FOTO VIDEO Durerile rezultate în urma operațiilor de hernie inghinală au acum rezolvare la Ovidius Clinical Hospital. Specialiștii folosesc tratamentul cu Botox pentru reducerea acestora

Dr. Stelian Mociu, Medic primar ATI - Ovidius Clinical Hospital. FOTO Adrian Boioglu
Dr. Stelian Mociu, Medic primar ATI - Ovidius Clinical Hospital. FOTO Adrian Boioglu

O operație de hernie inghinală sau ombilicală poate aduce apoi o serie de dureri fără legătură cu intervenția chirurgicală propriu-zisă sau cu un incident post-operator. Acestea au legătură cu ceea ce specialiștii numesc o strangulare a nervului. Din fericire, această problemă își găsește rezolvare la Ovidius Clinica Hospital. Există un compartiment care se ocupă de terapia durerii care rezultă în urma acestor intervenții chirurgicale. Concret, după ce cadrele medicale au confirmarea că există o strangulare a nervului, urmează să introducă în zonă o cantitate de toxină botulinică, fapt ce va duce la dispariția durerii. Intervenția durează o jumătate de oră și nu prezintă niciun risc pentru pacient.

Dr. Stelian Mociu, medic primar ATI la Ovidius Clinical Hospital explică pentru CTnews care sunt situațiile când pot apărea posibilile dureri și ce trebuie să facă pacientul în această situație.

Pacientul vine prima dată la medicul curant. În urma unui consult de specialitate chirurgicală, se poate constata dacă problema este dată de o complicație a intervenției chirurgicale, care poate să apară, nu există intervenție chirurgicală fără risc, toate intervențiile chirurgicale prezintă anumite riscuri și anumite procentaje de apariție a complicațiilor.

După ce s-a constatat că nu este legat de o complicație postoperatorie, lucru care poate fi dovedit prin consultul de specialitate sau prin investigații, ceea ce face parte din investigația clinică sau prin investigații paraclinice, imagistică medicală, rezonanță magnetică, ecografie, analize de laborator. După ce s-a demonstrat că durerea nu e datorată unei operații sau unui incident post-operator, atunci începem să ne gândim la acest fenomen de strangulare a nervului. Și aici se poate continua în sfera de pain management sau terapia durerii, compartimentul nostru de aici de la OCH, unde ne ocupăm despre aceste probleme”, a afirmat Stelian Mociu.

El poveștește și cum se poate ajunge la hernia inghinală.

“Peretele abdominal este o structură cu un anume conținut, care rezistă la o anumitp presiune, presiune existentă în cavitatea abdominală. El, ca și structură are anumite puncte mai slabe. Ele sunt descrise în cărțile de specialitate, dar ce trebuie să știe pacienții e că există anumite zone care din naștere sunt mai slabe sau mai puțin rezistente la efort, cum ar fi de exemplu, hernia ombilicală. Acolo, e o zonă a peretelui abdominal în care rezistența la presiune și la efort e mai mică”, a explicat medicul de la OCH.

Hernia este diagnosticată de către medicul chirurg și tratamentul este exclusiv chirurgical.

“Este diagnosticată de medicul chirurg, dar pacientul, în general, vine la medicul chirurg după ce observă că are o umflătură. Aceasta apare și dispare la început, după care nu mai dispare. Asta e evoluția naturală a acestei rupturi a peretelui abdominal, în general, după efort, după tuse. Sunt anumite hernii, care apar în special la marii tușitori, marii tușitori fiind, în general, și marii fumători sau la pacienți care au depus un efort susținut puternic și atunci pur și simplu peretele a cedat.

Tratamentul este exclusiv chirurgical. Este un defect al unei structuri, nu poate fi rezolvat decât prin refacerea structurii printr-o metodă sau alta. Operația rezolvă complet această problemă. Acum cât de rezistentă este această intervenție sau această reparație ține de foarte multe aspecte. Face parte din corpul uman, dar e o structură care se rupe, ea va fi reparată cu anumite tehnici. Sunt proceduri fără plasă, dar în secolul XXI marea majoritate a herniilor sunt reparate prin utilizarea de astfel de plase care au ajuns acum să fie foarte, foarte performante”, a detaliat Dr. Stelian Mociu.

Pentru dispariția acestor dureri, în ultimii ani, în multe clinici din străinătate a a început să fie utilizat tratamentul cu Botox.

“Sunt studii din ce în ce mai multe și în clinicile de pain management din străinătate și în țară începe să fie din ce în ce mai frecvent folosit în aceste dureri cronice date de anumite situații similare și în cazul acestor plase. Trebuie să diagnosticăm corect situația. Injectăm niște anestezic local în zona în care bănuim că ar fi nervul strangulat. Dacă răspunsul la infiltrația de anestezic local este pozitiv, adică durerea dispare, într-o nouă ședință se realizează, conform tehnicilor cunoscute și conform celor descrise de cărți, în anumite zone, anumite cantității de toxină botulinică”, a explicat Dr. Stelian Mociu.

În aceste cazuri, efectul botoxului durează cel mult șase luni.

“Se poate vorbi de o rezolvare a durerii pentru o perioadă de maxim 6 luni. Organismul uman are tendința de a-și reveni și de a scăpa de agresiuni sau orice vine să îl doboare. Toxina botulinică se elimină la un moment dat”, a precizat medicul de la OCH.

După ce trece acest efect, poate fi repetată intervenția până când, la un moment, durerea va dispărea. Dar ce se întâmplă dacă totuși acest lucru nu se întâmplă. Dr. Stelian Mociu explică:

În situația nedorită în care se poate întâmpla ca infiltrațiile și tehnicile de pain management să dea greș, se iau în calcul reintervenția chirurgicală și eliminarea plasei”.

În mod firesc, pacientul își pune întrebarea dacă acest tratament cu Botox are efecte secundare.

“În tratamentul cu Botox în durerea cronică post hernie operată, efectele adverse sunt minime. Botoxul e utilizat pe scară largă. Dacă acolo nu sunt efecte…Efectul secundar, paralizia mușchiului, este ceea ce facem noi și ne dorim. Efectul lui secundar este motivul pentru care îl folosim pentru a scăpa de aceste dureri”, a mai spus Dr. Stelian Mociu de la OCH.

Durata unei asemenea intervenții este de jumătate de oră.

Specialiștii de la Ovidius Clinical Hospital au început tehnicile de pain management în urmă cu trei ani la Budapesta și abia apoi au putut oferi acest serviciu în unitatea medicală.

“Prima oară am început început tehnicile de pain management în 2018 la Budapesta, în prima etapă, iar din 2019, după ce am terminat modulele făcute acolo, am putut să începem să oferim aceste serviciu în zonă, fiind cred, dacă nu singurii, printre puținele clinici care oferă aceste servicii în zonă.

Ne ajută foarte mult aparatura. Am reușit în timp  să achiziționăm cam tot ce ne trebuia pentru a putea veni în folosul pacientului cu servicii noi și de calitate. Am plecat peste hotare să ne specializăm, să știm cât putem de mult despre problemă și să aprofundăm la un nivel european astfel încât să venim chiar cu ceva nou și de calitate pentru pacienți noștri. În timp ne-am și dotat și supradotat cu aparatură. Este o zonă în continuă dezvoltare și mereu apar lucruri noi și acum sunt zone în care ne dorim să mergem mai departe”, a explicat Dr. Stelian Mociu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*