EXCLUSIV Descinderi și percheziții ale polițiștilor constănțeni la mai multe persoane bănuite de furt din patrimoniul național și spălare de bani

Polițiștii au descins în mai multe locații. FOTO Cătălin SCHIPOR

Polițiștii Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Constanța, coordonați de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au efectuat marți dimineață patru percheziții: trei în județul Tulcea – Slava Rusă și Slava Cercheză și una în județul Constanța – Navodari.

În urma acestora, au fost găsite monede vechi și alte vestigii, plus dovezi privind infracțiunea de spălare de bani.

Este vorba de un dosar privind infracțiuni în dauna patrimoniului național, existând dovezi că un grup format din mai multe persoane s-au ocupat cu săpături arheologice ilegale, precum și comercializarea pe piața neagră a vestigiilor găsite. Banii obținuți de pe urma acestora au fost spălați pentru a putea fi justificați.

La data de 11 decembrie, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, unul pe raza județului Constanța și trei pe raza județului Tulcea, privind combaterea infracțiunilor contra patrimoniului cultural național. Cercetările sunt efectuate în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța privind săvârșirea unor infracțiuni de furt calificat și spălare a banilor. In cauza s-a reținut faptul că persoanele vizate desfășoara activități de braconaj arheologic prin detecții și săpături neautorizate, ulterior sustragand artefacte din patrimoniul cultural național. Artefactele erau apoi supuse unui proces sistematic de valorificare a produsului infracțiunii pe piata de antichități, inclusiv prin rețeaua de internet. Acțiunea beneficiaza de sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Constanța și lucrători ai IPJ Tulcea”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Este vorba despre 2 bărbați, ambii în varsta de 35 de ani, respectiv un bărbat, de 43 de ani. Doi au domiciliul în localitatea Slava Cercheză, județul Tulcea, iar unul are domiciliul în Năvodari dar și o locuință în Slava Cercheză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*