forțelor Navale Române, precum și de comandantul Operațiunii EUNAVFOR MED IRINI, contraamiralul Stefano Turchetto, venit special pentru a-i înmâna comandantului fregatei F 221 o scrisoare de apreciere pentru înaltul profesionalism de care echipajul navei militare românești a dat dovadă în cadrul grupării navale.

Misiunea de o lună și jumătate desfășurată de marinarii militari români în Mediterană a fost cea de-a doua participare a Forțelor Navale Române la Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED IRINI, al cărei principal obiectiv este asigurarea respectării embargoului impus Libiei de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) asupra armelor.

Această participare contribuie la consolidarea statutului Armatei României ca furnizor de securitate pe flancul sud-est al Alianței Nord-Atlantice și de membru activ al Uniunii Europene (…) Voi, echipajul fregatei «Regele Ferdinand» ați reprezentat și de această dată Forțele Navale Române cu mândrie și devotament. Apreciez că ați format pe parcursul misiunii o echipă cu adevărat omogenă și profesionistă, devenind un exemplu demn de urmat de echipajele celorlalte nave ale Forțelor Navale Române. Datorită eforturilor și sacrificiilor dumneavoastră, România este astăzi un membru responsabil și respectat al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene”, a mai subliniat viceamiralul Panait.

Aspirant Ioana Brumă este una dintre femeile din echipajul fregatei care fac parte din echipa de boarding. Alături de colegii ei, precum și de militarii din grupa de forțe navale pentru operații speciale, în timpul misiunilor, desfășoară activități de interogare a navelor suspecte că ar face obiectul încălcării embargoului impus de ONU Libiei.

„A fost o noutate pentru mine, este prima dată când particip la o misiune de genul acesta. Sincer, a fost și greu, dar și ușor. În momentul în care faci parte dintr-un echipaj al unei nave, în timp, echipajul navei devine a doua familie și chiar dacă pe parcurs întâmpini anumite greutăți, cea de-a doua familie de ajută să treci ușor peste. În momentul în care toată lumea își face treaba, lucrurile merg bine și cred că asta contează. Membrii unui echipaj sunt ca degetele de la o mână și fiecare face lucrurile să meargă”, a mărturisit asp. Ioana Brumă, ajutor comandand Grup luptă Comunicații, Informatică și Război Electronic.

Maistru militar clasa I Monica Sava face parte din prima promoție de femei care au dobândit statutul de maistru militar de marină, în anul 2004. Este alături de echipajul fregatei „Regele Ferdinand” încă de la comisionarea navei, în urmă cu 18 ani. Tot de atâția ani își îndeplinește atribuțiile de la bordul fregatei cu aceeași motivație și aceeași energie.

„Misiunea a fost și grea și ușoară. Este greu pentru că suntem departe de cei dragi, este ușor pentru că trebuie să ne facem treaba, pentru asta am fost instruiți și e bine că ne-am întors sănătoși și în siguranță acasă. Asta e tot ce contează”, consideră M.m. I Monica Sava.

Dana de fregate a portului militar Constanța a fremătat, astăzi, în special de nerăbdarea și dorul copiilor care abia așteptau să își îmbrățișeze din nou părinții proaspăt întorși din misiune. La rândul lor, timp de 42 de zile, cât a durat misiunea pe mare, tații și mamele au stat numai cu gândul la micuții care îi așteaptă acasă și pentru care ei sunt adevărații eroi.

„A fost o lună grea, pe parte familială, dar în schimb, la misiune ne-am descurcat cât se poate de bine. A trecut, important e că ne-am întors sănătoși, acasă, lângă familii. Sperăm să mai fie misiuni”, însă aceasta nu este unica speranță a acestui tată care îmbracă uniforma de caporal; el și-ar dori ca fiul sau fiica să îi urmeze exemplul și să parcurgă drumul carierei militare, la un nivel mai înalt decât cel atins de el.

Pe exemplele lor cele mai dragi și autentice le-au așteptat și alți doi băieți, care, cu emoții puternice în glas au declarat, unul că și-ar dori ca, într-o bună zi, să ajungă să lucreze pe fregată, alături de tatăl lui, mecanic, iar cel de-al doilea a recunoscut că îi surânde ideea de a urma învățământul militar de marină pentru a fi la fel ca fratele lui, actualmente maistru militar.

Una dintre doamnele care își așteptau soții să coboare pe cheu este și Roxana Partene, al cărei partener este unul dintre veteranii misiunilor executate de fregatele României.

„Îl aștept pe soțul meu, cu mare drag. Este a nenumărata misiune! Este foarte greu, dar în același timp mă bucur de faptul că revine acasă sănătos și sunt foarte fericită. Soția unui marinar militar trebuie să fie foarte răbdătoare, înțelegătoare cu soțul și să aibă încredere, este foarte important”, a punctat tânăra.

Pe durata celor peste 40 de zile de dislocare în Marea Neagră și Marea Mediterană, fregata „Regele Ferdinand” a parcurs aproximativ 6.000 de mile marine (peste 11.000 km) și a efectuat escale de pregătire a echipajului și de refacere a capacității de luptă a navei militare în porturile Souda din Grecia și Catania din Italia.

Fregata „Regele Ferdinand” a desfășurat și activități în comun cu navele partenere din gruparea navală a Operației IRINI, nava comandant a grupării navale, fregata „Libeccio” din Italia, nava de sprijin logistic „Bonn” din Germania și fregata „Nikiforos Fokas” din Grecia. Activitățile de reaprovizionare cu combustibil pe mare și exercițiile specifice au contribuit la dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre cele patru nave militare partenere și au reprezentat un prilej bun de confirmare a profesionalismului marinarilor militari români.

Nava militară românească este comandată de comandorul George-Victor Durea, iar echipajul acesteia este format din 239 de militari.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*