FOTO VIDEO Cardiologia la Medical Cermed, răspunsul corect pentru tratarea afecțiunilor inimii

Clinica Cermed. FOTO Liliana Boioglu

Afecțiunile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar România nu face excepție de la această realitate îngrijorătoare. Dincolo de impactul major asupra persoanelor în vârstă, în ultimii ani asistăm la o tendință tot mai alarmantă: tot mai mulți tineri ajung să fie diagnosticați cu probleme cardiace, uneori în stadii avansate. Stilul de viață dezechilibrat, stresul cotidian, sedentarismul și alimentația nesănătoasă contribuie la această creștere a cazurilor în rândul populației active.

În acest context, prevenția și controalele cardiologice periodice devin esențiale pentru menținerea sănătății inimii. Despre toate aceste aspecte, dar și despre semnele de alarmă pe care nu ar trebui să le ignorăm, jurnaliștii CTnews au discutat cu as.univ.dr.Mihaela Ionescu – medic primar cardiolog la clinica privată Medical Cermed.

 „Zilnic, văd pacienți tineri, deoarece boala cardiovasculară nu apare numai după o anumită vârstă, cum eram obișnuiți… Pacienții tineri vin după ce simt palpitații, vin cu simptome de anxietate, nu neapărat de boală cardiovasculară, dar printre cei care vin la cardiolog doar pentru stari de anxietate, pentru emoții, pentru atacuri de panică, printre ei găsim mulți care au deja factori de risc cardiovascular. Cel mai tânăr pacient cu infarct miocardic pe care l-am avut la spital are vâsta de 26 de ani, iar recent am avut un pacient cu infarct miocardic acut cu vârsta de 33 de ani”, povestește medicul specialist, care subliniează și importanța controalelor cardiologice periodice, în special după o anumită vârstă.

„La bărbați, este recomandat un consult cardiologic după vârsta de 40 de ani, iar la femei după 50 de ani, însă oricând apare un simptom care poate sugera o boală cardiovasculară pacienții trebuie să se prezinte la un consult cardiologic. Deci, la orice vârstă, dacă apar anumite simptome, iar cele mai frecvente sunt palpitațiile, durerea toracică, oboseala, lipsa de aer, acestea sunt simptome care ar trebui să convingă pacientul să facă o vizită la cardiolog, indiferent de vârstă. Este mai bine să vedem un pacient, chiar și tânăr, și să nu aibă nimic, decât să ratăm un diagnostic care se va rezolva mai greu după o anumită vârstă”, ne îndeamnă as.univ.dr.Mihaela Ionescu.

În această ecuație a relației pacient – medic specialist, un rol extrem de important îl are și relația cu medicul de familie, în condițiile în care acesta joacă un rol-cheie de intermediar și coordonator, identificând riscurile și simptoamele inițiale, pe baza cărora face recomandarea de a se merge la medicul specialist, iar apoi tot medicul de familie va fi cel care va monitoriza modul în care se administrează tratamentul recomandat, menținând, la rândul său, legătura cu medicul specialist.

„Este o relație esențială, deoarece noi vedem pacientul destul de rar, o dată, două sau trei ori pe an, dar la medicul de familie el merge în fiecare lună. Avem tratamente pe care noi le inițiem, avem rețete pe care le prescriem doar ca inițiere, iar medicul de familie le continuă lună de lună. Pacientul merge la medicul de familie lunar, i se măsoară tensiunea, pulsul, adică relația sa este foarte strânsă cu medicul de familie, iar noi, cardiologii, colaborăm foarte bine cu medicii de familie. Sunt pacienți care ajung la mine, trimiși de medicul de familie, iar eu nu am ce să schimb, pentru că tratamentul este exact ce i-aș fi dat și eu ca și specialist”, explică as.univ.dr.Mihaela Ionescu.

În momentul în care pacientul se prezintă la consultație, la clinica „Medical Cermed”, medicul specialist îl consultă și poate recomanda orice investigație necesară, totul putând fi făcut în cadrul clinicii.

„La Cermed, putem face aproape orice investigație, începând cu consultul cardiologic, ecografia cardiacă și clinica beneficiază de ecografe performante, de ultimă generație, monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, așa numitul holter de tensiune, monitorizarea electrocardiografică pe 24 de ore, holterul EKG, test EKG de efort, cum spuneam, aproape orice, mai puțin imagistica pe care pacienții o fac în centre dedicate”, a punctat medicul specialist.

În cazul bolilor cardiovasculare, există factori de risc modificabili, care țin de comportamentul pacientului, dar și factori de risc nemodificabili, genetici.

„Avem mai multe categorii de factori de risc cardiovascular modificabili, cum ar fi fumatul, care este principalul factor de risc, mai ales la tineri, iar în România nu prea există campanii de stopare a fumatului, hipertensiunea, distipidemia, sedentarismul, obezitatea, diabetul zaharat, factori pe care îi putem modifica, dar mai sunt și factori de risc nemodificabili, cum este vârsta, odată cu înaintarea în vârstă apare procesul de îmbătrânire pe care nu-l putem opri, componenta genetică, istoricul familial. Este, însă, foarte important ca factorii care se pot modifica să-i ținem sub control”, atrage atenția as.univ.dr.Mihaela Ionescu.

Conștientizarea pericolului pe care afecțiunile cardiovasculare îl reprezintă este cu atât mai importantă cu cât programele naționale de prevenție sunt aproape inexistente, ceea ce face ca mulți dintre cei afectați să se prezinte destul de târziu la medicul specialist.

„Din păcate, în țara noastră, astfel de programe nu prea există, este o durere foarte mare pentru noi. Nu prea există prevenție, programe de prevenție, iar pacienții vin la spital sau în clinică, la control, cu boli foarte avansate. Sunt pacienți care vin pentru prima dată la cardiolog când, deja, lucrurile foarte greu le mai putem aduce pe un făgaș normal. Vin la 70 de ani pentru prima dată la cardiolog și spun că nu i-a durut nimic până atunci. Chiar dacă nu te doare nimic, măcar o dată pe an, după o anumită vârstă, trebuie să te vadă un cardiolog. Programele de prevenție aproape că nici nu există, în România”, a remarcat, cu regret, specialistul „Medical Cermed”.  

Ca și concluzie, dr. Mihaela Ionescu are câteva recomandări pentru cei care doresc să prevină agravarea unor probleme de sănătate, în special cardiovasculare, probleme ce pot fi evitate și ținute sub control cu un stil de viață echilibrat și fără excese.

„Eu le recomand să aibă un tensiometru acasă, este ieftin, să-și monitorizeze periodic tensiunea alterială, glicemia. Apoi, o dată la trei luni, un set de analize pe care să le facă și apoi să le arate specialistului cardiolog. Ei se gândesc că nu vin la cardiolog pentru că se așteaptă mult sau costă mult, dar eu mereu le spun să vină să-mi arate analizele și, printre programări, nu-i costă nimic, măcar să vină regulat și să nu pierdem legătura. Dacă își fac analizele de sânge, dacă își măsoară tensiunea, nu mai fumează și nu consumă alcool, lucrurile vor evolua spre bine, le va fi bine. Excesele sunt, de fapt, problema, nu spune nimeni că nu mai ai voie să consumi, o dată sau de două ori pe săptămână, un pahar de vin, chiar este recomandat, dar să nu faci asta în fiecare zi, să faci excese”, a concluzionat as.univ.dr.Mihaela Ionescu.

Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*