FOTO Șantierul Naval Damen Mangalia, amendat cu 30.000 de lei pentru poluarea docurilor de reparații

Șantierul Naval Damen Mangalia, amendat pentru poluarea docurilor de reparații. FOTO Sindicatul Liber Navalistul

Șantierul Naval Damen Mangalia a fost amendat cu 30.000 de lei, de către Garda de Mediu Constanța, după ce, în timpul unor operațiuni asupra unei nave aflate în reparații, a fost poluat cu hidrocarburi acvatoriul portuar.

O echipă mixtă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu a efectuat o inspecție la șantierul naval Damen Mangalia, ca urmare a unei sesizări referitoare la poluarea apei de mare din zona docurilor de reparații nave.

„Comisarii au constatat că în apa din acvatoriul portuar s-au antrenat reziduuri pe timpul andocării unei nave aflată la reparații în docul nr.3. Apa folosită la inundarea docului a fost scoasă cu ajutorul pompelor, astfel încât șlamul depus pe fundul docului a fost antrenat, formându-se o spumă amestecată cu nămol”, au explicat comisarii de mediu.

Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 30.000 de lei. De asemenea, au fost impuse măsuri de remediere și de conformare cu cerințele legale. Ca măsura suplimentară de prevenire a poluării apei marii, în fața porților docurilor de reparații sunt montate baraje limitatoare de reținere a poluanților.

Reprezentanții Damen Shipyards Mangalia SA spun că echipele care au executat lucrarea respectivă a luat măsurile obișnuite de prevenire.

„Deși personalul nostru a întreprins toate măsurile de prevenție, din păcate, cu ocazia operațiunilor de sablare efectuate în data de 08 iunie în docul 3, și din cauza rafalelor de vânt din timpul acestora, pe luciul apei s-au depus particule fine de grit, fapt constatat de altfel și de inspectorii Gărzii de Mediu cu ocazia controlului efectuat”, au explicat incidentul reprezentanţii șantierului.

Aceștia susțin că incidentul nu are efecte asupra acvatoriului portuar și nu prezintă riscuri pentru mediu, iar Șantierul Naval Damen Mangalia se angajează să curețe imediat luciul de apă identificat cu pelicula ce conține particule rezultate din procesul de sablare.

„Șantierul Naval Damen Mangalia își reiterează angajamentul pentru o abordare sustenabilă și durabilă pentru mediu în beneficiul comunității locale, și, totodată, pe această cale, dorim să vă asigurăm de întreaga noastră deschidere şi colaborare, pentru clarificarea tuturor aspectelor care pot apărea la un anumit moment în spațiul public și au legătură cu societatea noastră”, au mai precizat sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. 30.000 :)) cred ca a ras Damen când a văzut cât de mica e amenda în România , nici nu se deranjează sa ia masuri la suma asta , 10.000 euro pr zi este chiria doar sa tina o nava în dock

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*