FOTO Chiriașii plajelor construiesc haotic în Constanța, inspectorii ABADL îi pun să demoleze

Inspectorii ABADL au verificat legalitatea construcțiilor de pe plajele din Constanța. FOTO Bogdan Bola

Pe plajele din Constanța se construiește în același stil haotic ca și până acum doar pentru a scoate un profit maxim, deținătorii sectoarelor mergând pe vechea mentalitate românească „cui nu-i place, să nu vină“. Anul acesta, inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral – ABADL nu au mai băgat capul în nisip precum struțul și încearcă să impună puțină ordine. 

La scurt timp după ce utilajele ABADL au curățat plajele și au nivelat nisipul, cei care au sectoare de plajă închiriate s-au apucat să le amenajeze, dar așa cum vor ei, nu cum prevede legea.

„Dacă există cineva căruia nu-i place ceea ce creez acolo, pot spune că îmi pare rău de asta, dar nu este obligat să ne calce pragul.” Aceasta este declarația unui operator de plajă care construiește ilegal pe litoral, dată cetățenilor din zonă, încercând să-i liniștească. Ei bine, noi totuși ne-am simțit obligați să îi călcăm pragul zilele acestea“ a spus directorul ABADL, Bogdan Bola pe pagina sa Facebook.

În urma unui control efectuat pe plaja din municipiul Constanța, inspectorii Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) au dat termene de remediere a neregulilor constatate și au sancționat cu avertisment verbal patru operatori de plajă, care nu respectau prevederile contractului cadru de închiriere a plajei Mării Negre.

„Din verificările efectuate în teren s-a constatat că cei patru operatori de plajă (Quick Class SRL, Mystic Beach SRL, Pantheon Management SRL și Mega Telecom Solution) nu dețineau acte tehnico-juridice din partea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral pentru mai multe construcții ușoare de tip beach – bar sau terase, amplasate pe sectoarele de plajă pentru care au fost încheiate contracte de închiriere cu A.B.A.D.L. Menționez că pentru zona respectivă P.U.Z. –ul de amenajare a plajei Constanţa este în procedură de elaboare şi avizare”, a declarat directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola.

Inspectorii din cadrul S.G.A. Constanța au notificat operatorii de plajă și le-au dat un termen de 72 de ore să dezafecteze toate construcțiile ilegale şi le-au pus în vedere că sectoarele de plajă trebuie să fie aduse la starea iniţială.

„De departe, cel mai harnic este operatorul de plajă S.C. Mega Telecom Solution unde, pe subsectorul său de plajă, am descoperit:

  • edificată o construcţie din lemn cu o suprafaţă aproximativă de 200 mp, două construcţii anexe cu rol de foişoare şi o construcţie pentru depozitarea dotărilor de plajă, amplasată în spatele beach bar-ului;
  • muncitori care lucrau la montarea/asamblarea unei terase supraînălţate din lemn şi aluminiu cu o suprafaţă de aproximativ 80 mp;
  • prezenţa unei structuri din lemn dispusă la aproximativ 20 de m în faţa beach bar-ului spre mare;
  • plaja din zona construcțiilor era plină de gunoaie și materiale de construcții, chiar dacă acum mai puțin de lună, angajații ABADL o nivelaseră și igienizaseră.

Atât pentru el, cât și pentru alți trei vecini – operatori de plajă, unde am descoperit construcții ilegale, pentru care nu dețineau acte tehnico-juridice din partea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral“, a precizat directorul instituției.

Conform prevederilor art. 8 pct. 8.4 din contractul cadru de închiriere a plajei Mãrii Negre aprobat prin Ordinul Ministrului Mediului şi Schimbãrilor Climatice nr. 454/2013, actualizat, pe sectorele de plajă se pot amplasa doar dotările prevăzute în Ordinul MDRT 1204/2010 şi cele pentru care face solicitare şi se obţine acceptul A.B.A.D.L..
Operatorilor de plajă li s-a reamintit faptul că trebuie să asigure pemanent o suprafață de plajă liberă pe toată lungimea sectorului de plajă, corespunzătoare unei lățimi de 5 m de la linia apei, în vederea realizării lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare și ecologizare mecanizată, iar pe această suprafață de plajă se interzice amplasarea oricăror dotări de plajă.

„Având în vedere cele constatate de inspectorii SGA din cadrul A.B.A.D.L., solicităm tuturor operatorilor de plajă respectarea întocmai a prevederilor contractului de închiriere, în caz contrar se vor aplica prevederile art. 14 Cap. Răspunderea contractuală din contractul de închiriere”, a mai adăugat, directorul A.B.A. Dobrogea-Litoral Bogdan Bola.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*