Constănțeanca Sevil Shhaideh este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru al României

Sevil Shhaideh. FOTO Adevarul.ro
Sevil Shhaideh. FOTO Adevarul.ro

Fostul Ministru al Dezvoltării de pe vremea lui Ponta și angajată a Consiliului Județean Constanța, Sevil Shhaideh este propunerea alianței PSD – ALDE pentru conducerea Guvernului.

Redăm, mai jos un articol publicat de jurnalistul Adrian Boioglu în ziarul Adevărul, despre viața și cariera lui Sevil Shhaideh.

“Sevil Shhaideh s-a născut în decembrie 1964 şi a intrat în administraţia publică încă din 1993, cu mulţi ani înainte ca Nicuşor Constantinescu să se apuce de politică. Numele de botez este Sevil Geambec şi provine dintr-o familie de tătari. Mama, Muezel Geambec, a fost organizator de spectacole la Teatrul de Păpuşi din Constanţa. Tatăl, Sadedin Geambec a fost un maestru de lumini foarte apreciat care a lucrat la Teatrul de Stat din oraş. 

Actualul ministru s-a căsătorit cu un medic român, Sumanariu, de care a divorţat câţiva ani mai târziu.

Funcţionar în era pre-Nicuşor Constantinescu

Sevil Shhaideh şi-a început cariera ca analist programator în 1987 şi după aceea a obţinut un post de Director al Direcţiei Sisteme Informatice la Consiliul Judeţean Constanţa. Până în anul 2007 nu a făcut altceva decât să-şi vadă de muncă, dar atunci când mai-marii Consiliului Judeţean au avut nevoie de un om care să se ocupe de elaborarea proiectelor pentru fonduri europene, Sevil Shhaideh este cea care a făcut pasul în faţă. 

Se întîmpla încă dinainte ca România să fie parte a Uniunii Europene şi experienţa ei bogată a făcut ca Judeţul Constanţa să câştige fonduri importante. Cei care o cunosc spun că până şi primarii din judeţ apelau la experienţa ei. 

Întâlnirea cu Liviu Dragnea şi o boală grea

Atunci când Nicuşor Constantinescu a devenit preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiilor Judeţene din România, a avut nevoie de un secretar priceput la acte, iar Sevil Shhaideh a fost primul om la care s-a gândit. Doar că Nicuşor avea mai multă treabă cu politica şi toată munca pica pe vicepreşedintele Uniunii, Liviu Dragnea, la vremea respectivă preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. 

Nici Dragnea nu avea timp mult de treburile Uniunii şi apela de fiecare dată la Sevil Shhaideh. Doamna bună la toate lucra până la miezul nopţii la tot ce ţinea de Consiliul Judeţean Constanţa şi încerca să ducă şi actele Uniunii, spun cei care o cunoşteau. 

La un moment dat, ritmul de lucru, dar şi alte cauze au dus la dezvoltarea unui cancer. Afecţiunea lui Sevil Shhadieh era operabilă în străinătate, aşa că Nicuşor Constantinescu a ajutat-o şi a susţinut-o să se opereze. A scăpat de boală şi a rămas prietenă de familie cu preşedintele Consiliului Judeţean. 

Câţiva ani mai târziu, atunci când a fost cerută de soţie de un cetăţean de origine arabă, Sevil Shhadieh a insistat ca oamenii care au lucrat cel mai mult cu ea, Nicuşor Constantinescu şi Liviu Dragnea să îi fie martori. În religia musulmană nu există conceptul de naşi de cununie, doar martorii cei mai apropiaţi de tinerii căsătoriţi. 

Plecarea la Minister

Până în 2012 Sevil Shhaideh a fost Director al Direcţiei Generale de Proiecte din Consiliul Judeţean Constanţa. La un moment dat, la mai bine de un an de la căsătorie a insistat să plece din administraţia publică locală. Liviu Dragnea, cel care o cunoştea foarte bine din timpul Uniunii Consiliilor Judeţene i-a propus să vină la Ministerul Dezvoltării. 

Nu se ştie motivul exact al plecării de la Consiliul Judeţean Constanţa, dar el a coincis cu faptul că Nicuşor Constantinescu avea tot mai multe dosare întocmite de DNA. Cei care o ştiu pe Sevil Shhadieh spun că era un om mult prea corect pentru a semna acte care ar fi putut părea în neregulă şi bănuiesc că plecare la minister a fost de fapt o rupere a relaţiilor cu Nicuşor Constantinescu. 

Omul muncitor de la Consiliul Judeţean Constanţa a devenit în 2012 omul muncitor de la Ministerul Dezvoltării. Experienţa ei a ajutat-o să imprime ministerului direcţia de care avea nevoie şi, spun apropiaţii, a transformat-o pe Sevil Shhadieh într-un ministru din umbră. 

Aptitudinile lui Sevil Shhaideh nu se opresc la ideea de manager de proiecte. Pregătirea de programator a făcut-o să ajungă Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică şi să îşi ia licenţa de Expert Contabil”, se arată în articolul publicat de ziarul Adevărul. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Felicitari stimata doamna. ! Nu pot spune ca am sentimentele cele mai bune despre partidul care v-a propus dar sunt foarte mandra ca sunteti constanteaca. Sunt sigura ca meritati si mai ales ca nu o sa ne dezamagiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*