Copil mușcat de un câine din rasa Amstaff, în cartierul Henri Coandă din Constanța

Copil mușcat de un câine din rasa Amstaff, în cartierul Henri Coandă din Constanța. FOTO cu rol ilustrativ

Polițiștii locali constănțeni au fost martorii unui eveniment extrem de nefericit, în seara zilei de 17 ianuarie.

„În cartierul Henri Coandă, un minor a fost mușcat de un câine din rasa Amstaff, fiind rănit la nivelul picioarelor și la brațul drept. A fost solicitată prezența unui echipaj SMURD, care a preluat minorul împreună cu părintele acestuia și i-au transportat de urgență la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța pentru îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanții DGPL Constanța.

Pentru că deținătorul temporar al câinelui nu a prevenit atacul asupra minorului, încălcând art. 12 din O.U.G. nr. 55/2022 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, polițiștii locali au întocmit actele premergătoare constatării infracțiunii și au predat persoana lucrătorilor Secției 2 de Poliție Constanța, în vederea continuării cercetărilor.

Tuturor celor care dețin un câine care face parte din categoria câinilor periculoși sau agresivi, li se recomandă să acorde importanță respectării legislației, mai ales în situațiile în care îl plimbă în locuri publice, unde, conform legii sunt obligați să-i pună lesă și neapărat botniță, pentru a evita astfel de incidente cu consecințe nedorite, protejând în același timp persoanele care circulă pe stradă, amenzile în caz de nerespectare fiind cuprinse între 1.500 – 3.000 de lei.

Totodată, fiecare posesor de câine, indiferent de rasa din care face parte, trebuie să conștientizeze faptul că, dacă patrupedul mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, fără să fie provocat, se încadrează în categoria câinilor agresivi, așa cum prevede art. 2 din O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi.

De asemenea, proprietarii de câini au obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative. Aceştia au o serie de obligații legale de a păstra un climat public civilizat, dar și pentru a nu pune în pericol sănătatea tuturor. Deținătorii legali ai câinilor, indiferent de rasă, sunt obligați să-i poarte în lesă și să curețe mizeria lăsată de aceștia, trebuind să aibă asupra lor materialele necesare realizării acestei operațiuni, în caz contrar putând intra sub incidența art. 12, pct. 2 și pct. 5 din HCL 77/2021 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, fapte ce se sancționează cu amenzi contravenționale de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*