Cod Portocaliu de caniculă în Dobrogea. Temperaturile vor urca până la 39 grade Celsius

Caniculă pe litoral. FOTO howitworksdaily.com
Cum să vă protejați de caniculă. FOTO howitworksdaily.com

Specialiștii INMH au emis o avertizare pentru datele de 4 și 5 augsut 2017. Conform notificării, România va fi sub cod Roșu (pentru zona de vest) și cod portocaliu în restul țării, inclusiv județele Constanța și Tulcea.

Zonele afectate de Codul Roșu de caniculă

Valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Zonele afectate de Codul Portocaliu de caniculă

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*