
Crioterapia, cunoscută înă din antichitte pentru beneficiile sale asupra durerii și inflamației, a evoluat considerabil, transformându-se dintr-o simplă aplicare a gheții pe locul dureros, într-o terapie modernă cu aplicații variate, utilizată de la recuperarea pentru sportivi până la tratamente complexe pentru durerea cronică.
În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, pentru a afla mai multe despre cum funcționează în prezent crioterapia și ce loc ocupă în arsenalul terapiei durerii, jurnaliștii CTnews au discutat cu asis.univ.dr.Stelian-Ilie Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă la Ovidius Clinical Hospital. Medicul constănțean este supraspecializat la în terapia durerii prin intermediul procedurii de crioablație, fiind unul dintre cei mai apreciați specialiști din România certificați în managementul intervențional al durerii.
„Într-adevăr, lucrurile au evoluat mult, chiar accelerat în ultima perioadă. Pe vremuri, lucrurile se făceau, probabil, pe repere anatomice, adică trebuia, de exemplu, să injectezi tendonul achilian și atunci se introducea acul anatomic în zona respectivă, medicii gândind că pe acolo ar trebui să fie. Este cunoscut, în istoria proloterapiei, că un medic american și-a prins degetul la ușa de la sala de operație și și-a slăbit un ligament de la deget și nu mai putea să opereze. Pe vremea aceea, proploterapia era folosită în cazul herniilor, unde se injecta substanță iritativă în sacul hernian și îl screloza, se numea scleroterapie. Acest medic a apelat la colegii lui herniologi, venindu-i ideea să-și injecteze el în tendonul slăbit de la deget terapia aceasta sclerozantă, lucru care l-a ajuta ca tendonul să-și revină. Cercetarea s-a dezvoltat, el a scris și prima carte despre scleroterapie, care a devenit, ulterior, proloterapie”, povestește asis.univ.dr.Stelian-Ilie Mociu.
Proloterapia constă în injectarea unui agent iritant, cum ar fi dextroza, amestecată cu un anestezic local, cu scopul de a declanșa o inflamație care să sprijine regenerarea și vindecarea țesuturilor. Spre deosebire de anii de pionierat în această procedură, în prezent, aparatura medicală a evoluat foarte mult și permite medicului specialist să fie extrem de exact în privința locului în care acționează.
„În prezent, injectăm substanța iritativă, de cele mai multe ori este glucoză sau dextroză, cu ajutorul ecografului ghidăm acele în zonele de interes, acestea fiind în general inserțiile musculare pe os. Acolo, leziunea creată va stimula organismul să repare leziunea și reparând leziunea se întărește și structura”, a explicat asis.univ.dr.Stelian-Ilie Mociu.
De cele mai multe ori, la medicul specialist în terapia durerii ajung pacienți care au dureri cronice de spate, dar care nu au legătură cu hernia de disc.
„Într-adevăr, cel mai mult se folosește în cazul durerilor de spate, în situații în care nu hernia de disc este problema, ci este o problemă legată de slăbirea structurilor de susținere, mușchi, tendoane, ligamente care susțin întreaga structură și fac lucrurile să aibă mobilitate. Atunci, scopul nostru este să injectăm anumite inserții tendinoase sau inserții musculare, stimulând organismul să aducă acolo celule noi și să prolifereze, să promovăm vindecarea organismului prin crearea unui mic rău pentru ca să-l facem bine”, spune specialistul OCH.
În prezent, proloterapia continuă să fie o terapie controversată, în special în rândul medicilor așa-zis „tradiționali”, care o consideră o terapie complementară sau insuficient validată. Dr.Stelian-Ilie Mociu recunoaște că inițial s-a aflat, la rândul său, în tabăra scepticilor, însă un caz, chiar al mamei sale, l-a determinat să-și aplece atenția asupra acestei terapii, să înțeleagă beneficiile și să se supraspecializeze în cadrul unui curs făcut la Budapesta, la Pain School International, una dintre instituțiile europene de top în terapia durerii.
„Cazul de care îmi aduc mereu aminte este cel al mamei mele, ea a fost și primul meu pacient. Eram în pandemie, nu aveam cum să mergem nicăieri, nu mai făcusem procedura, sincer, la vremea respectivă nici nu prea credeam în această procedură, pentru că nu este susținută de extraordinar de multe lucrări științifice, chiar încă există o controversă între medici în legătură cu proloterapia. Atunci am vorbit cu profesoara de la care am învățat, de la Budapesta, și mi-a spus ce am de făcut printr-un fel de meditație online. Mi-a arătat exact ce am de făcut și, cumva, după a treia ședință, lucrurile au mers foarte bine și mama a fost OK. De atunci am început să cred în procedură și să încep să înțeleg mai bine când și cum trebuie făcută și să încep să o și promovez ca procedură, pentru că are efect. Deja sunt cinci ani de când i-am făcut mamei procedura și abia acum, probabil, va trebui să o repetăm”, povestește specialistul constănțean.
În urma numeroaselor intervenții făcute în ultimii ani, medicul OCH a observat că pentru a obține rezultate concludente în beneficiul pacientului, sunt necesare mai multe proceduri și repetarea aceleiași proceduri, rezultatele fiind observate după a treia repetare, în general, fiind necesare cam cinci ședințe, la două-trei săptămâni distanță între ele.
„Să dăm exemplul unei dureri de spate. În primul rând, consultăm pacientul și hotărâm că această procedură este cea adecvată problemelor pe care le are. Trebuie să vină dimineața, pe stomacul gol, îl sedăm, pentru că doare destul de tare, apoi cu ajutorul unui ecograf și cu un ac injectăm zonele, în fiecare punctuleț de injectare administrăm unul sau doi mililitri de substanță terapeutică. În post procedural, pacientul se poate aștepta la dureri, el pleacă și cu o rețetă pentru analgezice, în general non-antiinflamatorii, acestea vor fi evitate. Adică vom prescrie agocalmin sau paracetamol, rar apar dureri care să necesite mai mult decât aceste analgezice. Pacientul trebuie să știe că are de evitat medicația antiinflamatoare de orice tip, pentru că un tratament antiinflamator va reduce inflamația, cea pentru care am muncit să o creăm producând leziunea. Bineînțeles, există și indicații de dietă specială, care să nu promoveze inflamația, astfel că stilul de viață al pacientului este foarte important în succesul procedurii”, explică asis.univ.dr.Stelian-Ilie Mociu.
Evident, ca în orice procedură medicală, există câteva contraindicații, însă acestea se referă, în general, la pacienții cu tulburări de coagulare.
„Diabetul, dacă ne gândim că folosim glucoză, nu este neapărat o contraindicație, o să crească puțin glicemia după procedură, dar nimic de speriat. Foarte multe contraindicații nu sunt. Vârsta nu mai este de mult o contraindicație, însă pacienții pot știi că dacă au probleme cardiace, de exemplu, care necesită tratament anticoagulant, atunci acel tratament ar trebui oprit înainte de procedură. În rest, alte contraindicații majore nu prea sunt, procedura referindu-se la zonele superficiale, la inserțiile musculare departe de vasele mari și țesuturile nobile”, a menționat medicul specialist.
Mai trebuie spus că vorbim despre o tehnică minim invazivă de abordare a durerii cronice și care dă rezultate pe termen relativ lung, de câțiva ani, apoi procedura va trebui repetată.
„Aceasta este și ideea tratamentului, pentru a aduce beneficii care se văd și se instalează puțin mai greu, dar au relevanță pe termen lung și aduc îmbunătățirea stării de sănătate pentru câțiva ani”, a mai spus asis.univ.dr.Stelian-Ilie Mociu.
Avantaje importante pentru pacienții care se adresează specialiștilor în terapia intervențională a durerii din cadrul Ovidius Clinical Hospital, sunt atât experiența echipei medicale în efectuarea unor astfel de intervenții, cât și aparatura medicală de ultimă generație.
„Este foarte important să ai tehnică medicală bună, avem ecografe dintre cele mai performante, ace care sunt speciale, care se văd mai bine sub ghidajul ecografic, speciale pentru proceduri ghidate ecografic. Despre colegi, despre echipă, nici nu mai vorbim cât de important este, nu poți să faci medicină singur, ai nevoie de o echipă și fiecare coleg al echipei este important în tot ceea ce facem, de la primirea pacientului în clinică, până la ajutorul în timpul procedurii, când corelarea dintre mine și colegul care mă ajută trebuie să fie impecabilă, astfel încât să injecteze exact când ajungem în țesutul țintă, iar pacientul să plece mulțumit și fără durerile pentru care au venit”, a concluzionat asis.univ.dr.Stelian-Ilie Mociu.
În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880).
Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment