FOTO VIDEO Dr. Adrian Bîlbă: “Copiii trebuie să cunoască delfinii, să fie legați sentimental de aceștia, iar când devin decidenți să poată afecta viața acestora în mod pozitiv”

Show la Delfinariul Constanța. FOTO Cătălin Schipor

Singurul delfinariu din România, cel din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, are un rol educativ deosebit de important, prin transmiterea unui mesaj de responsabilizare a oamenilor și a rolului pe care aceștia îl au în protejarea animalelor și a mediului în care acestea trăiesc. Prin natura lor, delfinii sunt animale inteligente, care au nevoie de dragoste, atât din partea celor care îi îngrijesc, cât și din partea vizitatorilor.

În prezent, ca urmare a mișcărilor de protest ale activiștilor ecologiști, în special în țările din nordul Europei, mai multe delfinarii au fost închise, considerându-se că delfinii sunt animale mult prea inteligente pentru a fi exploatate în acest mod. Totuși, acest punct de vedere nu este împărtășit de către mulți dintre specialiștii care lucrează în mod direct cu aceste creaturi fascinante.

Delfinariile s-au închis în nordul Europei, după părerea mea, nejustificat. Fiindcă oamenii nu se mai apropie de delfini, nu-i mai respectă, copiii nu-i mai cunosc, iar în felul acesta, atunci când devin decidenți și când pot afecta delfinii din oceanele lumii nu o fac într-un mod pozitiv, pentru că nu-i cunosc, nu sunt legați sentimental de aceștia, explică, pentru CTnews, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă.

Mai mult, odată cu închiderea acestor delfinarii, a crescut cererea pentru a vedea delfinii, orcile și celelalte cetacee în mediul lor natural, în care se hrănesc și se reproduc, fapt ce poate avea repercusiuni grave pentru viața acestor animale.

Guvernele, decidenții din aceste țări nordice, lasă exploatări petroliere, lasă o invazie liberă în mediul lor și închid delfinariile. Mi se pare, cel puțin, a te ascunde după deget, atunci când închizi un delfinariu cu câțiva delfini, dar tu mergi în mediul lor natural și faci tot ce n-ar trebui să faci: te duci cu nave de croazieră, pentru whale watching sau dolphin watching, adică să vezi aceste animale în locul în care se reproduc, în locul în care trăiesc, adică în casa lor.

Fără să le întrebi. Bineînțeles, cine plătește dorește și o apropiere cât mai mare, iar navele de croazieră de acest gen, realizează în Norvegia, și nu numai, astfel de activități, strângându-se aproape de aceste animale ce se află în zona de hrănire. Nu, aceste animale trebuie să fie respectate în mediul lor, iar mediul lor să fie, pe cât posibil, izolat și păstrat așa cum aceste animale l-au cunoscut”, este de părere dr.Adrian Bîlbă.  

Specialistul constănțean susține că invazia omului în biosistemele acestor animale este profund dăunătoare, iar dorința de a cunoaște, totuși, îndeaproape, viața acestor cetacee poate fi satisfăcută în cadrul delfinariilor.

Invazia omului nu este bună. Acesta este motivul pentru care noi ținem la Delfinariu, ținem la acest mesaj. Avem delfini în Marea Neagră, avem, de asemenea, exploatații petroliere în Marea Neagră, avem activități umane în apă și știm, învățăm, ceea ce nu trebuie să facem și cum putem să protejăm delfinii din Marea Neagră.

Aici avem trei specii de delfini, trebuie să le protejăm. Marea Neagră a avut și o focă, pe Sahalin, în anii 80. A dispărut. N-am respectat. Este păcat să ne întindem noi peste biosistemele și ecosistemele ce găzduiesc aceste animale, fără să ne gândim că am putea trăi, și noi și ele, sustenabil, în aceste ecosisteme, a concluzionat managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Din toate aceste motive, la nivel mondial, esistă o tot mai mare preocupare pentru a crea condiții cât mai bune pentru aceste animale, în cadrul delfinariilor. Evident, Delfinariul constănțean nu face excepție, în vara acestui an fiind demarat un amplu proiect de modernizare, astfel că, din 2023, va avea o suprafață de trei ori mai mare și bazine cu un volum de apă de patru ori mai mare, ceea ce va spori semnificativ confortul animalelor, dar și atractivitatea ofertei pentru vizitatori.

Este un volum de apă care a devenit necesar, pentru un număr mai mare de cetacee, care să însemne o ofertă muzeistică mai bună, un mesaj mai bun, dar și o bunăstare mai mare pentru acestea, deoarece sunt animale de grup, animale gregare, animale care se simt bine în grupuri mai mari de indivizi. Volumul actual este necesar pentru două-trei exemplare și nu putem ajunge la 5-7 exemplare cu acest volum de apă, trebuie să ne extindem, a mai spus dr.Adrian Bîlbă.

Încă de la inaugurarea sa, în anul 1972, Delfinariul din Constanța reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice de pe litoral, iar în prezent rămâne singura locație din România în care pot fi urmărite spectacole cu delfini, lei de mare și pinguini.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*