FOTO VIDEO Un nou proiect ambițios la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța: construirea unui nou teatru pentru copii și tineret

Observatorul Astronomic. FOTO Paul Alexe

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța își continuă preocuparea pentru îmbunătățirea permanentă a ofertei muzeale, astfel încât să se alinieze la standardele celor mai importante instituții similare din Europa. În acest sens, au fost demarate o serie de proiecte ce au în vedere modernizarea și extinderea Delfinariului, modernizarea Planetariului, dar și construirea unui nou Acvariu, modern, adaptat cerințelor actuale. Iar lucrurile nu se opresc aici!

Un nou proiect a făcut primii pași în urmă cu câteva zile și are în vedere construirea unui nou teatru pentru copii și tineret, la Constanța, în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Despre necesitatea și avantajele unui astfel de proiect, jurnaliștii Ctnews au vorbit cu directorul instituției, dr. Adrian Bîlbă.

Constanța are un Planetariu, care are doar 60 de locuri. Constanța are și un Teatru pentru copii și tineret, care funcționează într-o clădire care nu este în propietatea orașului, ci este în propietate privată, adică este închiriată. O clădire veche, cu acces foarte dificil, pe o stradă cu sens unic. În consecință, după o discuție cu domnul Lică Gherghilescu, care este consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, mi-a cerut să gândesc o temă de proiectare, o notă conceptuală, pentru a face un teatru pentru copii și tineret aici, în Complexul Muzeal, și care să funcționeze în cadrul complexului.

Ideea mi-a plăcut foarte mult, mai ales că avem această limitare de la Planetariu, limitare vis-a-vis de vârstă, nu putem pune copii mai mici de 7 ani, pentru că nu înțeleg, e întuneric, dar și limitarea în ceea ce privește numărul de vizitatori. Toate acestea au generat un gând al meu de a extinde oferta muzeală, prin posibilitatea de a oferi un spectacol cu temă științifică.

În consecință, acest teatru pentru copii și tineret va funcționa și ca teatru, dar și ca o sală de spectacole pentru reprezentanții științifice, o sală de conferințe științifice, o sală care să constituie pentru muzeu un pas înainte, o elevare a ofertei muzeale, în sensul educativ-științific. Vom putea să prezentăm filme educative, științifice, filme care se adresează și vârstelor mai mici, dar și celor mai mari. Prin acest teatru pentru copii și tineret, oferta muzeală a Constanței va crește, a explicat dr.Adrian Bîlbă, pentru CTnews TV.  

În urma discuției avute cu reprezentantul Consiliului Județean Constanța, instituție în subordinea căreia se află CMSN, dr. Adrian Bîlbă a pregătit și înaintat o notă conceptuală și o temă de proiectare, urmând ca CJC să facă demersuri pentru realizarea unui caiet de sarcini și achiziționarea unui proiectant, care să facă proiectul tehnic al clădirii, cu tot ceea ce înseamnă demersurile unei construcții.

O construcție care va avea 300 de locuri, sală de conferințe, sală de teatru pentru copii și tineret. 300 de locuri care vor aduce o completare necesară și binemeritată celor 60 existente, pentru că este foarte complicat și dificil să muți 1300 de oameni, care ies din Delfinariu, pe un alt fel de ofertă vizuală, a mai precizat dr.Adrian Bîlbă.  

Conform estimărilor făcute de managerul CMSN, implementarea proiectului ar putea dura 2-3 ani, iar la finalizarea acestuia instituția muzeală urmând să ofere turiștilor, dar și localnicilor, o ofertă îmbunătățită, care va cuprinde și un teatru pentru copii și tineret, cu o sală de spectacole cu orientare educativ-științifică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*