FOTO Lucrări de refacere și modernizare a grădiniței din comuna constănțeană Gârliciu

Grădinița din Gârliciu. FOTO Paul Alexe

Începutul noului an școlar se apropie cu pași repezi, iar grădinițele și școlile din întreaga țară se află în toiul pregătirilor, astfel încât să-și poată primi elevii în cele mai bune condiții. Nu face excepție nici grădinița din comuna constănțeană Gârliciu, acolo unde autoritățile locale s-au implicat și au alocat, din bugetul local, 105.000 lei pentru realizarea unor lucrări de reabilitare și igienizare a incintelor. Fost cadru didactic timp de aproape trei decenii, primarul Anica Tufă consideră că educația trebuie să reprezinte o prioritate pentru administrația publică și, chiar dacă conduce o comunitate mică, iar bugetul local este destul de limitat, investiția în educația copiilor comunei este una benefică.

Chiar dacă nu mai activez în învățământ, acolo mi-a rămas sufletul și consider că, împreună cu colegii din consiliul local, trebuie să fim, prin deciziile pe care le luăm, alături de copiii comunei în demersul de a le asigura condiții cât mai bune de a învăța, a declarat, pentru CTnews, primarul Anica Tufă.

La începutul noului an școlar, pragul grădiniței din comuna Gârliciu va fi trecut de 50 de copii, împărțiți în două grupe. Lucrările demarate la începutul lunii august sunt finalizate în proporție de 90 la sută și există siguranța că, în prima zi de școală, pe 13 septembrie, copiii vor fi întâmpinați de către cadrele didactice în spații curate și frumos amenajate.

În condițiile reglementărilor sanitare pentru prevenirea infectării și răspândirii cu COVID-19, o atenție deosebită a fost acordată spațiilor sanitare. În primul rând, acestea erau amenajate pentru adulți, astfel că toate instalațiile și dotările sanitare au fost înlocuite cu unele pentru copii (de exemplu, bolurile de la toalete au fost înlocuite cu unele mai mici și de înălțime mai joasă).

Tot aici au fost refăcute șapele, s-au reparat pereții, au fost văruiți, s-a renunțat la lambriuri și s-a vopsit cu vopsea ignifugă. Totodată, s-a intervenit la instalația de alimentare cu apă, fiind montate boilere, astfel încât copiii să se poată spăla pe mâini cu apă caldă.

În planurile pe termen scurt ale administrației publice din comuna constănțeană se mai află câteva proiecte, printre care și cele care au în vedere reabilitarea termică a clădirilor în care funcționează grădinița, școala și căminul cultural.

Am demarat demersurile în acest sens, dorim să accesăm fonduri europene, pe mediu, însă întâmpinăm unele probleme, deoarece avem câteva restanțe către agenția de mediu, pe proiecte mai vechi. Sperăm să le putem achita și să accesăm noi fonduri, pentru că altfel nu putem susține aceste proiecte din bugetul propriu, iar susținerea din partea Consiliului Județean Constanța nu prea există.

Am sperat să primim sprijin din partea CJC măcar pentru reabilitarea drumurilor, care se găsesc într-o stare deplorabilă, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, a mărturisit primarul Anica Tufă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*