FOTO VIDEO Centrul de excelență OCH dedicat cancerului de sân a fost deschis la Constanța. Mamograful, Sentimagul și alte echipamente moderne pot descoperi tumori foarte mici, care nu pot fi depistate în alt mod

Tehnologie de ultimă generație pentru depistarea cancerului de sân, la Policlinica OCH. FOTO Adrian Boioglu

Cel mai modern echipament din lume dedicat cancerului la sân a ajuns astăzi la Constanța și este amplasat la Policlinica OCH din cartierul Flamânda. Funcționează fără iradiere și deschide o epoca nouă în diagnosticarea și tratarea cancerului la sân.

Se bazează pe o tehnologie de ultima oră denumită SENTIMAG, capabilă să detecteze tumori incredibil de mici, pe care nu le poate descoperi niciun medic din lume, prin palpare. Cu alte cuvinte, SENTIMAG anunță pacientul și medicul oncolog din clipa în care cancerul mamar este în formare, nedectat de nimeni.

“Acest aparat este o premieră pentru România și ne mândrim cu acest lucru. SENTIMAG funcționează pe baza câmpului magnetic și poate depista ganglionul-santinelă care este foarte important în terapia chirurgicală a cancerului de sân. Tot cu acest aparat putem marca tumorile mici pe care chirurgul nu le palpează, în ideea de a fi cât mai bine rezecată tumora primară. Totul funcționează fără iradiere: este o inovație în domeniu și acum există în OCH” spune dr. Carmen Ciufu, specialist în radiologie și imagistică medicală la Policlinica OCH.

Cancerul poate fi vindecat dacă este descoperit în stadiile incipiente, iar echipamentele de la OCH exact asta au: acuratețe extraordinară și o imagine perfectă pentru medicul specialist.

 “SENTIMAG este standardul suprem în diagnosticul ganglionului santinelă, în chirurgia cancerului de sân, unde identificarea acestuia este esențială. Este o tehnologie nouă prin care se poate direcționa chirurgia mult mai specific pentru pacient și crește atât calitatea actului medical cât și șansele ulterioare de vindecare ale pacientului” explică dr. Bogdan Pană, de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, din București.

În practica medicală a detectării timpurii a cancerelor prin screeningul populației, s-a constatat că 50% din leziunile tumorale ale sânului nu se pot simți la palpare, în timpul diagnosticării. SENTIMAG le oferă medicilor un ajutor incredibil pentru dectarea timpurie a formațiunilor tumorale, iar în medicina oncologică se știe regula de aur: cu cât afli de cancer mai devreme cu atât cresc șansele să te vindeci de el mai repede.

“Sistemul de aici din Constanța este primul de acest fel în România și este foarte cunoscut în restul Europei. Asociațiile de chirurgie oncologică recomandă folosirea lui, iar în lume sunt mai mult de 250 sisteme de acest tip funcționale. Noi suntem mândri că și România s-a alăturat țărilor care-l folosesc” spune Radoslaw Sychowski, director internațional de marketing la EMEA Oncology.

Cancerul de sân este foarte important să fie descoperit când tumora are până în 14-15 mm, pentru că atunci are șansele să fie tratat complet, iar femeia are șanse de supraviețuire 100%. Și pentru că în cancere prevenția e litera de lege, OCH a dezvoltat un Algoritm de prevenție personalizată, denmuit pe scurt, Alprevia.

“Cancerul poate fi vindecat dacă este decoperit în stadiile mici. De aceea vorbim despre prevenție și despre screening. Atâta timp cât femeia nu vine niciodată la medic și își palpează ea singură tumora, vorbim despre un stadiu mare în care tratamentul este dificil și greu suportat de pacientă și speranța de viață se reduce.

Prin screening, prin educația femeilor, prin informarea lor și prin șansa oferită de a veni regulat o dată la 2 ani la o ecografie mamară, putem descoperi cancerul într-un stadiu în care să poată fi vindecat 100%” explică dr Carmen Ciufu de la Policlinica OCH.

Există  și un card emis de OCH pe care pacienta îl primește în sistemul Alprevia, iar el include examenul anual de prevenție, evaluarea stării de sănătate și acces prioritar la consultațiile, analizele și investigațiile necesare.

Prin Alprevia femeile află exact ce au de făcut și ce fel de examen imagistic e potrivit pentru fiecare. Investigațiile imagistice sunt realizate la OCH cu toată gama de aparatură necesară, modernă și eficientă. Astfel, pacientele pot beneficia de ecografie, mamografie, rezonanță magnetică și computer tomografie.

“Cea mai bună variantă de prevenire a cancerului de sân este prevenția personalizată, prin algoritmul de prevenție aflat în clinica OCH, care ajută să direcționezi pacientul și să evaluezi riscul corect. Vârstă pacientelor care vin la control poate să scadă, și este influențată de multe variabile: index de masă corporală, statutul de fumător/nefumător, antecedente heredo-colaterale (adică rude care au avut cancer – n.n.). De aceea, cea mai bună variantă este aceea a prevenției personalizate care îți evidențiază riscurile pentru tine ca persoană”  spune dr. Bogdan Pană, de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București.

Pentru că la OCH există tot lanțul de diagnostic, femeia va putea face investigațiile lămuritoare personalizat, în funcție de nevoile și de patologia ei. Centrul de excelență OCH dedicat cancerului de sân are în echipa sa specialiști oncologi de top din Constanța și New York, care îi vor recomanda pacientei cel mai optim tratament de care are nevoie. Iar noul mamograf de la OCH este cel mai performant din zona de sud-est a României.

“Este cel mai nou aparat de mamografie din regiune, doza lui de iradiere este mult scăzută, examinarea nu mai este atât de neplăcută pentru femei, iar timpul de expunere este foarte mic și presiunea mult redusă. Este un aparat digital cu tomosinteză care poate diagnostica mult mai ușor cancerul de sân în stadii incipiente” explică dr Carmen Ciufu de la Policlinica OCH.

În cadrul Centrului, pacienții mai pot beneficia de diagnostic imagistic complet (Mamografie, Ecografie, Rezonanță magnetica, Computer tomografie), puncție – biopsie a tumorilor de sân sub ghidaj echografic și analgo-sedare, marcarea preterapeutică echoghidată a tumorilor infraclinice de sân, diagnostic histopatologic și imunohistochimic, chirurgie minim invazivă – ganglionul santinelă cu Sentimag. De asemenea, persoanele care aleg acest centru mai au parte de terapii medicamentoase inovative, de testare genetică prin Roche România, de consiliere psihologică pre și postoperatorie și de recuperarea postoperatorie.

Centrul de excelență OCH dedicat cancerului de sân este singurul loc din regiune unde se poate trata cancerul de sân chirurgical minim invaziv cu Sentimag, o tehnologie de ultimă oră, ce detectează tumorile nepalpabile ale sânului și ganglionilor santinelă. Medicul oncolog are posibilitatea în cadrul Centrului de Excelență dedicat cancerului de sân să înțeleagă și să trateze preventiv și țintit boala, cu ajutorul testărilor genetice. Centrul pune la dispoziția pacienților posibilitatea de a afla prin analiza genetică a fragmentelor tisulare, obținute  în urma unei intervenții chirurgicale, bolile la care sunt predispuși genetic. Toate serviciile medicale pentru prevenția, investigarea și tratamentul cancerului de sân sunt puse la dispoziția pacienților în cadrul Centrului OCH pentru Cancerul de Sân.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*