FOTO VIDEO Dr. Valentin Leica, medic specialist medicină internă și cardiologie la OCH: „Cardiologia intervențională oferă pacienților o șansă mare la viață în cazuri care, până acum 5-10 ani, nu puteau fi tratate”

Dr. Valentin Leica. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe îl are invitat pe Dr. Valentin Leica, medic specialist medicină internă și cardiologie. Cu o experiență vastă, obținută în cei 12 ani în care a profesat și s-a specializat în unități spitalicești de prestigiu din Germania, Dr. Valentin Leica a revenit în țară și s-a alăturat echipei medicale de profesioniști de la Ovidius Clinical Hospital.

„Am ales Germania, informându-mă înainte, știam că este un sistem complet și complex de sănătate, în care puteam să am posibilitatea de a evolua ca medic și a mă dezvolta din punct de vedere profesional prin experiența pe care aveam să o dobândesc în Germania”, a explicat dr.Valentin Leica decizia luată cu mai bine de un deceniu în urmă, de a face pasul către sistemul medical Occidental.

Medicul constănțean face parte din categoria celor care și-au urmat visul din copilărie, însă atracția către practicarea cardiologiei a venit pe parcurs, când a putut vedea cât de dinamică este dezvoltarea acestei specialități medicale.

„Am știut că voi deveni medic încă din copilărie, din momentul în care am primit prima seringă de jucărie sau primul stetoscop, aici presupun că și părinții mei și-au adus aportul. Pe parcurs, cardiologia m-a atras mai mult, dându-mi seama de complexitatea acestei specialități, o specialitate care se dezvoltă constant, putând în momentul de față trata simplele afecțiuni cardiologice și până la șocul cardiogen, ceea ce, în urmă cu zece ani, era un lucru de nerealizat.

Cardiologia se dezvoltă chiar și în momentul în care vorbim, apar lucruri noi, intervenții noi, apar tehnologii noi, iar asta înseamnă beneficiu pentru pacient. Iar acest lucru m-a atras pe mine în mod special”, mărturisește Dr. Valentin Leica.

Pasul către cardiologia intervențională l-a făcut în momentul în care a avut șansa de a vedea cum se desfășoară lucrurile într-un sistem medical bine organizat, precum cel german.

„Cardiologia intervențională este o temă aparte… Am avut posibilitatea ca și rezident în mai multe clinici din Germania să pot vedea din primele momente cum lucrează profesioniștii, cum este un sistem medical bine pus la punct, în care un pacient cu infarct acut ajunge în 30 de minute pe masa laboratorului de coronaroangiografie, un pacient care avea un infarct acut, cu durere extraordinar de mare în zona toracelui, după zece minute, în momentul în care i s-a implantat un stent, pacientul era fără dureri, pur și simplu… i s-a luat cu mâna, ca să spun în termeni populari.

Cardiologia intervențională m-a atras și prin faptul că presupune o intervenție minimală, miniminvazivă, care aduce rezultate extraordinar de mari și foarte rapide. Sunt pacienți, și nu vorbesc doar de cei cu afecțiuni acute și de urgență, ci și despre cei cu dereglari de ritm cardiac și care iau pentru o perioadă lungă de timp medicamente de anticoagulare, printr-o metodă intervențională pot scăpa de aceste dereglări de ritm cardiac. Ca să înțelegeți cât este complexă, cardiologia intervențională se împarte în mai multe subcategorii, pentru care trebuie să faci specializări separate. Este o specialitate extraordinar de complexă”, explică Dr. Valentin Leica.

Practicarea cardiologiei intervenționale și oportunitățile pe care această specializare le oferă i-au oferit medicului constănțean multiple satisfacții profesionale și umane, pacienții pe care i-a tratat având o nouă șansă la viață.

„De-a lungul celor 12 ani petrecuți în Germania, dar și în România, am putut vedea de la cele mai frecvente boli, cum ar fi hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia, până la dereglări de ritm cardiac de tip malign, cum ar fi tahicardia ventriculară, chiar și șocul cardiogen, și am putut datorită tehnologiei noi să aduc pacienții din nou printre noi, ca să spun așa, un lucru extraordinar având în vedere că în urmă cu 5 sau 10 ani acești pacienți aveau un prognostic foarte grav”, spune Dr. Valentin Leica.  

Medicul își amintește un caz al unui pacient tratat în Germania, un pacient român, ajuns cu un diagnostic extrem de rezervat, dar pe care, împreună cu echipa medicală pe care o conducea, a reușit să-l salveze.

„Am avut șansa de a fi șeful unei secții de terapie intensivă, în care monitorizam și tratam pacienții cardiologici, după diferite intervenții sau înainte de intervenții. Un pacient care mi-a atras atenția a fost chiar un român, din Sibiu, foarte, foarte grav, care era conștient și mi-a spus, înainte să-l intubez și să-l ventilez mecanic, „Domnule doctor, vă rog aduceți-mă înapoi!”.

În momentul acela am avut o responsabilitate de două ori mai mare, am avut chiar în timpul tratării acestui pacient momente foarte grele, în care am crezut că-l voi pierde, dar cu o muncă de echipă foarte bună am reușit cam după două luni să-l externăm pe picioarele lui și mi-a mulțumit. Am avut o satisfacție extraordinară și m-am bucurat enorm că am putut să-l aduc, din nou, la viață”, rememorează dr.Valentin Leica.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*