FOTO VIDEO Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu de la OCH: „Dieta, activitatea fizică și investigațiile uzuale periodice –  o triadă extrem de importantă pentru pacient, viitor diabetic sau nu!”

Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu de la OCH. FOTO Adrian Boioglu

Diabetul zaharat de tip 2, o afecțiune asociată până nu de mult cu vârsta a treia, coboară tot mai alarmant în rândul tinerilor și chiar al copiilor. Într-o eră în care confortul tehnologic și abundența alimentară par să fi devenit „norma”, stilul de viață modern, cu mese bogate în produse fast-food, lipsa activităților fizice regulate și neglijarea controalelor medicale, toate contribuie semnificativ la creșterea incidenței acestei boli.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen îngrijorător, în cadrul seriei de video-editoriale “Viață și sănătate”, jurnaliștii CTnews au discutat cu dr. Luciana Gavrizi-Zafiu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Ovidius Clinical Hospital, care ne explică ce este diabetul de tip 2 și ce putem face pentru a preveni această boală cu efecte ce pot fi devastatoare.

„În urmă cu 20 de ani, când am început pregătirea în această specialitate, formulam ca a fi un diabet zaharat de tip 2, diabetul care apare la pacienții după 30-40 de ani. Din nefericire, în ultimii ani am observat că pot suferi de această afecțiune chiar și pacienții sub 18 ani. Ne putem încadra chiar la un diabet zaharat de tip 2 infantil, dacă putem spune așa, deoarece avem pacienți de la vârste fragede, la vârste preșcolare chiar sau din primii ani de școală”, explică medicul specialist.

Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu consideră că există mai multe motive care au dus la această tendință îngrijorătoare, iar totul are legătură cu stilul de viață pe care fiecare alege să-l aibă.

„Tendința de creștere în greutate, obezitatea, este principalul factor de risc pentru apariția acestui diabet zaharat de tip 2. Cu siguranță există o componentă alimentară defectuoasă și, în același timp, o lipsă a activității fizice, care este din ce în ce mai acută în ultimii ani, în special la copii. Este o combinație de factori, cred că mediul social nu ne ajută foarte mult, sunt extrem de multe fast-food-uri, unde mâncarea este foarte gustoasă, dar nu și potrivită, nici pentru copii, nici pentru adulți. Nu este vorba doar despre dulciuri, vorbim despre tot ceea ce este alimentație hipercalorică, o cantitate mare de glucide și de lipide, care va duce la o creștere în greutate a pacientului, viitor diabetic de tip 2”, consideră dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.

Referindu-se la apariția diabetului la copii și adolescenți, medicul diabetolog consideră că părinții au un rol esențial în observarea primelor semne ale afecțiunii, astfel încât să se poată interveni din timp pentru a împiedica instalarea bolii, care este ireversibilă.

„În primul rând, ar trebui să ne îngrijoreze creșterea în greutate. Dacă un copil depășește o greutate maximă admisă pentru vârsta respectivă, dar este valabil și pentru adulți, odată ce indicele de masă corprorală depășește o valoare normală atunci ar trebui să tragem niște semnale de alarmă, atât noi, medicii, cât și aparținătorii, familia pacientului în cauză. În afară de această creștere în greutate, odată diabetul zaharat de tip 2 instalat poate produce o serie de simptome. Acestea nu apar într-un stadiu inițial al bolii, ci după ce glicemia, deci valoarea glucozei în sânge, depășește un anumit nivel. În acel moment, apare o senzație permanentă de sete, implicit o senzație imperioasă de a merge la toaletă, de a urina, și apare un ciclu vicios: pacientul urinează, se deshidratează, setea se accentuează, iar în acel moment putem spune că suspectăm debutul unui diabet zaharat de tip 2”, explică  dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.

În afara unui stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată și activitate fizică frecventă, un alt factor important în prevenirea și depistarea acestei afecțiuni îl reprezintă investigațiile medicale periodice.

„Cel mai bun lucru pe care îl putem face este screeningul, adică anual să efectuăm un set de bază de analize, și nu e vorba despre analize complicate. O glicemie este suficient să ne orienteze. Ca să evităm sau să amânăm cât mai mult posibil debutul unui diabet zaharat de tip 2, pentru că există și o componentă genetică, adică dacă un pacient este programat genetic să facă diabet atunci îl va face mai devreme sau mai târziu, iar pentru a amâna cât mai mult acest moment trebuie avut grijă de cele trei aspecte pe care le tot menționez: dieta, activitatea fizică și investigațiile uzuale periodice.

Despre asta este vorba, o triadă extrem de importantă pentru pacient, viitor diabetic sau nu. Orice modificare a valorii glicemiei în sânge trebuie investigată suplimentar. Noi considerăm o valoare normală a glicemiei până în 100 mg/dcl. În momentul în care determinarea, la prima oră a zilei, în sângele venos, la un pacient care nu a consumat nimic în ziua respectivă, pe stomacul gol, dacă depășește 100 trebuie investigat suplimentar.

Putem să avem de-a face cu un prediabet, un stadiu incipient de modificare a glucidelor, a glucozei în sânge, sau efectiv de un diabet, pe care mulți pacienți îl ignoră ani de zile deoarece nu doare. De aceea, aceste analize ar trebui făcute anual”, spune dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.

Odată depistat diabetul zaharat de tip 2, pacientul trebuie să-și corecteze stilul de viață și, asociat cu tratamentul prescris de medicul specialist, acest lucru ar trebui să-l ajute să-și continue viața fără alte restricții.

„Noi ar trebui să adaptăm programul pacientului, indiferent dacă este copil, adolescent sau adult, să-l adaptăm în funcție de programul zilnic, școală, respectiv muncă. În primul rând, trebuie să le explicăm cât de important este să aibă mesele regulate. Acesta ar fi primul pas.

Apoi, ar trebui să-i învățăm ce ar putea să servească la mesele respective, ce combinații putem să facem, astfel încât să păstreze și plăcerea de a mânca. Nu le putem refuza această plăcere, pentru că aportul de dulce reprezintă o situație de adictologie, deci le recomandăm dulciurile fără zahăr sau cu îndulcitori naturali, care nu au glucide, și mai ales dulciurile făcute în casă cu aceste variante de îndulcitori. În cazul în care cumpărăm din comerț, acolo lucrile s-ar putea să fie un pic incerte, cea mai sigură sursă ar fi să gătim noi, acasă”, recomandă dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.

Medicul specialist recomandă înlocuirea zahărului cu un îndulcitor natural pe bază de stevie, care este foarte bine tolerat de către organism și are aceleași calități gustative ca și zaharul clasic, fiind disponibil sub formă de zahăr, sirop sau praf, fiind ideal pentru îndulcirea alimentelor din alimentația necesară pacientului diabetic sau prediabetic.

Tratamentul pacientului diabetic are trei componente importante.

„Prima parte a tratamentului o reprezintă dieta, a doua parte activitatea fizică, iar a treia parte ar fi terapia antidiabetică orală sau injectabilă, depinde de la caz la caz. Varianta injectabilă nu înseamnă neapărat insulino-terapie, să fim clari, pacienții se tem că vor deveni dependenți de insulină, însă sunt două lucruri diferite, care trebuie explicate foarte bine pacienților.

În diabetul zaharat de tip 2, mecanismul fiziopatologic de bază este insulino-rezistența, adică pancreasul nostru, care secretă această insulină imperios necesară pentru supraviețuire, secretă această insulină, deci are capacitatea aceasta. Însă, insulina nu-și exercită efectele metabolice, iar insulina nu are un efect deosebit de important doar asupra metabolismului glucidelor, așa cum crede toată lumea. Nu, insulina are un efect extrem de important în ceea ce privește metabolismul lipidelor și al proteinelor, motiv pentru care noi trebuie să ne asigurăm că aceasta funcționează corect.

La diabeticii de tip 2 această rezistență la insulină, adică incapacitatea insulinei de a da randament maxim duce la creșterea glicemiei. Primul lucru pe care trebuie noi să-l facem este să combatem această insulino-rezistență. Putem face acest lucru și printr-o dietă potrivită, printr-o activitate fizică adaptată nevoilor pacientului și, bineînțeles, terapie. Aceasta este atât orală, deci avem pastile care sunt pe piața medicală de zeci de ani de zile și care tratează cu succes diabetul zaharat în stadiul incipient.

Mai nou, în ultimii 20 de ani, avem o nouă clasă terapeutică, care se administrează injectabil și care țintește această rezistență la insulină, pentru a o ameliora și a îmbunătăți profilul glicemic al pacientului cu diabet zaharat de tip 2”, spune dr. Luciana Gavrizi-Zafiu, care atrage atenția, însă, că toate aceste tratamente nu vindecă, diabetul zaharat fiind o boală cronică.

„Trebuie să înțelegem că diabetul zaharat de tip 2 nu se vindecă, însă poate să fie echilibrat, dacă pacientul este responsabil, dacă medicul este implicat și dacă toată familia contribuie la această evoluție favorabilă. Este o muncă de echipă și întotdeauna de lungă durată. Diabetul este o afecțiune cronică”.

În momentul de față, datorită contractului pe care spitalul privat Ovidius Clinical Hospital îl are cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, orice persoană asigurată poate beneficia de consultații și investigații gratuite, având garanția unor servicii medicale de cea mai bună calitate.

„În ceea ce privește serviciile pe diabet zaharat, consultația este inclusă în acel bilet de trimitere, plus niște investigații care sunt imperios necesare pentru pacientul diabetic. Monitorizăm constant electrocardiograma, care este foarte importantă, și avem o serie de servicii pe care le efectuăm semestrial sau anual. În cadrul OCH, putem să efectuăm un serviciu care este foarte important, se numește indice gleznă-braț, care a fost recent introdus.

Avem un aparat special pentru acest lucru, care depistează orice medificări de arteriopatie, adică afectare a vaselor de sânge, arterelor periferice. Afectarea vasculară reprezintă complicația principală a pacientului diabetic. Aș vrea să înțelegem acest diabet zaharat de tip 2 nu ca o boală a zahărului sau a dulcelui, ci ca o afecțiune cardiovasculară, deoarece evoluția naturală a bolii nu poate fi împiedicată.

La începutul diabetului nu vom avea complicații, este puțin probabil, câteodată sunt pacienți care au fost neglijenți și în ciuda faptului că au știut sau poate nu au știut că au diabet, iar acesta a trenat ani de zile și complicațiile au început să apară. Însă, în evoluția firească a bolii, principala noastră preocupare este afectarea cardiovasculară. Ei bine, având în vedere o afectare a vaselor de sânge, practic noi trebuie să țintim toate organele principale, începând cu sistemul nervos central, cordul, rinichii, ochii, care sunt extrem de importanți, iar un pacient diabetic trebuie să efectueze anual un control oftalmologic, și bineînțeles tot ceea ce înseamnă sistem nervos periferic”, explică dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dr.Luciana Gavrizi-Zafiu a profesat și a acumulat experiență în spitale prestigioase din țară și din străinătate, precum Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” (București), Spitalul Paris Saint Joseph (Paris), Spitalul Jean Verdier (Paris), Institutul Național de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice „N.C. Paulescu” (București), deținând dublă specializare diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, precum și endocrinologie.

„Nu este cazul să facem comparații, dar ceea ce este important este că tot ce am învățat, pe unde am fost fiecare, în Franța, în București sau Constanța, trebuie să nu uităm să aplicăm. Dacă avem un protocol clar, cu siguranță îl putem aplica în spitalul nostru, la OCH, în Constanța”, a punctat dr. Luciana Gavrizi-Zafiu, care a subliniat și importanța unei echipe medicale multidisciplinare, așa cum este cea de la OCH. „Am norocul unei echipe multidisciplinare și aparatură care poate să acopere tot ceea ce înseamnă necesar pentru pacientul diabetic, necomplicat sau complicat. În situația în care în echipa noastră avem un medic diabetolog, un medic cardiolog, un medic neurolog, un medic nefrolog și un medic oftalmolog, este o situație ideală pentru pacientul diabetic”, consideră medicul specialist.

Concluzionând, dr. Luciana Gavrizi-Zafiu a dorit să sublinieze că bonlavii diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 pot avea parte de o viață dusă în condiții normale, dar trebuie să înțeleagă necesitatea unui stil de viață sănătos, fără excese.

„Noi spunem că după ce am diagnosticat un diabet și după ce am inițiat terapia antidiabetică, de orice natură ar fi, pacientul își va continua viața într-un ritm absolut firesc. Nu este bine să ne întoarcem la obiceiurile anterioare, deoarece acestea sunt nocive. Nu este bine nici pentru pacienții non-diabetici să aibă aceste obiceiuri nocive despre care tot vorbim și care, cel mai probabil, favorizează apariția diabetului zaharat și a altor boli. Noi trebuie să încercăm, pe cât posibil, optimizarea stilului de viață și după diagnosticarea diabetului. Trebuie să ne rămână ideea de permanență, obiceiurile sănătoase trebuie să devină permanente. Sigur, există excepții, suntem oameni cu toții, poate nu întotdeauna lucrurile vor fi perfecte, dar în cea mai mare parte a timpului noi trebuie să ne ocupăm și să fim extrem de echilibrați în ceea ce înseamnă optimizarea stilului de viață”, a mai spus dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880).

Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*