FOTO VIDEO Dr. Georgeta Grindei, medic specialist medicină generală / medicină maritimă: „Toate serviciile medicale necesare pentru îmbarcare se efectuează în Centrul de Medicină Maritimă al OCH, un centru special conceput pentru a acoperi nevoile specifice acestei categorii profesionale”

Dr. Georgeta Grindei. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, Dr. Georgeta Grindei, medic specialist medicină generală / medicină maritimă, în cadrul  Centrului de Medicină Maritimă de la Ovidius Clinical Hospital, a discutat cu jurnalistul Paul Alexe despre importanța controlului medical periodic pentru personalul navigant.

Medicul specialist atrage atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, sunt tot mai des întâlnite cazurile în care tineri studenți sau proaspeți absolvenți ai instituțiilor de învățământ care pregătesc personal maritim nu îndeplinesc condițiile medicale necesare pentru munca pe mare.

„Nu rare au fost situațiile când la vizita medicală s-au prezentat tineri aflați încă în programul de studiu universitar sau la finalizarea acestuia, care trebuiau să efectueze vizite medicale solicitate de către Autoritatea Navală Română pentru obținerea carnetului de marinar sau vizite medicale solicitate de către companiile de crewing, angajatoare, tineri care au prezentat afecțiuni care sunt considerate ca și contraindicații medicale pentru munca pe mare.

De aceea, din punctul de vedere al medicului specialist aș recomanda ca toți tinerii, și inclusiv părinții acestora, tineri care doresc să urmeze cursuri profesionale pentru munca pe mare, înainte de a îmbrățișa această meserie să se asigure că nu există afecțiuni cardiovasculare, iar pentru acest lucru ar fi nevoie să facă măcar o electrocardiogramă, să nu existe diabet zaharat, în special diabet de Tip 1, obezitate de gradul 2 sau 3, afecțiuni hepatice, renale, afecțiuni dermatologice și în special afecțiuni care necesită controale medicale la o lună, două sau trei luni.

De asemenea, să nu aibă afecțiuni oftalmologice și țin să accentuez importanța acestui control oftalmologic, care ar fi bine să fie efectuat de către un medic oftalmolog care activează și într-o comisie medicală pentru siguranța transporturilor, situație în care medicul va putea aprecia obiectiv dacă vederea candidatului și capacitatea lui de distingere a culorilor sunt conforme standardelor medicale internaționale.

Este un aspect important și deseori au fost probleme cu aceste afecțiuni oftalmologice din cauza cărora tinerii nu au putut obține avizul necesar. La fel de important este și examenul ORL, cu verificarea acuității auditive, prin efectuarea unei audiometrii. Nu în ultimul rând, ținând cont de riscurile specifice asociate cu munca pe mare, de restricțiile, de limitările și cerințele acestei profesii, recomand tinerilor și părinților acestora să se asigure că din punctul de vedere al stării de sănătate mintală sunt pregătiți să facă față provocărilor acestei profesii”, a explicat pentru CTnews, Dr. Georgeta Grindei.

Evident, toate aceste recomandări sunt valabile pentru orice persoană care dorește să îmbrățișeze meseria de marinar și care, conform reglementărilor medicale internaționale, are obligația să efectueze evaluări medicale specifice din doi în doi ani. Acum, toate aceste examinări medicale pot fi efectuate la cele mai ridicate standarde medicale în cadrul Centrului de Medicină Maritimă OCH.

„Examinările medicale pentru îmbarcare, solicitate de către armatori, asiguratori sau agențiile de crewing sunt conforme legislației internaționale privind munca pe mare. Examinarea medicală standard și obligatorie presupune un examen clinic general pe aparate și sisteme a pacientului, efectuarea unei electrocardiograme, verificarea acuității vizuale și auditive, eventual efectuarea unei radiografii pulmonare și, în mod obligatoriu, efectuarea unui sumar de urină și testului toxicologic pentru depistarea substanțelor interzise și a alcoolului în urină sau sânge.

Destul de frecvent sunt solicitate și alte investigații medicale, precum spirometria care este o metodă de explorare a ventilației pulmonare, ecografie de abdomen inferior și superior, evaluarea aparatului cardiovascular, care presupune pe lângă o electrocardiogramă efectuarea unei ecografii de cord, a unui test de efort EKG, pe bandă sau pe bicicletă, presupunând un efort fizic standardizat și progresiv crescător ca și dificultate, dar sub monitorizarea permanentă a electrocardiogramei și a tensiunii arteriale.

Testul de efort este o metodă excelentă de diagnosticare a unei evenuale boli coronariene. În plus, mai sunt solicitate și sunt importante examenul stomatologic, examenul psihologic și analizele de laborator, pornind de la un set minim de analize până la analize mai complexe, de genul markerilor virali, markeri tumorali”, a spus Dr. Georgeta Grindei.

Un real avantaj pentru navigatorii care au nevoie de setul de analize și investigații medicale solicitate de către companiile de crewing, angajatoare, îl reprezintă faptul că toate acestea pot fi obținute din același loc, în cadrul Centrului de Medicină Maritimă OCH.

„Toate serviciile medicale necesare pentru îmbarcare se efectuează în Centrul de Medicină Maritimă al OCH, un centru special conceput pentru a acoperi nevoile specifice acestei categorii profesionale. Fișele medicale sunt diverse, de la simple la complexe, iar Centrul de Medicină Maritimă OCH acoperă toată gama de servicii medicale necesare întocmirii, desfășurării examenului medical și acordării aptitudinii de muncă pe mare în regim de calitate atât din punct de vedere profesional, cât și al timpului de eliberare a rezultatelor, fapt care oferă atât siguranță, cât și satisfacție angajatorului, angajatului și prestatorului de servicii medicale.

În cadrul Centrului de Medicină Maritimă OCH, navigatorii sunt evaluați de o echipă medicală multidisciplinară, cu o experiență de peste 15 ani în medicină maritimă. Totodată, în cadrul OCH se pot accesa cu ușurință toate servciile medicale asigurate și acoperite de peste 150 de medici specialiști care sunt la dispoziția fiecărui pacient”, a precizat medicul specialist OCH.

Totodată, pe lângă garanția oferită de o echipă medicală multidisciplinară de înaltă calificare și cu o vastă experiență, Centrul de Medicină Maritimă OCH beneficiază de aparatură medicală modernă, de ultimă generație.

„Toate examenele medicale standard și obligatorii, dar și toate celelalte investigații și consultații de specialitate pe care un navigator trebuie să le efectueze dacă există probleme medicale preexistente sau dacă s-a descoperit o afecțiune în cadrul vizitei medicale, deci toate acestea necesită o aparatură de cea mai bună calitate, tocmai pentru a putea stabili obiectiv și corespunzător starea de sănătate a navigatorului.

Personalul navigant are acces și la servicii medicale performante, datorită aparaturii noi și moderne care există în specialitățile necesare în obținerea avizului medico-psihologic solicitat de către Autoritatea Navală Română pentru obținerea carnetului de marinar sau pentru prelungirea valabilității acestuia, aceste specialități fiind chirurgie generală, medicină internă, ORL, oftalmologie, neurologie, psihiatrie și psihologie. Toate celelalte specialități chirurgicale, dar și specialitățile aferente bolilor interne pot fi accesate cu ușurință în cadrul OCH, deoarece fiecare persoană beneficiază de o abordare multidisciplinară, pentru care Ovidius Clinical Hospital este deja cunoscut”, a mai spus Dr. Georgeta Grindei.  

Reamintim că în noul Centru de Medicină Maritimă, Ovidius Clinical Hospital asigură servicii medicale pentru navigatori, la standarde medicale moderne, deja recunoscute în regiunea de sud-est a României. Totodată, în cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient.

Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*