FOTO VIDEO Candidatul S.O.S România pentru Camera Deputaților, Mădălin Laurențiu Făget, arată cu degetul încă un simbol al nepăsării administrative de la Constanța, bazinul de înot din Tomis Nord

Candidatul S.O.S România pentru Camera Deputaților, Mădălin Laurențiu Făget. FOTO Adrian Boioglu

Municipiul Constanța a avut, cu siguranță, parte de vremuri mult mai bune decât cele pe care le traversează, vremuri care au făcut ca principalul oraș de la malul mării să își câștige un renume și să lase locuitorilor săi o zestre de amintiri care poate, poate vor mai atinge coarda sensibilă a vreunei administrații publice. Chiar dacă trebuie invocată perioada unui regim de tristă amintire, cert este că orașul dispune de o sumedenie de construcții de utilitate publică dezafectate în perioada de tranziție, dar care ar putea fi oricând restaurate ori reabilitate numai dacă s-ar vrea.

Un altfel de loc, parcă șters complet din memoria administrațiilor publice care s-au perindat la conducerea Primăriei Constanța, este și bazinul de înot din Tomis Nord, aflat în vecinătatea Liceului Teoretic „G. Călinescu”. Deși, cu patru ani în urmă, municipalitatea alocase o sumă considerabilă, circa două milioane de lei, pentru repunerea în funcțiune a piscinei publice în aer liber, soarta proiectului s-a evaporat în eter, fără ca cineva să mai ceară vreo socoteală.

Mădălin Laurențiu Făget, candidat la Camera Deputaților din partea formațiunii S.O.S. România, caută să readucă tema în atenția publică. Născut și crescut între betoanele cartierului Tomis Nord, Mădălin Făget își aduce aminte ce bucurie au trăit el și camarazii lui de joacă, la mijlocul anilor ’80, când bazinul de lângă școală a fost dat în folosință:

„Locuiesc în această zonă, m-am născut și am crescut aici și pot să vă spun mai multe despre acest bazin. Școala pe care o avem, aici, lângă noi – se numea cândva «Școala 32» – am învățat aici, iar în spatele școlii se află blocul în care am locuit. Acest bazin a fost construit cândva în perioada 1983 – 1984 și ne bucuram, la acel moment, că vom avea, în afară de sala de sport a școlii și un bazin de înot. Numai că a funcționat o singură zi. Cu toții ne-am scăldat în el, după care a fost închis. Sunt foarte mâhnit pe faptul că, în cei 40 de ani, nimeni nu a luat nicio măsură și dacă vorbim cu locuitorii din zonă, toți vor privi în urmă cu nostalgie și se vor întreba, la rândul lor, de ce nimeni nu a făcut nimic”.

Frumusețea și utilitatea bazinului sunt reconstituite astăzi numai în memoria celor care au trăit anii așa-zisei Epoci de Aur. Un lucru nedrept, consideră nu doar candidatul S.O.S. România pentru un loc în Parlament, ci și oamenii care încă locuiesc în zonă și care ar vrea ca, atunci când ies pe stradă, să simtă că trăiesc în secolul XXI.

Lidia Vlad este o pensionară care locuiește în Tomis Nord de 50 de ani. Și-l amintește pe Mădălin Făget jucându-se cu ceilalți copii din cartier și își amintește cum proprii săi copii s-au bucurat cândva de bazinul din cartier. Femeia nu înțelege însă de ce, de mai bine de 30 de ani, piscina a fost lăsată să se transforme într-un focar de infecție. Vara, cel puțin, bazinul acumulează apă de ploaie și aproape că devine o mlaștină populată de broaște și țânțari, un real focar de microbi, nedemn de un mare oraș turistic.

„Bazinul a fost construit prin ’84, dar după Revoluție a fost lăsat în paragină. Când plouă, se adună acolo apă și mizerie”, spune pensionara.

Ca un om care trece zilnic pe lângă locul unde se află bazinul, Lidia Vlad este de părere că utilitatea terenului poate fi exploatată în scopuri mai eficiente.

„Se poate construi acolo un bloc de locuințe, orice, numai să fie pus în funcțiune acest spațiu. Nu știu de ce administrația publică nu face nimic în acest sens”, deplânge constănțeanca.

Soluții există, afirmă Mădălin Făget. Chiar dacă educația, grija pentru tineri și mai ales grija pentru sport și sănătate lasă foarte mult de dorit în Constanța, aceste lucruri se pot schimba.

„Cred că cel mai bine ar fi să fie redată utilitatea acestui bazin. Să avem un bazin de înot, la un standard normal pentru Europa, să fie acoperit cu un balon, iarna să fie acoperit, vara să fie descoperit. Soluții există și cred că nici costurile nu sunt foarte mari. Nu vreau să mă erijez în sfătuitor pentru ce ar face un primar sau un consilier local, ideea în schimb este că mă doare faptul că cetățenii nu sancționează nepăsarea edililor. Totuși mă bucur că se vede o schimbare. Duminică (n.red – 24 noiembrie) s-a votat schimbarea și sperăm că și în continuare cetățeanu, alegătorul se va gândi de două ori înainte de a pune ștampila de buletinul de vot”, afirmă Mădălin Făget.

Dublu licențiat în științe juridice și științe economice, Mădălin Laurențiu Făget consideră că educația și conștientizarea valorii culturii naționale sunt pilonii care pot revitaliza nu doar orașul Constanța, ci România în sine. Schimbarea însă vine, mai întâi, din lucrurile mici, născute din simțul gospodăresc al celor din administrația publică. Tată și bunic, susținător al valorilor tradiționale românești, Mădălin Făget vrea ca, de la tribuna  Camerei Deputaților, să ofere atât familiei sale, dar și tuturor familiilor din România șansa de a trăi și de a se dezvolta într-o societate ghidată de principii sănătoase, în care cultura și economia sunt puse pe primul plan.

  • Comandat de Partidul SOS ROMÂNIA – Organizația Județeană Constanța
  • Executat de SC INFORMEDIA SRL prin portal: www.ctnews.ro
  • CUI mandatar financiar coordonator: 11240027

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*