FOTO VIDEO Dr. Adrian Bîlbă, invitație la Observatorul Astronomic: “Urmează câteva nopți cu cer descoperit, în care poate fi văzută, la asfințit, conjuncția planetelor Jupiter, Saturn și Mercur”

Observatorul Astronomic. FOTO Paul Alexe

Începutul de an este unul interesant din punctul de vedere al iubitorilor de astronomie și explorare a boltei nocturne a cerului. În nopțile cu cer clar, așa cum se anunță a fi în următoarele zile, locul ideal pentru observații nocturne rămâne, evident, Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Primele zile ale anului 2021 au fost marcate, din punct de vedere astronomic, de ploaia de stele a Quadriantidelor (cu punct maxim de meteori, aproximativ 100 pe oră, în noapte de 3 ianuarie). Acum, atenția iubitorilor fenomenelor astronomice se îndreaptă către conjuncția a trei planete ale sistemului nostru solar.

Avem câteva nopți senine, cel puțin așa sperăm, iar dacă va fi așa vom putea vedea conjuncția dintre Jupiter și Saturn, planete care au fost foarte apropiate în decembrie și continuă să fie apropiate, dar și Mercur, care este aproape de asfințit. În situația în care vom avea cer descoperit, în zilele de week-end, dar chiar și luni, marți, când în prognoză se anunță zile însorite și dacă avem și seara cerul clar, vom deschide Observatorul Astronimic din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța pentru observații nocturne, astfel încât oamenii să poată veni să vadă, prin mijloacele noastre de magnificare, respectiv telescoape, această conjuncție, dar și alte elemente ale boltei înstelate. Conjuncția este foarte pe vest și este mai dificil de văzut, însă toate celelalte elemente sunt la zenit, a explicat, pentru CTnews, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă.

În această perioadă a anului, datorită temperaturilor scăzute, atmosfera este mai curată, iar vizibilitatea mai bună, ceea ce sporește șansele fotografilor amatori și profesioniști de a obține fotografii nocturne, spectaculoase, ale boltei cerești.

În această perioadă mai rece a anului, cerul este mai clar. Chiar dacă densitatea aerului este puțin mai mare, dacă este ger, elementele care plutesc în aer, praf și vapori de apă, se cristalizează și cad, iar din acest motiv vedem cerul mult mai clar.

Metaforic vorbind, noi privim cerul prin niște ochelari murdari, care înseamnă atmosfera terestră, adică până la 100 de kilometri de elemente ce reduc din imagine. Dar, da, este adevărat că tot ceea ce înseamnă vedere, nu doar pe verticală, ci și pe orizontală, este mult mai clară pe timp de iarnă, mai ales dacă mai este și zăpadă, pentru că avem lumină reflectată, iar fotografii știu că dacă ai lumină din mai multe surse, atunci și imagina captată este mai bogată, a mai adăugat dr.Adrian Bîlbă.

Așadar, cei care doresc să exploreze bolta înstelată, cu ajutorul telescoapelor performante de la Observatorul Astronomic din Constanța, sunt invitați să urmărească pagina de Facebook a Planetariului, unde vor fi anunțate din timp serile în care vor fi organizate ședințe de observații astronomice nocturne.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*