FOTO Premiere chirurgicale minim invazive la SCJU ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța sau ce se întâmplă când priceperea omului își dă mâna cu tehnologia de ultimă generație

Premiere chirurgicale minim invazive la Spitalul Județean Constanța

Pași importanți în oferirea unor servicii medicale de ultimă generație, la Constanța. Intervenții chirurgicale minim invazive au fost realizate, în ultimele săptămâni, la Clinica de Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța. Sub conducerea Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, o numeroasă echipă de medici constănțeni, tineri și entuziaști, a efectuat mai multe intervenții chirurgicale laparoscopice, minim invazive, în premieră pentru unitatea medicală de la malul mării. Totul a fost posibil datorită utilizării unei tehnologii moderne de ultimă generație, pusă la dispoziție de o firmă de renume din domeniul medical (Karl-Storz), care folosește un sistem de imagine ultraperformantă (LED 4K Rubina) și care permite realizarea chirurgiei laparoscopice asociind imagini de fluorescență în infraroșu prin injectarea unei substanțe speciale, numită ”verde de indocianină” (ICG- indocyanin green).

Chirurgia laparoscopică oncologică este ”provocatoare” și necesită o dotare corespunzătoare și echipe bine antrenate în tehnici avansate, pentru a obține rezultate oncologice bune. Chirurgia realizată în spectrul infraroșu oferă o imagine augumentată în timp real (AR), capabilă să evidențieze detalii de o mare valoare intraoperatorie: vizualizarea vascularizației și microperfuziei tisulare folosită în chirurgia tubului digestiv pentru a evalua gradul de perfuzie și calitatea anastomozelor, permițând astfel reducerea riscului de fistule postoperatorii, o complicație redutabilă în special în chirurgia colo-rectală. De asemenea, poate fi utilizată în chirurgia hepato-biliară prin evidențierea căilor biliare pentru colecistectomii dificile și a parenchimului hepatic în caz de rezecții, identificarea ganglionului santinelă în chirurgia oncologică digestivă, precum și a ureterelor și a vaselor pelvine în chirurgia onco-ginecologică. Pentru pacienți, avantajele unor astfel de intervenții sunt incomparabil mai mari decât în cazul intervențiilor chirurgicale clasice, începând cu trauma operatorie redusă a peretelui abdominal și continuând cu o recuperare mai rapidă a pacientului.

Astfel, la spitalul constănțean, au fost operate două paciente cu cancer colo-rectal la care s-a efectuat rezecție recto-sigmoidienă cu excizie totală de mezorect și anastomoză colo-rectală distală, folosind tehnica fluorescenței ICG, imaginile intraoperatorii fiind ”spectaculoase”, cu evoluție postoperatorie favorabilă, pacientele externându-se la 5-6 zile de la intervenții. O altă premieră folosind această tehnologie a reprezentat-o cazul unei paciente cu istoric oncologic, având două intervenții laparoscopice în antecedente (2014, 2016) pentru cancer colo-rectal radiochimiotratat. Pacienta a fost diagnosticată actual cu o formațiune tumorală pelvină de mici dimensiuni situată periureteral. Injectarea de soluție de verde de indocianină ureteroscopic, transvezical, a permis vizualizarea cu ușurință și disecția în siguranță prin tehnica laparoscopică a ureterului și vaselor pelvine, cu excizia formațiunii și externarea pacientei la 3 zile postoperator. O altă premieră chirurgicală constănțeană a fost realizarea în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală I, a unei intervenții chirurgicale laparoscopice la un bolnav de 86 ani, diagnosticat cu tumoră gastrică antrală și anemie secundară moderată, la care s-a practicat gastrectomie radicală distală cu limfadenectomie D2 și gastro-jejuno anastomoză pe ansă în ”Y” a la Roux. Având toate avantajele chirurgiei laparoscopice minim invazive (mobilizare rapidă, evitarea complicațiilor parietale, durere postoperatorie redusă, reluarea precoce a alimentației), evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu externarea pacientului la șase zile postoperator.

Un fapt ce trebuie subliniat este că din echipa care a lucrat sub coordonarea și îndrumarea Ș.L. Dr.Răzvan Popescu, atât la efectuarea intervențiilor chirurgicale, cât și la îngrijirea pacienților, fac parte tinerii medici chirurgi constănțeni dr. Cristina Dan, dr. Alexandru Doșa, dr. Răzvan Boșneagu, dr. Andrei Ghioldis, dr. Nicoleta Leopa, dr. Cornelia Olteanu, dr. Florin Ciobanu și dr. Cristina Butelchin. Acestora, li se adaugă o echipă numeroasă și foarte bine pregatită de medici anesteziști, coordonați de dr. Marius-Dragoș Prazaru, pregătiți să mențină pacientul în echilibru respirator, hemo-dinamic și hidro-electrolitic, atât pe parcursul intervențiilor chirurgicale laparoscopice lungi, cât și în perioada imediată, în serviciul de terapie intensivă. Nu în ultimul rând, trebuie amintită importanța echipei secundare: asistente, infirmiere și brancardieri, de la blocul operator, din reanimare și de pe secția de chirurgie, fără de care o astfel de intervenție nu s-ar putea realiza în siguranță.

Acest gen de intervenții, având beneficii reale pentru pacienți, se realizează doar în câteva centre de referință din țară, impunând o dotare adecvată și echipe chirurgicale antrenate, cu experință în chirurgia laparoscopică avansată. Sistemul video este unul de ultimă generație și necesită costuri suplimentare, în vederea achiziției, dar oferă avantaje numeroase, atât pentru chirurg, cât și pentru pacient, crescând siguranța pacientului și facilitând disecțiile dificile. Din păcate, cel puțin pentru moment, astfel de intervenții nu pot intra în practica uzuală a instituției medicale constănțene. Motivul este unul arhicunoscut: lipsa fondurilor necesare pentru achiziționarea unui astfel de sistem, costuri ce nu pot fi acoperite de către unitatea medicală, din bugetul propriu. Desigur, o soluție ar fi punerea unei astfel de achiziții pe lista priorităților de către Consiliul Județean Constanța, principalul ordonator de credite al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*