Direcția Agricolă Constanța a acordat ajutoare de peste 1,1 milioane lei în ultimul an. Cele mai multe solicitări au venit de la crescătorii de berbeci și porci

Purceii au ajuns la vârsta sacrificării
Purceii crescuți în județul Constanța. FOTO Arhivă

Performanţă  în zootehnie! Aşa se pot traduce  ajutoarele de minimis pe care Guvernul României, prin Ministerul  Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, le-a pus la dispoziţia crescătorilor de ovine, caprine, taurine şi porcine. Prin instituirea schemelor de minimis s-a avut în vedere selecţia dirijată, prin îmbunătățirea producției de lapte şi carne, după caz, dar şi realizarea de linii şi hibrizi cu potenţial productiv superior, care să poată concura şi pe pieţele externe.

Ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de berbeci şi ţapi (HG. 638/2016)

Cuatum financiar acordat:

-Maximum 2.500 de lei/cap berbec din rasă specializată

– Maximum 2.500 de lei/cap ţap din rasă specializată

De prevederile HG 638/2016 au beneficiat 28 de crescători, obţinând ajutor pentru 372 de capete berbeci şi 17 capete ţapi. Suma totală aprobată a fost de 972.500 lei, însemnând 930.000  lei pentru achiziţionare berbeci, respectiv 42.500 lei pentru achiziţionare ţapi.

Ajutor de minimis pentru achiziţionarea de porci (HG. 852/2016):

Cuatum financiar acordat:

-Maximum 3.000 lei/cap vieruș din rasă pură și/sau hibrid, achiziționat în baza prevederilor prezentei hotărâri;

-Maximum 1.100 lei/cap scrofiță din rasă pură, achiziționată în baza prevederilor prezentei hotărâri;

-Maximum 600 lei/cap scrofiță hibridă, achiziționată în baza prevederilor prezentei hotărâri.

De prevederile HG 852/2016  au beneficiat două societăţi comerciale cu profil zootehnic. Ajutorul de minimis s-a materializat în achiziţionarea a 224 capete animale, însemnând 112 scrofiţe hibride pe fiecare societate în parte. Alocaţia a fost de 134.400 lei, câte 67.200 lei pentru fiecare societate solicitantă.

Ajutor de minimis pentru achiziţionarea de taurine (HG 723/2016)

Cuatum financiar acordat:

-Maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de lapte;

-Maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de carne,

-Maximum 4.500 lei/cap junincă din specia bubaline;

-Maximum 8.000 lei/cap de taur de reproducţie din rase de carne.

Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Constanţa nu a primit nicio solicitare pentru acest ajutor de minimis.

Ajutor de minimis – ajutor acordat unei întreprinderi, a cărui valoare cumulată pe durata a trei exerciţii  financiare, exerciţiul financiar în cauză şi două exerciţii financiare precedente, nu depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*