FOTO VIDEO Dapyx, Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice de la Medgidia a spart monotonia pandemiei. Artiștii internaționali, istoria și cultura au atras mii de oameni în municipiul de peste Canalul Dunăre Marea Neagră

Concert la Festivalul Dapyx Medgidia. FOTO Adrian Boioglu

“La Medgidia, eroii nu mor niciodată”. Este sloganul unui festival care a ajuns de legendă. DAPYX a pornit cea de-a patra ediție pe 9 septembrie. Cele patru zile de evenimente se vor încheia pe 12 septembrie cu un superb foc de artificii.

Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice poartă numele unui rege get care și-a trăit viața în urmă cu aproape 2000 ani pe aceste meleaguri. Stadionul Iftimie Ilisei din Medgidia s-a transformat pentru câteva zile dintr-o arenă sportivă într-una demnă de cele mai aprige lupte antice. Totul a început cu parada desfășurată pe principalele artere din municipiul Medgidia. Taberele antice au fost apoi așezate lângă arena sportivă. Localnicii, dar și turiștii au avut ocazia să urmărească demonstrații de meșteșuguri din antichitate, antrenamente și lupte demonstrative.

Asociații de reconstituire istorică au adus lupte între gladiatori, meșteșugurile din Evul Mediu și prezentarea echipamentului de luptă au reprezentat un punct de atracție pentru vizitatori. O noutate pentru 2021 a reprezentat-o prezența lui “Tudor Vladimirescu” și reconstituirea trupelor sale din perioada Revoluției. Personajul va fi prezent la evenimentele care vor avea loc pe 12 septembrie.

Lista Asociațiilor de reconstituire istorică începe cu Asociația Culturală Tomis și Asociația Ludus Tomitanus. Pe lângă acestea, Medgidia a găzduit: Societatea Culturală Artistică de Tineret “Concret”, Asociația Amicii Muzeului, Vulturii din Țara Călatei, Asociația Ignis Vultus, Asociația Redescoperă Istoria, Asociația Castrum Novis, Asociația Via Praetoria, Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Cavaleria Teutona, Asociația Cavalerul Danubian, Asociația Enciclopedia Dacica, Asociația Tradiții Ostășești, Asociația de reconstituiri-istorice Regele Ferdinand 1, Asociația Ancient Thrace, Asociația Astra Dobrogeană, dar și Cercetașii DAPYX din Medgidia.

Publicul va putea să se “dueleze”, în ultima zi de festival, în deja tradiționala bătaie cu perne.

În fiecare seară, scena uriașă a găzduit artiști cunoscuți pe plan național și chiar internațional.

Concerte precum cele susținute de Inna, Loredana, Andra, Andreea Bălan, Pepe, 5Gang dar și orchestrele Prestige și Advahov au adunat în fața scenei zeci de mii de spectatori de toate vârstele.

“Suntem mândri că am reușit să aducem zâmbetul pe chipul oamenilor în acest context pandemic. A fost un efort susținut atât al partenerilor noștri bulgari, cei care sunt finanțatorii noștri, că este un proiect finanțat din fonduri europene. A fost un efort pentru că și anul trecut am intenționat să îl organizăm, dar din cauza pandemiei a trebuit să îl amânăm cu un an.

Cam astea cred că au fost impedimentele, faptul că trebuia să respectăm niște măsuri impuse de ordonanțele care există la nivel național, distanțare, controlul cetățenilor care au venit în număr foarte mare la acest spectacol, dar împreună cu forțele de ordine, cu finanțatorul, cu sprijinul domnului primar și al colegilor din instituție am reușit sperăm noi să facem un festival cum nu s-a văzut nici în Dobrogea și poate nici de nivelul Untold-ului, de ce nu?

Scena este cea mai frumoasă pe care am avut-o până acum deși și celelelate ediții au fost extraordinare. Cetățenii sunt mulțumiți de ceea ce am reușit să facem”, a declarat, pentru CTnews, Cristina Pascu, administratorul public al municipiului Medgidia.

Festivalul DAPYX este organizat de Primăria Medgidia, cu sprijinul Uniunii Europene, prin proiectul Culture in Eternity.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*