FOTO VIDEO Eclipsă parțială de soare în România. Observatorul Astronomic din Constanța dezvăluie secretele evenimentului stelar al anului

Pregătiri pentru eclipsa parțială de soare de la Constanța. FOTO Paul Alexe
Pregătiri pentru eclipsa parțială de soare de la Constanța. FOTO Paul Alexe

O zi specială pentru iubitorii observării astrelor. După cea mai scurtă noapte din an, cea mai lungă zi a anului începe cu prima și singura eclipsă de Soare vizibilă (dacă cerul va fi senin) în acest an, de pe teritoriul României.

“Este o eclipsă interesantă, prin faptul că este poziționată pe 21 iunie, în zi de solstițiu. Este o eclipsă care are, în ceea ce ne privește, o zonă de penumbră. Nu este un con de umbră, adică nu este o eclipsă totală, ci o eclipsă parțială. Puțin mai mult de șase la sută din discul solar va fi acoperit, duminică dimineață, de umbra lunii”, a explicat, pentru Constanța NEWS, Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (CMSN).

Așadar, vorbim despre o eclipsă parțială de Soare, pe care specialiștii ne recomandă să o privim doar prin intermediul unui telescop, dotat cu filtre speciale.

Pentru constănțeni, acest lucru este posibil și datorită noului observator solar, un aparat de observație recent achiziționat, prin accesarea unui proiect pe fonduri europene, de către CMSN Constanța.

“A ne uita la Soare este extrem de periculos. Retina umană se distruge iremediabil dacă deschidem ochiul la Soare, de aceea este obligatoriu să privim prin intermediul unui observator solar, dotat cu filtre speciale. Acest aparat, pe care noi l-am achiziționat recent, pe lângă faptul că permite observații solare, ne oferă și mobilitate, în sensul că ne putem deplasa cu el în zone unde există condiții mai bune de observație”, a explicat Adrian Bîlbă.

Cei care doresc să observe acest eveniment astronomic, unic pentru țara noastră în 2020, sunt așteptați, în această dimineață, la Planetariul din incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, începând cu ora 08.00. Aceasta este cea de-a 15-a eclipsă inelară de Soare din secolul XXI.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*