FOTO Natura a adunat în zona Nuntași tone de deșeuri și gunoi după o ploaie torențială

O cantitate mare de PEt-uri și gunoaie au fost adunate de ape. FOTO BOgdan Bola

Natura nu ratează nici o ocazie pentru a ne arăta cum nu ne pasă de ea și cât putem polua. După o ploaie torențială din zona de nord a județului Constanța, apele au adunat la un loc toate PET-urile și mizeria de pe o rază de câțiva kilometrii. Cantitatea mare de plastic, polistiren, gunoi de grajd și alte lucruri inutile oamenilor a blocat curgerea unui fir de apă pe sub un podeț din zona Nuntași, iar Drumul Județean 226.

În după amiaza zilei de 4 mai, în zona de nord a județului Constanța, aflat sub cod galben de precipitații, a plouat timp de aproximativ o oră, cantitatea de apă fiind, potrivit meteorologilor, de aproximativ 40 l/mp. Pământul s-a saturat repede de apă, iar surplusul s-a strâns în cursul de apă din zona Nuntași, antrenând cu el și toate gunoaiele aruncate de oameni pe câmp, sau pe malurile apei. Astfel, toate aceste deșeuri s-au strâns în zona podețului de pe DJ 226, iar apa, care nu a mai avut pe unde să se strângă, s-a revărsat pe șosea, inundând drumul.

„Toate aceste gunoaie s-au adunat aici, aduse de ploi și scurgerile de pe versanți, de pe întregul bazin hidrografic Nuntași, care cuprinde mai multe comune din zona de nord a județului. Trebuie să conștientizăm că este nevoie de un plan de management la nivel de județ pentru colectarea acestor gunoaie, deoarece dacă rezolvăm o problemă local, vom avea doar iluzia unei soluții de moment!“, a precizat Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL)

Potrivit acestuia, angajații ABADL au reușit cu ajutorul utilajelor din dotare, să adune zeci de mii de PET-uri, ambalaje de polistiren, saci din plastic, ambalaje din sticlă, lemne, chiar și gunoi de grajd.

„Având în vedere că malurile mustesc încă de apă și reușind să deblocăm deja cursul de apă, am suspendat momentan operațiunile de curățare și am notificat Primăria Istria să înceapă igienizarea malurilor. De asemenea, facem un apel către cetățeni să arunce deșeurile numai în ghenele special amenajate pentru ca acestea să nu mai ajungă pe cursurile de apă, pe care le obturează și care într-un final duc la inundarea drumurilor, culturilor, gospodăriilor și chiar la pierderi de vieți omenești“ a transmis directorul instituției.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*